Itthon

Balog: szombaton lehet döntés a büdzséről, Varga: két hét múlva - frissül

Kósa mértéktartásra intett
október. 15. szerda 20:03

Mértéktartásra, nagyvonalúságra, józanságra és emberségük megtartására intette a Fidesz-KDNP megválasztott polgármestereit és önkormányzati képviselőit a Fidesz ügyvezető alelnöke, hajdú-bihari elnöke szerdán Debrecenben. Kósa Lajos a párt megyei kampányértékelő rendezvényén felhívta a polgármesterek figyelmét arra: ne feledjék, hogy ők az egész falut, az egész várost irányítják, és azokért is dolgozniuk kell, azokat is meg kell nyerniük, akik nem rájuk szavaztak. "Nagy győzelmet arattunk, óriási a felelősségünk" - hangoztatta Kósa Lajos. Szerinte a politikai üzenet, a teljesítmény és a politikusi személyiség határozza meg, hogy továbbra is sikeresek lesznek-e.

Varga a büdzséről az ATV-nek
október. 15. szerda 18:30
Paks: "a döntések lerövidítése" a cél
október. 15. szerda 16:43

A paksi atomerőmű bővítése kapcsán az újabb szerződések előkészítésénél a döntési mechanizmusokat le kell rövidíteni, ezért van szükség arra, hogy az MVM Paks II. Zrt. közvetlen állami irányítás alá kerüljön - mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. Aszódi Attila felidézte: 2014 januárjában a kormány államközi megállapodást kötött Oroszországgal, ennek értelmében két új atomerőmű blokk építése van előkészítés alatt. A további megvalósítási szerződések előkészítése kiemelten fontos, a tulajdonosi döntések lerövidítése érdekében kerül át az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a Miniszterelnökség irányítása alá - közölte a kormánybiztos.

Szombaton dönthetnek a büdzséről
október. 15. szerda 15:12

Szombaton születhet kormányzati döntés a jövő évi költségvetésről - közölte az emberi erőforrások minisztere szerdán, egy más témában tartott fővárosi sajtótájékoztató. Balog Zoltán kérdésre elmondta: arra számít, hogy jelentős többletforrások érkezhetnek az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó ágazatokhoz jövőre, de konkrét döntések még nem születtek. Azt mondta, optimista, de semmit nem akar elkiabálni, mert szombaton várható döntés arról, hogy milyen költségvetést nyújtanak be. Minden olyan fejlesztési forrás, ami a tárca hatáskörében van és az uniós programokat érinti, beleszámít az ország jövedelmébe, ez mozgásteret biztosít, és "összeszámítják" - tette hozzá.

Szijjártó az osztrák-magyar együttműködésről
október. 15. szerda 15:09

A világban végbement változások felértékelik a közép-európai országok kapcsolatát, ennek legfontosabb láncszeme Ausztria és Magyarország együttműködése - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter osztrák kollégájával tartott bemutatkozó találkozóját követően szerdán Bécsben. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2014 első hét hónapjában 11 százalékkal növekedett, és így megközelítette a 6 milliárd eurót. Szijjártó Péter elmondta: szerdán írják alá az egyik legjelentősebb közös fejlesztési programot, amelynek keretében 2020-ig 13 új határátlépési pontot, 10 új regionális, továbbá három gyorsforgalmi utat adnak át Burgenland és Magyarország között. Az MTI kérdésére, miszerint miként érinti a két ország kapcsolatát, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) burgenlandi szervezete támogatja az ideiglenes határellenőrzés bevezetését, a külügyminiszter rámutatott: a megállapodás és a tettek önmagukért beszélnek, Magyarország és Ausztria között nem határellenőrzés lesz, hanem újabb utak nyílnak meg. Kitért arra is, hogy Ausztria, Magyarország és egész Európa érdeke egyaránt azt kívánja, hogy az ukrajnai konfliktus minél előbb megoldódjon. A két ország energiabiztonságával kapcsolatban hangsúlyozta: Ausztria és Magyarország számára is előnyös lesz a Déli Áramlat megépítése.

Új választást szeretne a Jobbik Hevesben
október. 15. szerda 13:53

A választási eredmények megsemmisítését és új helyhatósági választás kiírását kezdeményezi Heves városában a Jobbik, mert szerinte "soha nem látott mértékű, tömeges választási csalás történt" a településen. Ezt az ellenzéki párt szóvivője jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Mirkóczki Ádám azt mondta, a csalásokat - amelyeket a Jobbik aktivistái, választási megfigyelői dokumentáltak - Lányi József, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, valamint Báder Csaba, a kormánypárt helyi kampányfőnöke koordinálta.

"Kizárólag a cigányság megvásárlása zajlott", a Jobbik információi szerint háromezer forintot fizettek egy szavazatért - folytatta. Ismertetése szerint ehhez telefonnal le kellett fényképezni és be kellett mutatni a kitöltött szavazólapokat. A képviselő felháborítónak nevezte, hogy egyes hírek szerint egy nem használt helyi templomot is kinyitottak a választás délelőttjén, és "ott zajlott az adásvétel".

Áder: a vitás kérdések nem befolyásolhatják az osztrákokkal való kapcsolatot
október. 15. szerda 13:22

A vitás kérdések nem befolyásolhatják a jó magyar-osztrák politikai és gazdasági kapcsolatokat - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten. Az államfő ezt a földkérdéssel kapcsolatos újságírói érdeklődésre jelentette ki, miután délelőtt megbeszélést folytatott osztrák kollégájával, Heinz Fischerrel a Sándor-palotában.

A két államfő sajtótájékoztatóján Heinz Fischer ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem az elnökök feladata, hogy tárgyaljanak egy konkrét törvényről, de abban egyetértenek, hogy az ügyben az Európai Bizottság döntése vált szükségessé, és azt tiszteletben kell tartani. Áder János hozzátette: meg kell várni a remélhetőleg hamar megszülető döntést, és annak korrekt végrehajtása mindkét ország érdeke.

A DK tiszteletben tartja az MSZP döntését
október. 15. szerda 13:06

"A Demokratikus Koalíció megértette Tóbiás József MSZP-elnök és a szocialista párt platformjainak nyilatkozatait, miszerint a Magyar Szocialista Párt befejezte az együttműködés politikáját. Döntésüket a jelenlegi helyzet félreértésének gondoljuk, de tiszteletben tartjuk. A DK politikájának további alakításában az MSZP döntését figyelembe vesszük"- közölte Gyurcsány Ferenc pártja.

Szijjártó: az osztrák-magyar együttműködés a régió legfontosabb láncszeme
október. 15. szerda 13:05

A világban végbement változások felértékelik a közép-európai országok kapcsolatát, ennek legfontosabb láncszeme Ausztria és Magyarország együttműködése - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter osztrák kollégájával tartott bemutatkozó találkozóját követően szerdán Bécsben.

Szijjártó Péter elmondta: nemsokára elindul az egyik legjelentősebb közös fejlesztési projekt, 2020-ig ugyanis 13 új határátlépési pontot, 10 új regionális utat, továbbá három gyorsforgalmi kapcsolatot adnak át Burgenland és Magyarország között. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a találkozót követően rámutatott: 450 osztrák vállalat tevékenykedik Magyarországon és a Magyarországra irányuló export 25 ezer munkahelyet biztosít Ausztriában, ezért a két ország nagyon szoros gazdasági kapcsolatban áll egymással.

Fekete: szabadítsák ki az MSZP-t a csapdából
október. 15. szerda 12:38

Koltai Dénes elmondta, a Baloldali Tömörülés szerint el kell kezdeni a párt újjászervezését, megerősítését. Közölte, nem tudja elképzelni, hogy 2018-ig valamilyen más politikai szervezettel fuzionáljanak. A baloldali szervezetek között szükséges a párbeszéd, bizonyos koordináció, de nem szükséges a fúzió - hangsúlyozta később egy kérdésre. A platformelnök szerint az kell, hogy legyen a legfőbb céljuk, hogy "az Orbán-rezsim áldozataival", a szegényekkel, az alacsony jövedelműekkel kössenek szövetséget.

Fekete Zoltán felkérte az MSZP elnökségét, hogy szabadítsa ki a baloldalt, az MSZP-t abból a politikai csapdából, ahova Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kényszerítette. Mint mondta, az MSZP-nek egyedül kell egy szervezett, baloldali néppárttá válnia.