Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-09 16:41:00

Amerikai ügyvivő: megfélemlítéshez vezetnek Orbánék lépései

A sikeres civil társadalom segítheti a valós és folyamatos párbeszédet a kormány és az emberek között, ami mindkét félnek fontos - mondta André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) a civil társadalmi szervezetek 2013-as évre vonatkozó fenntarthatósági indexét bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Bank Centerben csütörtökön.

Az amerikai diplomata az eseményen kiemelte: az elmúlt időben tapasztalt, civil szervezetekkel kapcsolatos "lépések sorozata a lehetőségek beszűküléséhez és megfélemlítéshez" vezet. Bár a magyar kormány szerint sok civil szervezet működik az országban, és csak néhányukat érintik a közelmúltbeli ügyek, a tények egyértelműek, és aggodalomra adnak okot - vélekedett.

André Goodfriend közölte: olyan nyilatkozatokat is tettek magas szintű politikusok, amelyekben a civil társadalom azon szervezeteit, amelyek nem a központi kormányzattól kapnak támogatást, hanem külföldről kapnak pénzt, úgy minősítették, mintha azok külföldi érdekeket szolgálnának.

Az ügyvivő kérdésre válaszolva elmondta: nemcsak Barack Obama amerikai elnök és a saját megjegyzéseiről - amelyekkel bírálták a magyar kormányt a civil szervezetekhez való viszonya miatt - tárgyal a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Gyakran a nagykövetség kezdeményezi, hogy megvitassák a kormánnyal, hogyan tudnak együttműködni szövetségesként - tette hozzá.

André Goodfriend a civil szervezetek helyzetét bemutató indexről elmondta: 1997 óta évente elkészül a mutató, amely egyedülálló lehetőséget ad a kormányzatoknak, a civil szervezeteknek és a kutatóknak, hogy figyelemmel kísérjék a civil társadalomra jellemző trendeket, egyúttal rávilágít a kihívásokra is az egyes térségekben. A cél az, hogy minél teljesebb képet adjanak a civil szférára jellemző viszonyokról - tette hozzá.

móra veronika, az Ökotárs alapítvány igazgatója és andré goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjeMóra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója és André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője

Mint mondta, minden évben méltányos, igazságos, precíz és hasznos jelentést készítése a cél, mert az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja az erős és életképes civil társadalmakat. Az Egyesült Államoknak meggyőződése, hogy a civil szektor kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészséges demokráciában, megteremti kormány és az állampolgárok közötti kommunikáció csatornáit - közölte. Úgy látja, az aktív állampolgárok a civil szervezeteken keresztül maguk formálhatják a társadalmat.

Móra Veronika, az index kidolgozásában részt vevő Ökotárs Alapítvány munkatársa kifejtette: a jelentésben a 2013-as év eseményeit elemzik, a dokumentumot budapesti és vidéki, különböző területeken tevékenykedő civil szakértők segítségével állították össze.

Magyarország a 2000-es években hasonló pontszámokat ért el, és utólag úgy tűnik, kicsit felülértékelték a civil szektor fejlettségét ezekben az években, mert úgy látszott, "mintha minden rendben lenne" - vélekedett. Közölte: 2011 óta lefelé mutató tendencia érzékelhető.

A civil szervezetek nehézségei között említette, hogy a bejegyzésük gyakran elhúzódik, kevés jogi segítséget vehetnek igénybe, kis támogatói körrel rendelkeznek, a tapasztalt munkaerő megtartása nehéz, az állami források és az uniós támogatások beszűkültek, a szervezetek külső forrásoktól függnek. Gyenge a szervezetek médiavisszhangja is, gyakran csak botrányok miatt vagy a helyi médiában hallani róluk, és a civileket sokszor igyekeznek besorolni politikai oldalak szerint - vélekedett.

Móra Veronika összességében úgy látja, a külső változások rontják a szektor fenntarthatóságát, és maga a civil szféra sem tudott még alkalmazkodni az új helyzethez, de remélhetőleg ez megváltozik.

A Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő Ökotárs Alapítvány munkatársa közölte: a civil társadalom "nemcsak a Norvég Alapból és a Kehi-vizsgálatból áll", az indexszel szélesebb képet akarnak nyújtani a civil szervezetek helyzetéről. Hozzátette: a 2014-es évről is készül majd jelentés, de most még nem lehet előre jelezni, hogy a szakértők ebben milyen értékelést adnak.

Legutóbb az amerikai nagykövetség ügyvivője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy baráti figyelmeztetésként, nem pedig támadásként kell értékelni Barack Obamának a magyar civil társadalommal kapcsolatban tett kijelentéseit. André Goodfriend elmondta: az Egyesült Államok számára nem az a fontos, hogy szankciókkal sújtson egy kormányt; hanem, hogy erősítsék a civil társadalmat.

atv.hu / MTI

Pénteken este 8 órakor közvetíti élőben az ATV a főpolgármester-jelöltek vitáját, a moderátor Simon András. A vita előtt és után is lesz Egyenes Beszéd. A délután sem lesz politikamentes, 16.30-tól Gyurcsány Ferenc kampányzáróját láthatják itt az ATV-n ugyancsak élőben.

Ajánlom

További belföldi híreink