Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-19 21:03:00

Goodfriend: kiszavazhatják Magyarországot a Demokráciák Közössége Kormányzótanácsából

Az atv.hu írta meg elsőként péntek reggel, hogy tíz kormányközeli személyt, adóhatósági vezetőket és üzletembereket tiltottak ki az Egyesült Államokból. André Goodfriend az USA budapesti ideiglenes ügyvivője megerősítette az értesülést, de azt mondta, tíznél kevesebb személyről van szó. Neveket azóta sem mondott, bár a sajtóban elkezdődött a találgatás.

Goodfriend az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este azt mondta: van egy vízumügy, ami az érintett személyek és az Egyesült Államok közötti ügy, és ami nem tartozik a nyilvánosságra. Ebben az esetben udvariasságból tájékoztatták a külügyminisztériumot, de nem kérték sem őket, sem a magyar kormányt, hogy bármit tegyenek ez ügyben. „Egy héttel később a KKM megkért, hogy menjek be: Szíjjártó Péterrel beszéltem, pontosan ugyanezt mondtam el, hogy ez egy vízumügy, amelyről az adott személyekkel fogunk tárgyalni. Nem kértük a magyar kormányt, hogy foglalkozzon ezzel az üggyel”, magyrázta az ügyvivő. 

Ugyanakkor vannak korrupciós ügyek, melyekkel a magyar kormány is foglalkozik. Az ügyvivő a nemzeti dohánybolt engedélyeket és az egykori adóhatósági dolgozó Horváth András által feltárt áfcsalási eseteket említette. „Ezekben a magyar kormányzat maga is tud intézkedni, hiszen rendelkezik információkkal”.

Az USA-ból kitiltott személyekkel kapcsolatban Goodfriend azt mondta: a döntésünket az egyénekkel történt párbeszéd alapján és más tényezők figyelembevételével hozták meg, „és nem a sajtóból tájékozódunk.” Úgy gondolják, a magyar kormány is tud ezekről, és az ő feladata, hogy intézkedjen.

Az ügyvivő megerősítette: két különböző ügyről van szó:

1. Az USA-ból történt kitiltások (a belépési engedélyek megtagadása) – erről nem kell konzultálniuk

2. A korrupció kezelése – ebben együttműködnek Magyarországgal

Arra a kérdésre, hogy az utóbbiról, ha tehát van információcsere a nyomozóhatóságok között, mikor fog értesülni a magyar nyilvánosság, az ügyvivő azt mondta: „Ezek a tárgyalások csendben zajlanak, korábban sem mi dobtuk be ezeket a médiába. Most sem fogunk neveket bedobni, ez nem feladatunk.”

Goodfriend elismerte, hogy a Napi Gazdaság csütörtök esti cikke előtt nem kívántak a nyilvánosság elé lépni, csak a Külügyminisztériumot keresték meg hét elején. A cikk után azonban azonnal kérdések zúdultak rájuk a részletekről, „és akkor megértettük, hogy most már nekünk is nyilvánosan válaszolnunk kell. Ennek persze nem örültünk, de a sztori már ott volt.”

Goodfriend tagadta, hogy a kitiltások bármilyen módon összefüggenének a norvég civil alappal kapcsolatos hatósági intézkedésekkel.

Arra a kérdésre, hogy kiket tiltottak ki, illetve hogy amerikai értelmezés szerint ki minősűl kormépnyzati tisztségviselőnek – ugyanis az ügyvivő korábban így fogalmazott a kitiltottak kilétét illetően – Goodfriend azt mondta: „A mi olvasatunkban kormányzati tisztviselő mindenki a kormányablakban dolgozótól a miniszterelnökig.” Ennél többet nem árult el, s mint mondta, a neveket a külüggyel sem közölték.

Rogán: nem tudjuk eldönteni, hogy ez vicc, vagy komoly

Sem Orbán Viktor, sem Rogán Antal nem tudja eldönteni az amerikai kitiltások ügyéről, hogy az vicc, vagy komoly - mondta a Fidesz frakcióvezetője az ATV Szabad Szemmel című műsorában. A fideszes politikus szerint, ha az ügy komoly, akkor érdemes lenne a tényeket is a nyilvánosság elé tárni. Rogán Antal hozzátette: ha nem hangzanak el nevek, és hitelt érdemlő bizonyítékok, akkor el kell gondolkodni azon, miről is van szó. „Tudják, ha ők arról beszélnek, hogy hitelt érdemlő információik vannak, ellenben nem mondják el senkinek, akkor az embernek arra kell gondolnia, hogy valami itt nem stimmel”- fogalmazott a politikus.

Arra a kérdésre, van arra esély arra, hogy a magyar helyzet – korrupció, civil szervezetek – elérheti azt a szintet a helyzet, hogy hazánkat kiszavazzák a Demokráciák Közössége Kormányzótanácsából, az ügyvivő azt mondta: „lehetséges”, és a kérdés jó ideje felmerült.   

Szóljon hozzá:


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink