Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-15 12:47:00

Szakított az MSZP a DK-val

Az MSZP négy platformja szerint véget ért a baloldali pártok közötti összefogás időszaka, így nem is tartják szükségesnek a pártok közötti fúziót, a párt országos elnökségét pedig arra kérik fel, hogy szabadítsa ki a baloldalt abból a csapdából, ahova Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kényszerítette.

Erről Baja Ferenc, az MSZP Szocialista Platformjának elnöke, Koltai Dénes, a párt Baloldali Tömörülés Platformjának vezetője és Fekete Zoltán, az MSZP Népi Platformjának elnöke beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Az állásfoglalással egyetértett a Harmadik Hullám Platform is - jelezte Baja Ferenc.

A szocialista platform vezetője közölte, a politikai összefogás eddigi szereplői és teljesítménye nem hozott eredményt, sikertelen volt, mert Orbán Viktor kormányát és rendszerét nem tudták megdönteni, valamint nem sikerült a fővárost sem "megszerezni".    Baja Ferenc azt mondta, az MSZP-nek önálló társadalmi alternatívát kell kínálnia a következő években. Megismételte a Tóbiás József pártelnök által korábban mondottakat: "van baloldali párt, úgy hívják, hogy MSZP". Ezt az MSZP-t azonban meg kell változtatni, nemcsak politikai pártként kell működnie, hanem társadalmi alternatívaként - fejtette ki.

A DK tiszteletben tartja a döntést

"A Demokratikus Koalíció megértette Tóbiás József MSZP-elnök és a szocialista párt platformjainak nyilatkozatait, miszerint a Magyar Szocialista Párt befejezte az együttműködés politikáját. Döntésüket a jelenlegi helyzet félreértésének gondoljuk, de tiszteletben tartjuk. A DK politikájának további alakításában az MSZP döntését figyelembe vesszük"- közölte Gyurcsány Ferenc pártja.

A platformok állásfoglalását egy vita kezdetének nevezte, amelynek során értékelik az elmúlt 25, 10, 4 évet. Mint mondta, a platformok szerint az idei választás azt mutatja, hogy az MSZP ma is baloldal legmeghatározóbb ereje.

Koltai Dénes elmondta, a Baloldali Tömörülés szerint el kell kezdeni a párt újjászervezését, megerősítését. Közölte, nem tudja elképzelni, hogy 2018-ig valamilyen más politikai szervezettel fuzionáljanak. A baloldali szervezetek között szükséges a párbeszéd, bizonyos koordináció, de nem szükséges a fúzió - hangsúlyozta később egy kérdésre.

A platformelnök szerint az kell, hogy legyen a legfőbb céljuk, hogy "az Orbán-rezsim áldozataival", a szegényekkel, az alacsony jövedelműekkel kössenek szövetséget.

Fekete Zoltán felkérte az MSZP elnökségét, hogy szabadítsa ki a baloldalt, az MSZP-t abból a politikai csapdából, ahova Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kényszerítette. Mint mondta, az MSZP-nek egyedül kell egy szervezett, baloldali néppárttá válnia.

Tóbiás: lezárult az alkuk korszaka

Tóbiás József, az MSZP elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy lezárult az alkuk korszaka. Közölte: az MSZP vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé.

Szóljon hozzá:

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink