Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-01 13:38:00

Ökotárs: Nincs itt semmi látnivaló

Szabályosan döntöttek a civil szervezetek támogatásáról, mondta a Magyar Nemzet cikkét cáfolva az Ökotárs vezetője. Azt ugyanakkor Móra Veronika nem tudja, hogyan került a laphoz az alapítvány levelezése.

„Egy lapunk birtokába jutott levelezés bizonyítja, hogy az Ökotárs Alapítvány nem a benyújtott pályázatok szakmai értékelése alapján döntött arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezetekhez irányítja”, írja az MNO.hu. A lap szerint előfordult, hogy a szervezet igazgatója, Móra Veronika által vezetett bizottság nem a tendereken a magasabb pontszámot elérő pályázót akarta támogatni.

A lap példát is felhoz: Illés Márton, az Autonómia Alapítvány munkatársa azt kérdezi Móra Veronikától, mit kezdjenek „a ponthatár felett levő, bírálóbizottság (BB) által nem támogatott magasabb pontszámú vagy támogatott alacsonyabb pontszámú pályázatokkal”. Illés aziránt érdeklődik levelében, hogy a támogatni kívánt szervezet érdekében az eredetileg meghatározott pontszámokat variálják-e, vagy esetleg az a jobb megoldás, ha az értékelőbizottság minősítését nem módosítják, viszont a testület előterjeszt egy olyan „erős indoklást”, amely alátámasztja, hogy miért az alacsonyabb pontszámot elérő pályázót hozták ki nyertesnek, vagy miért nem támogatja a magasabb pontszámot szerző szervezetet.

Az atv.hu megkeresésére Móra Veronika elmondta: az Ökotárs a honlapjukon is fellelhető értékelési szabályzattal és a Norvégiával kötött szerződéssel egyaránt összhangban hozta meg a döntéseit.

A pályázatokat előbb egy két- vagy háromtagú (külsőst is magába foglaló) értékelő bizottság pontozta, majd az így előállt listáról a Bíráló Bizottság döntött. Az alapítványnál 7, különböző összetételű Bíráló Bizottság működik. „Ezek az emberek nem bólogató Jánosok, jogukban áll felülbírálni a pontozók véleményét”, mondta Móra.

Az igazgató szerint valójában semmilyen újdonságot és semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel a Magyar Nemzet. „Azt is mondhatnám, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni”, tette hozzá Móra.

Arra a kérdésre, hogy hogyan juthatott a lap birtokába az alapítvány levelezése, Móra azt mondta: nem akar vádaskodni, ugyanakkor tény, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda lefoglalta a levelezését.  

Mint beszámoltunk róla, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal májusban indított eljárást a norvég alap felhasználásának vizsgálatára. A kormány azt gyanítja, hogy az alap áttételesen politikai szervezeteket illetve ezekhez kötődő civil szervezeteket támogat. Az Ökotárs korábbi tájékoztatása szerint a mostani pályázati körben 136 szervezet projektje kapott összesen 4,34 millió euró (mintegy 1,345 milliárd forint) támogatást; a Norvég Civil Alap eddigi támogatásainak összege mintegy 4 milliárd forint.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink