Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-09 18:42:00

Eszon: 8 milliárdos beruházásról döntöttek Miskolcon a választás előtt

Négy nappal a választások előtt határozott arról a bizottság, hogy mely cégektől vehet majd buszokat Miskolc új vezetése- írja az Eszon.hu.

Rendkívüli sietséggel, a választások előtt négy nappal hozott döntést egy közel 8 milliárd forintos beruházás, az MVK Zrt. buszbeszerzésére és az üzemanyagtöltő-állomások kiépítésére kiírt tenderek ügyében a miskolci önkormányzat városgazdálkodási és -üzemeltetési bizottsága csütörtökön. Az MSZP-frakció két tagja, dr. Tompa Sándor és Bazin Géza szerint minderre október 28-ig lett volna lehetőségük, csak azért határoztak az ügyekben a választások előtt, hogy kényszerpályára állítsák a következő városvezetést.

Mint azt a döntést követő sajtótájékoztatójukon elmondták, a sebtében összehívott bizottsági ülésen arról határozott a fideszes többség, hogy a közel 8 milliárd forintos projektben melyik két járműgyártóval, illetve melyik két töltőállomás-hálózat építtetővel kezdjék meg a tárgyalásokat. Eszerint buszbeszerzésre csak a budapesti székhelyű MVK Buszbeszerzés 2014 Konzorcium (MAB és K&H Bank), illetve a biatorbágyi Scania Hungária Kft. és Scania Finance Magyarország Zrt. cég valamelyikével, a CNG töltőállomások kiépítésére a siófoki Vabeko Kft., illetve a budaörsi Gilbarco ACIS Benzinkúttechnika Kft. valamelyikével szerződhet majd a város. Ha a közbeszerzés sikertelen, Miskolc elbukja a járműbeszerzésre igénybe vehető uniós támogatást, amit viszont még meg sem nyert- írja a lap.

Miskolc önkormányzatának fideszes közgyűlési többsége márciusban döntött arról, hogy közbeszerzés útján 75 darab, alacsonypadlós gázüzemű (CNG) autóbuszt vásároljon. A buszokhoz töltőállomás-hálózatot is építeni kell, erre is tendert írtak ki. A gázüzemű buszok ára – függően a gyártótól és a darabszámtól – 20-25 százalékkal magasabb, mint a hagyományos buszok ára, a különbséget elviekben pályázat útján lehet előteremteni.

A képviselők szerint semmiféle gazdaságossági számítások nem készültek arról, hogy megéri-e gázüzemű buszflottát kiépíteni. „A választás előtt ilyen horderejű kérdésben így dönteni a kapuzárási pánik és a csomagolás egyértelmű jele" – fogalmaztak.

atv.hu / eszon.hu

Pénteken este 8 órakor közvetíti élőben az ATV a főpolgármester-jelöltek vitáját, a moderátor Simon András. A vita előtt és után is lesz Egyenes Beszéd. A délután sem lesz politikamentes, 16.30-tól Gyurcsány Ferenc kampányzáróját láthatják itt az ATV-n ugyancsak élőben.

További belföldi híreink