Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-30 13:00:00

Tele van a kormányzat Soros-fiókákkal

Ahhoz képest, hogy a jobboldal rendszeresen ekézi Soros Györgyöt, az Orbán-kormány sokat köszönhet az amerikai tőzsdegurunak, hiszen számos szakemberük Soros György pénzén lett okosabb. Ha nem ismernénk a valóságot, azt is mondhatnánk, így szerzett befolyást a magyar kormány felett Soros György.

Azt nem tudni, hogy amikor Orbán Viktor a hétvégén „a liberális szekta főpapjairól” beszélt, akkor Soros György amerikai milliárdosra is gondolt-e, aki egyik életcéljának tekintiaz úgynevezett „nyílt társadalomról” alkotott kép elterjesztését a világban. Azt tény, hogy Magyarországon Soros Györgynek legalább két projektje ismert: egyrészt alapítványa mecénási szerepe, illetve a Közép-Európa Egyetem (CEU) életre hívása és fiatal értelmiségiek képzése. Mindkét ügyben találtunk közös keresztmetszetet az Orbán kormány és holdudvara, illetve a Soros György vezette „háttérhatalom” között.     

Köztudott, hogy Orbán Viktor, Németh Zsolt és Szájer József is a tőzsdeguru pénzén tanulhatott nemzetközi hírű amerikai egyetemeken. (Orbán a Soros-féle Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, illetve Soros ösztöndíjával tanulmányozta az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális politikai filozófia történetét – szerk.) Mellettük azonban a kormányzati hierarchia különböző szintjein is akadnak szép számmal, akik sokat köszönhetnek Sorosnak. Egyebek mellett a diplomájukat, illetve nemzetközi tanulmányaikat. Fontos megjegyezni, hogy a CEU nem tandíjas, hanem ösztöndíjas egyetem, vagyis akik ott tanulnak, tulajdonképpen fizetést kapnak azért, hogy elsajátítsák a modern nyugati tudományokat.  

Soros-fiókák?

Grúber Károly nagykövet, a brüsszeli állandó képviselet kül- és biztonságpolitikai hivatalának vezetőjének az önéletrajzában például az áll, hogy az okleveles politológus végzettségét a Közép-Európai Egyetem, Budapest és New York State University-n szerezte.

Így van ezzel Kumin Ferenc is, aki 2012-től a második Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára volt, és számos blogbejegyzésével tette helyre a nyugati sajtó „magyarellenes” támadásait. Kumin jelenleg is fontos kormányzati beosztásban, az Egyesült Államokban dolgozik diplomataként a magyar képviseleten.

Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője elsők között került be 1992-ben a frissiben alapított Közép-Európai Egyetemre, ahol ráadásul 2002-ben PHD fokozatot is szerzett. Kovács egyébként – legalábbis életrajza szerint – kiemelkedő szakmai tanulmányutakat köszönhet Soros Györgynek, hiszen 1994 és 1995 között egyéves ösztöndíjjal Oxfordban tanulhatott a The Queen’s College-ban. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jobb keze, Orbán Gábor az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár is részese volt Soros projektnek. A tőzsdegurunak köszönheti, hogy Dallasban, a St. Mark’s School of Texas-on tanulhatott. Szeptember elsejétől Orbán Gábor lett az OECD Nemzeti Tanács elnöke.

Soros és a holdudvar

A jobboldal holdudvarában is számtalan kapcsolódási pontot találtunk a Soros „birodalom” és a Fidesz hátországa között. Jeszenszky Géza, az MDF kormány külügyminisztere, a második Orbán-kormány oslói nagykövete a Soros Alapítvány kuratóriumában egykor felsőoktatási programokkal foglalkozott.

Az alapítvány szakértői közé tartozott Chikán Attila, a Rajk László Szakkolégium alapítója, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki ma is kapcsolódik a CEU-hoz.

Ösztöndíjasként vagy tanácsadóként a Soros Alapítvánnyal dolgozott együtt Schmidt Mária történész, a Terror Háza főigazgatója, Bába Iván, a második Orbán-kormány külügyi államtitkára, Cséfalvay Zoltán, aki Matolcsy György helyettese volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban, valamint Hörcsik Richárd református lelkész, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Illés Zoltán, a második Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára 1997 óta címzetes egyetemi docensként a CEU oktatója. A „Soros-fiókák” ma is tőle tanulhatják a környezetvédelem rejtelmeit.    

Régen minden más volt

A Fiatal Demokraták Szövetségének nyilatkozata a Soros Alapítványról  1992. szeptember 28.  Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon. Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az Alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen.

Szóljon hozzá:

nyitókép: origo.hu

Ajánlom

További belföldi híreink