Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-17 09:20:00

Ismert „fideszes” üzletembereket tiltottak ki az USA-ból

Úgy tudjuk, tíz magyar magánszemély beutazási engedélyét vonta vissza az Egyesült Államok. A döntés egyértelműen a magyar kormány politikája elleni kritikának tekinthető, tehát tovább mélyül a magyar-amerikai politikai konfliktus.

„Behívtak a nagykövetségre, ahol közölték, hogy felfüggesztették az állandó belépési engedélyemet. Nem indokolták a döntést, hanem egy elnöki proklamációra hivatkoztak. Házhoz hívtak a pofonért” – magyarázta lapunknak egy ismert magyar üzletember, aki a „kitiltottak” között található.

Forrásunk cége kiemelt partnere a magyar kormánynak, több jelentős kormányzati projektben vesz részt, az elmúlt években sokat szerepeltek a magyar sajtóban, mert nagy számban nyertek el közbeszerzéseket. A vállalat tulajdonosa közismert közéleti szereplő, saját magát is a Fidesz holdudvarához sorolja. „Aránytalannak érzem az intézkedést, amivel szerintem feleslegesen rontják tovább a magyar-amerikai kapcsolatokat” – mondta az üzletember, akivel abban állapodtunk meg, hogy nem közöljük a nevét, sem a cégét. Ő egyébként úgy tudja, hogy a tíz „kitiltott” személyből három az adóhatóság embere, és rajta kívül még legalább két személy ismert magyar üzletember, a többiekről nem tud.    

„Éltem az Egyesült Államokban, szeretem Amerikát, különösen a régi, az alapító atyák által létrehozott Amerikát. A döntés ellenére sem fogom megutálni őket” – fogalmazott az üzletember, aki egy bibliai elvre hivatkozva mondta, hogy rosszért nem akar rosszal fizetni, „a rosszat jóval kívánja meggyőzni”. A forrásunk cégei ellen sem Magyarországon, sem más országban hatósági eljárás nem folyik.

A magyarokkal szembeni amerikai intézkedés kezd arra hasonlítani, amit orosz üzletemberekkel szemben vezettet be az Egyesült Államok: Putyint és külügyminiszterét, Lavrovot leszámítva gyakorlatilag a teljes politikai és gazdasági elitet kitiltották az Államokból. A magyarokat érintő döntés figyelmeztető jellegűnek tűnik, mert a politikai szint alatti csoportot célozza.   

Szóljon hozzá:

A magyarázat

A sztorit a kormánypárti Napi Gazdaság hozta ki, de ők azt írták, pontosabban azt sejttették, hogy az amerikai cégek elleni magyar adóhatósági vizsgálatra érkező válasz lehet a „kitiltás”. A lap az amerikai nagykövetségről azt a választ kapta, hogy a követségnek nincs tudomása semmilyen Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen folytatott NAV vizsgálatról, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.

Bizonyos magyar magánszemélyekről úgy találták, hogy nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ugyanis hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak. Ezt a döntést az amerikai külügyminisztérium hozta a 7750-es számú Elnöki Proklamáció, valamint a 2004. január 12-i Kleptokrácia-ellenes Klauzúlának megfelelően. A büntetőjogi eljárás lefolytatása kérdésében az illető ország dönt, a magánélet védelmét célzó amerikai törvények megtiltják az illetők nevének nyilvánosságra hozását.

„Az USA külügyminisztériumának Korrupcióellenes Programja értelmében a korrupció veszélyezteti a fejlődést és a jólétet. A korrupció veszélybe sodorja a világpiacok integritását, a politikai rendszerek stabilitását és a nemzetközi közösség biztonságát. Gátolja a szabadság és a demokrácia elősegítését célzó erőfeszítéseket, akadályozza a gazdasági növekedést és a külföldi befektetést, elszívja az energiát az innovációtól és a versenyképességtől, valamint a vállalkozói és technológiai fejlődés stratégiái elől”, olvasható a követség válaszában.

Bekérették a KKM-be az amerikai ügyvivőt

Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét pénteken – írja az MTI.
  
Fülöp Judit kiemelte: Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki.
    
Ezért a KKM azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak; emiatt kérették be az amerikai ügyvivőt a minisztériumba.

Megerősítették

Megerősítette André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivője, hogy korrupciós ügyek miatt vonták be a beutazási engedélyét kevesebb mint tíz magánszemélynek. A sajtótájékoztatón azt nem árulta el, hogy pontosan kikről van szó. Annyit azonban elárult, hogy kormányzati tisztségviselőkről, minisztériumi tisztségviselőkről, kormányzati emberekről van szó.

Tiltakozások

A Fidesz parlamenti frakciója elfogadhatatlannak tartja, hogy külföldi kormányok nyomást próbálnak gyakorolni a magyar hatóságokra, és megpróbálják befolyásolni a folyamatban lévő vizsgálatokat, áll a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja közleményében. A Külügyminisztérium is elítélte az Egyesült Államok döntését.
Ajánlom

További belföldi híreink