Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-07 15:40:00

Nézőpont: nagyarányú kormánypárti győzelemre számíthatunk

A vasárnapi önkormányzati választáson Budapesten Tarlós István jelenlegi főpolgármester, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének győzelme és a fővárosi közgyűlés kormánypárti többségének megmaradása várható, a megyei jogú városok szintjén is a kormánypártok újrázhatnak és a kistelepülési dominanciát megőrizhetik - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzéséből.

Az áprilisi országgyűlési és májusi európai parlamenti választások eredményei, a közvélemény-kutatási adatok valamint a helyi erőviszonyok alapján "újabb nagyarányú kormánypárti győzelemre számíthatunk október 12-én" - áll az elemzésben.
   
A Nézőpont Intézet szerint a baloldal a kormányoldal számára legnegatívabb forgatókönyv megvalósulása esetén sem tud fordítani a fővárosban, és azon az összbenyomáson sem tudnak ezzel javítani, hogy "elszalasztották az esélyt Budapesten, mert elengedték a főpolgármester-jelölti versenyt".
   
A fővárosban Tarlós István újabb győzelme és kormánypárti többségű közgyűlés létrejötte prognosztizálható. A Fidesz tizennégy kerületi győzelemmel számolhat, amihez további három kompenzációs listán bejutó képviselő csatlakozhat. Ez - a főpolgármesterrel kiegészülve - abszolút számbeli többséget jelent a közgyűlésben.
   
A fővárosi közgyűlést a huszonhárom kerületi polgármester, a főpolgármester, valamint kilenc kompenzációs listáról bejutó képviselő alkotja majd.
   
Az elemzés szerint az MSZP három kerületet hozhat el megint (XIII., XIX., XX.), a DK szintén hármat (VII., X., XXI.), az Együtt-PM kettőt (IX., XIV.). Mind a három, külön kompenzációs listát állító párt számíthat még egy-egy kompenzációs helyre is.
   
A Jobbik a kompenzációs listáról két képviselőt, az LMP egyet küldhet a testületbe szakértői becslés szerint. Egy független jelölt is nyerhet, Geiger Ferenc a XXIII. kerületben.
   
Az így kialakuló erőviszonyok mellett a fővárosi kormánypárti képviselők az újonnan előírt kettős többséggel is rendelkeznének: "a tizennyolc fővárosi mandátum mellett a budapesti lakosság hatvan százaléka is polgármestereik mögött lenne" - írták.
   
Az elemzés szerint a megyei jogú városok szintjén is a kormánypártok újrázhatnak a hivatalban lévő polgármester helyzeti előnyének és "polgármesterváltó hangulat hiányának" köszönhetően. A kormányoldal egyértelműen jobb pozícióból vág neki a megmérettetésnek, hiszen a huszonhárom megyei jogú város közül egyedül Szegeden indul regnáló ellenzéki polgármester - mutattak rá.
   
A Nézőpont Intézet Nyíregyházát és Salgótarjánt "billegőnek tekinti", ám a két megyeszékhely - mint írták - inkább a jobboldal számára nyerhető.
   
A megyei jogú városok közül az elemzés szerint Miskolcon lesz a legnagyobb küzdelem a pártok között. Az ország negyedik legnépesebb településén ugyanis a Fidesz-KDNP, a baloldal és a Jobbik között kiegyenlített a pártpreferencia-verseny, így "közel megjósolhatatlan a kimenetel".
   
Az intézet szerint egy helyen várható biztos ellenzéki győzelem: "a baloldali fellegvárnak számító Szegeden, ahol szoros volt a verseny 2010-ben, és ezúttal is megszorongathatja Botka Lászlót a Fidesz-KDNP jelöltje".
   
A megyei közgyűlések szintjén - a választástörténeti adatok alapján - azt várják, hogy a kormánypártok szerzik a legtöbb mandátumot, de lehetséges, hogy pár megyében csak relatív többséget érnek el.
   
Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Pest megyében lehet veszélyben a Fidesz-KDNP abszolút többsége és elképzelhető, hogy valamilyen együttműködésre kényszerül más pártokkal. Komárom-Esztergom és Nógrád megyében, ha a kormánypártok nem tudják szavazóikat sikeresen mozgósítani, akkor egy-egy be nem jutott képviselőn múlhat az abszolút többség - írták.
   
Emlékeztettek, a Jobbik áprilisban jó eredményeket produkált az előbb felsorolt megyékben. A párt második helyes szereplése prognosztizálható hét megyében, a legjobb eredményre Heves megyében számíthatnak, itt várhatóan csupán relatív többséget szerez a Fidesz-KDNP.
   
A tízezer fő feletti városok tekintetében arra hívták fel a figyelmet, hogy az önkormányzati voksoláson nagyobb szerepe lehet a pártlogika mellett a személyeknek, a független jelöltek jobban beleszólhatnak a versenybe. Így az áprilisinál valamivel mérsékeltebb lehet a kormányoldal fölénye - írták.
   
Az elemzés szerint ezekben a városokban több helyen hármas verseny állhat elő, és számos településen a Jobbik lehet "a második erő az önkormányzati választáson is."
   
A választástörténeti adatok alapján öt városban van leginkább esély baloldali győzelemre: Kazincbarcikán, Dorogon, Komlón, Oroszlányban és Tiszaújvárosban, illetve hat további billegő helyen van esélye a baloldali jelölteknek, így például Kalocsán vagy Ajkán. A Jobbik nyolc településen szerepelhet jól, itt akár polgármestereket állíthat vagy a testületi többséget tudhatja maga mögött a párt. Ilyen település Heves, Törökszentmiklós, Tiszavasvári, Hajdúhadház, Gyöngyös, Sajószentpéter, Ózd és Nyírbátor - írták.
   
A Nézőpont Intézet szerint a tízezer fő alatti településeken várhatóan a Fidesz-KDNP elsöprő győzelmet arat, itt a szavazatok több mint felét is megszerezheti. A tavaszi országgyűlési és európai parlamenti választások egyaránt megmutatták, hogy ezeken a településeken a baloldali pártok több helyen már csak a harmadik erőt jelentik, a Fidesz-KDNP fölénye pedig megkérdőjelezhetetlen.
   
Mint írták, mivel a kistelepüléseken várhatóan nem lesz komoly érdemi képviselete a baloldali pártoknak, a 2018-as választásokon nehéz lesz ezeken a helyeken majd mozgósítaniuk.
   
Az elemzés során a 2010. és 2014. évi országgyűlési és európai parlamenti választások eredményeit, a közvélemény-kutatási adatokat, valamint a helyi adottságokat - erőviszonyok, kampány - vettek figyelembe.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink