Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-29 15:35:00

Az MSZP budapesti párttanácsa beállt Bokros mögé

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke bejelentette hétfőn este, hogy a budapesti párttanács döntése értelmében arra kérik a választókat, hogy aki le akarja váltani Tarlós Istvánt, az szavazzon Bokros Lajosra.

Az MSZP országos elnöksége arra kérte a párt budapesti párttanácsát, hogy a főpolgármester-jelölttel kapcsolatban "értékazonos döntést" hozzon, baloldali párthoz méltót - mondta az MSZP alelnöke hétfőn Budapesten újságíróknak.

Lukács Zoltán az országos elnökség üléséről távozóban Bokros Lajosra utalva azt mondta, számára "ez a személy" a baloldali értékekkel nem párosítható.

A nap folyamán Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje bejelentette visszalépését. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt kérte támogatóiktól, hogy Bokros Lajosra, a Modern Magyarország Mozgalom jelöltjére szavazzanak október 12-én az önkormányzati választáson.

A visszalépés miatt az MSZP budapesti és országos elnöksége hétfőn ülést tartott, a kerületi elnököket tömörítő budapesti párttanács pedig jelenleg is ülésezik, hogy kialakítsa álláspontját, támogatja-e Bokros Lajost.

Bárándy: az a helyes, ha nem állunk be Bokros mögé

Bárándy Gergely, az MSZP országos etikai bizottságának elnöke korábban arról beszélt, az MSZP akkor jár el helyesen, ha nem áll be Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltje mögé. A politikus ezt hétfőn délután nyilatkozta újságíróknak az MSZP székháza előtt, érkezőben a párt fővárosi és országos elnökségének ülésére. Szerinte ha pártja elvi politizálást kíván folytatni, nem tud hitelesen támogatni egy magát jobboldalinak valló politikust.

Hozzátette: a történtek után mindazoknak le kell vonni a politikai következtetést, akik úgy gondolták, nem kívánják támogatni a szocialisták városvezetési tapasztalattal rendelkező politikusát, Horváth Csabát, és helyette mást jelöltek. Kijelentette azt is, be kell látni, hogy 2014-ben a szövetségi politika kétszer bukott meg.

Gyurcsány: árulás, ha senkit nem támogatunk és Tarlós győz

Nem az elvek feladását jelenti, ha a demokraták összefognak - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfőn Debrecenben azzal kapcsolatban, hogy a Budapesten hétfőn visszalépett Falus Ferenc helyett Bokros Lajos főpolgármester-jelöltet támogatja pártja. Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem az az árulás, ha egy másik demokratát támogatunk, hanem az, ha senkit, és Tarlós István győz. A közös nevező Bokros Lajos esetében az, hogy demokrata; egy széles demokratikus koalíció létrejötte miatt pedig ne legyen lelkiismeret-furdalásunk - magyarázta. A helyi viszonyokra utalva pedig hozzátette: "bár Debrecenben is meg tudtuk volna tenni" ezt.

Horváth: Bokros lényegesen jobb jelölt

Horváth Csaba, a párt korábbi főpolgármester-jelöltje azt nyilatkozta: bár Bokros Lajos lényegesen jobb jelölt, mint az Együtt-PM korábbi jelöltje, Falus Ferenc, arról nem nyilatkozik, pártjának szerinte támogatni kellene-e a MoMa politikusát. A valódi kérdésnek azt nevezte, a választók mit gondolnak arról, ha az MSZP két héttel a választás előtt vált jelöltet. Bokros Lajos támogatásáról az MSZP szintén hétfőn délután ülésező párttanácsa dönt.

Az MSZP-ben - ahogyan nyáron, Falus kiválasztásakor láttuk - a helyi szervezetek döntenek az önkormányzati választáson az adott településen követett szövetségi politikáról. Az országos elnökség nem dönt a helyi szervezet helyett ezekről a kérdésekről, a mai országo elnökségi ülés ezért - a fővárosi elnökség kérésére - csak javaslatot tesz a fővárosi párttanácsnak a követendő politikáról.

A PM Falust sajnálja

Ahogy beszámoltunk róla, korábban a PM és a Liberálisok is jelezték, hogy nem támogatják Bokros Lajost.

"Tiszteljük Bokros Lajost, és jó munkát kívánunk neki a kampányához, ám tisztában vagyunk azzal, hogy a jobbközép Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjétől a zöld és baloldali értékek képviseletét nem várhatjuk maradéktalanul el" - indokolta döntését az Együttel pártszövetséget alkotó PM.

A PM elnöksége hozzátette, a zöld és baloldali értékeket a továbbiakban polgármester- és egyéni jelöltjeik képviselik az önkormányzati választáson. "Arra buzdítjuk budapesti szimpatizánsainkat, hogy október 12-én mindenképpen menjenek el voksolni, és szavazzanak az Együtt-PM jelöltjeire" - írták.

A Párbeszéd Magyarországért közölte, sajnálja, de egyben megérti Falus Ferenc döntését. "Sajnáljuk, mert olyan progresszív programmal indult a választáson, amit a zöld, baloldali értékek és a korrupció elleni küzdelem mellett elkötelezett PM szívesen támogatott" - írták közleményükben.

Önállóan indulnak a Liberálisok

A Liberálisok pedig megerősítették: attól függetlenül, hogy Falus Ferenc, az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje visszalépett, önállóan indulnak az önkormányzati választáson, és Bodnár Zoltán a jelöltjük Budapest élére. Ezt Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke és Bodnár Zoltán főpolgármester-jelölt jelentette be Budapesten.

Bodnár Zoltán a sajtótájékoztatón azt mondta, két baloldali párt paradox módon úgy döntött, hogy egy jobbközép párt konzervatív elnökét támogatja, ő ezért sem tartja meglepőnek, hogy a PM nem állt be Bokros Lajos mögé. Kétségesnek tartja azt is, hogy az MSZP asszisztál-e "ahhoz a forgatókönyvhöz, amit minden jel szerint Gyurcsány Ferenc írt" - tette hozzá.

A Liberálisok főpolgármester-jelöltje úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy Falus Ferenc visszalépése komoly lendületet adhat a baloldali pártoknak, ellenben még egyértelműbb jelzést ad a szabadelvű szavazóknak, hogy az "egyetlen magyar liberális pártot" válasszák.

Schmuckék sem támogatják

Egyébként a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjasem támogatja Bokros Lajost. "Mi, szociáldemokraták, a baloldali értékek egyetlen megmaradt, következetes képviselői nem tudjuk támogatni azt a Bokros Lajost, aki a megszorítások fő elemeként a fogtöméseken spórolást tűzte zászlajára, miközben az olajszőkítő maffia milliárdokat keresett és károsította meg a költségvetést a 90-es évek elején"- közölte Schmuck Andor.

Schmuckék elfogadhatatlannak tartják, hogy "pusztán hatalomtechnikai megfontolások miatt megint becsapták a választókat"- Hozzáteszik: "programok, értékek nélkül baloldali szavazók támogatását" kérik a neokonzervatív, liberális pártok. "Ezért arra kérjük a baloldali választókat, egyetlen x-szel közösen mondjunk nemet a megtévesztés politikájára! Javaslatunk, hogy a főpolgármester-jelölti szavazólapot: húzzuk át két határozott, egymást keresztező vonallal. Ezzel jelezzük: a hiteles baloldaliak nem kérnek a csupán hatalomtechnikai manipuláción alapuló hazug politikából"- áll a párt felhívásában.

Szóljon hozzá:

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink