Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-08 13:14:00

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek Kósa Lajos ellen

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Kósa Lajossal, a Fidesz ügyvezető alelnökével és feleségével szemben az illetékes parlamenti bizottságnál az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) annak nyomán, hogy a médiában megjelent hír szerint vagyonnyilatkozatban fel nem tüntetett óbudai lakással rendelkeznek.

Pápa Levente, az Együtt-PM szövetség gazdaságpolitikusa szerdán, a III. kerületben, a szóban forgó lakásnál tartott sajtótájékoztatón azt mondta: kedden kiderült, hogy Kósa Lajos feleségének egy olyan lakása található a kerületben, amit Kósa Lajos nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Közölte: Kósa Lajossal és feleségével szemben vagyongyarapodási vizsgálatot kezdeményeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), valamint az illetékes parlamenti bizottságnál vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek velünk szemben.

"A fideszes vezetők nem tudnak elszámolni vagyonukkal, olyan jövedelmekből tesznek erre szert, ami nem átlátható" - fogalmazott Pápa Levente, aki felháborítónak nevezte, hogy újabb hírek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a balatoni nyaralója sokkal nagyobb mint azt korábban bevallotta, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek és családjának be nem vallott vadászháza és üdülője van.

"Új fideszes vírus ütötte fel a fejét a narancsos vezetők körében. Ennek a vírusnak a kortünetei az igazolatlan jövedelmekből való hónapokon át tartó lakásnagyobbodás, a családon belüli terelés, és a szégyenkezésre való képtelenség" - mondta Pápa Levente.

Közölte, benyújtanak egy olyan törvénymódosító csomagot, amely lehetővé tenné, hogy a parlamenti képviselők húsz százalékának felhatalmazása alapján a NAV vagyongyarapodási vizsgálatot indítson.

Béres András, az Együtt-PM III. kerületi polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy egy "következmények nélküli" országgá válunk, ahol a politikusok úgy szerezhetnek vagyont, hogy arról nem kell elszámolniuk.

Mint mondta, a volt Fidesz-KDNP-s képviselőről, Menczer Erzsébetről - aki a Fidesz-KDNP III. kerületi kompenzációs listájának vezetője - kiderült, hogy fia és annak menyasszonya önkormányzati lakást kapott, és azt közpénzből fel is újítatták. Mindennek minimális következménye van, és Menczer Erzsébet továbbra is a listavezető - tette hozzá.

Az Együtt-PM sajtótájékoztatója után néhány perccel Gréczy Zsolt, a DK szóvivője  is sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. Ő is azt közölte: pártja vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez. "A DK tiltakozik az ellen, amit a Fidesz művel az országgal és a közpénzekkel" - jelentette ki Gréczy Zsolt. Hangsúlyozta: Kósa Lajosnak el kell számolnia azzal, hogy miből vette ezt a lakást.

Kósa: semmi rejtegetni való nincs

Minden létező vizsgálatnak állok elébe, ebben a több mint 11 éves történetben semmi rejtegetni való nincs - reagált Kósa Lajos szerdán. Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében leszögezi: 2002 decemberében a feleségével 50-50 százalékban tulajdonolt debreceni, 400 négyszögöles telken lévő, 120 négyzetméteres lakóterű, alápincézett, garázsos házukat cserélték el egy óbudai, az úgynevezett Gázgyári lakótelepen építés alatt álló, 2. emeleti társasházi lakásra, amely 100 százalékban a felesége tulajdonába került.

"A vagyonunkban beállt változást (a csere az nem vagyonnövekmény, csak változás!) természetesen nyomon lehet követni mind a parlamenti képviselői, mind a polgármesteri vagyonnyilatkozatomban, illetve az ezekhez kötelezően csatolt házastársi és gyermeki vagyonnyilatkozatokban" - írta közleményében a Fidesz ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos jelezte azt is, hogy a Gázgyári lakótelepi lakásokat a debreceni Mester Nívó Kft. építette. A polgármester közleményében utalt arra, hogy a parlamenti képviselőknek járó lakhatási támogatást nem vette fel, mivel a felesége nevén van a fővárosban lakásuk. Kósa Lajos emlékezetett rá, hogy a Népszava című napilapban 2004-ben és 2005-ben többször megjelent írás ezzel az ingatlannal kapcsolatban. "Mivel a tudósítások hamisak, pontatlanok és több esetben sértőek voltak, az ügyben több sajtó-helyreigazítási és rágalmazási eljárást indítottam, amelyeket sorra megnyertem" - zárul Kósa Lajos közleménye.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink