Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-17 21:37:00

Így durvult el a magyar-amerikai viszony

Az atv.hu péntek reggel robbantotta a hírt, miszerint több magyar személyt „kitiltottak” az Amerikai Egyesült Államokból. Az indoklás egy elnöki proklamációra hivatkozik, ami a korrupció, vagy „kleptokrácia” elleni küzdelemről szól. Ez nemcsak azt jelenti, hogy valaki személyesen korrupt, hanem azt is, ha közvetett módon hasznot húz a korrupcióból, például egy olyan cég vagy intézmény részese, ami ilyen pénzszerzéssel vádolható. Az atv.hu összeszedte a legfontosabb videókat a témában.

Az amerikai nagykövetség pénteken a nap folyamán megerősítette, hogy kitiltottak magánszemélyeket, közleményükben azt írják azért, mert: „hiteles információ áll rendelkezésükre, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak.

A budapesti ideiglenes ügyvivő hangsúlyozta: sem a neveiket, sem a velük esetlegesen kapcsolatos szervezetet nem fedheti fel. André Goodfriend elmondta: az érintetteket figyelmeztették a döntésre, és arra: ne próbáljanak az Egyesült Államokba utazni, mert nem engedik be őket.

A magyar külügyminiszter péntek kora este sajtótájékoztatón reagált a hírekre. Szijjártó Péter elmondta, hogy információik szerint egyes magyar állampolgárokkal szemben valóban beutazási korlátozást vezetett be az amerikai kormány, nevekről azonban nem kaptak tájékoztatást a nagykövetségtől.

Azt az Egyesült Államokban sem hozták nyilvánosságra, hogy kik szerepelnek az amerikai tiltólistán. Az ATV helyszíni tudósítója több forrással is beszélt a döntésről, akik szerint ez része a magyar kormány politikájával, az illiberális államvezetési megoldásokkal kapcsolatos aggodalmaknak is, vagyis egyfajta politikai üzenetnek is tekinthető.


A témában készült cikkünket itt, a kitiltás hátteréről szóló elemző cikkünket pedig itt olvashatja.

A nyitóoldali kép a Magyar Hírlap online-ról származik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink