Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-28 06:20:00

Orosz életpálya-modell: Kovács Béla és a háromférjű feleség

A jobbikos Kovács Béla félig orosz származású, felesége egészen az. Az Index szerint ez a két tény főszerepet játszik abban, hogy az orosz titkosszolgálat behálózta. Kovács szerint ő teljesen magyar. Akárhogy is van, májusban az Európai Unió elleni kémkedéssel hozták hírbe, ügye jelenleg is folyamatban van. A Hetek cikke.

Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő orosz származású feleségén keresztül került kapcsolatba az orosz titkosszolgálattal, a KGB-vel: ez az Index keddi riportjának legfontosabb megállapítása a májusban EU-ellenes kémkedéssel hírbe hozott Kovácsról. A hónapokon keresztül végzett kutatómunka eredményeképpen a lap azt írja: Kovács Bélát nevelőszülők nevelték fel. Vér szerinti anyja állami gondozásba adta, mert Kovács igazi apja egy orosz katonatiszt. A nevelőszülők 1976-ban külszolgálati munkára Japánba kerültek, ahol Kovács számára kinyílt a világ. Amerikai iskolában tanulhatott, 1979-ben megismerkedett egy nála hét évvel idősebb orosz nővel, aki azt állította, hogy egy Japánban működő orosz nyelvű televízió műsorvezetője. Kovács 1986-ben feleségül vette a nőt, akivel a mai napig házastársak. Az Index azonban megtudta, hogy a nő 1975-ben hozzáment egy japán férfihoz, akitől papíron a mai napig nem vált el. Ráadásul 1983-ban feleségül ment egy osztrák bűnözőhöz is, igaz, csupán azért, hogy újabb férje révén osztrák állampolgársághoz jusson. A lap szerint a nő orosz kém: mindezt Kovács nevelőapja állítására alapozza, aki már 1980-ban megtudta, ki is valójában a fia barátnője. A riport szerint a KGB a feleségen keresztül hálózhatta be a Jobbik képviselőjét.   

Életpályák

Az orosz titkosszolgálatokra jellemző a perspektivikus beszervezés – mondta a Hetek megkeresésére a Kovács-ügy újabb fejezete kapcsán Földi László egykori hírszerző, az Információs Hivatal korábbi műveleti igazgatója. A módszer lényege, hogy a hírszerzőnek kinézett személyre hosszú távon számítanak, ezért valós identitást építenek fel a számára: fiatal korától kezdve úgy alakítják a pályáját, hogy később ne kényszerüljön soha meg nem történt dolgokat hazudni saját magáról.

A KGB tudhatott Kovács orosz apjáról, az is lehet, hogy az apa felsőbb utasításra hagyta ott Kovács anyját, ám Földi László azt nem tartja valószínűnek, hogy már Kovács örökbeadását is a titkosszolgálat intézte volna.

Földi szerint az oroszok akkor léptek működésbe, amikor idősebb Kovács Bélát a családjával együtt Japánba küldték külszolgálatra. Nyilvánvaló, hogy a Diplomáciai Testület Ellátó Igazgatóság csak megbízható, leinformált személyeket küldött külföldre dolgozni, vagyis a magyar szolgálatok mindenkiről tudtak mindent a külképviseleteken: azokról is, akik egyébként semmilyen módon nem kapcsolódtak a szolgálathoz. Amit pedig a magyar szolgálatok tudtak, azt szinte automatikusan tudta a KGB is. Így aztán tudták, hogy van Tokióban a magyar külszolgálati kolóniában egy félig orosz, félig magyar fiatalember.

Nagyon valószínű, hogy a Kovácsnál hét évvel idősebb, csinos orosz nő, Szvetlana Isztosina nem véletlenül tűnt fel Kovács életében, hanem a KGB állította rá. Ebből azonban még nem következik, hogy Kovács is tudta, kicsoda valójában a kedvese. (A nő akkor már egy japán férfi felesége volt.)

Belép a KGB

Földi szerint az viszont egyértelmű, hogy Kovács moszkvai tanulmányait már a titkosszolgálat intézte, ám ebből sem következik, hogy Kovács Bélát formálisan valaha is beszervezték volna. Az úgynevezett perspektivikus beszervezés során sokszor menet közben derül ki, hogy a kiválasztott személyből mi lesz. Optimális esetben első osztályú kém, de az is lehet, hogy csak befolyásoló ügynök. Elképzelhető, hogy Kováccsal csak annyit közöltek, hogy valójában félig orosz származású, ezért azt kérik, hogy az orosz szempontból fontos információit ossza meg bizonyos személyekkel. Kovács persze időközben nyilván rájöhetett, hogy végül is hol landolnak az információi, ám mivel valós orosz–magyar identitással rendelkezik (amit, mint említettük, a KGB tudatosan épített fel), nem voltak ellenérzései saját tevékenységével kapcsolatban.

A keleti blokk összeomlásakor a KGB is megrogyott, ügynökei, kémei közül sokakat évekig nem használt. Ám később „magára talált”, és aktivizálta embereit. Így kerülhetett a képbe Kovács is. Miután 2003-ban, tizenöt évnyi oroszországi tartózkodás után Magyarországra jött, talán nem véletlenül került a Jobbikhoz. Az oroszok fejében már akkor kész koncepció lehetett arról, hogy az akkor még külpolitikai identitással nem rendelkező kispártot a saját céljaik szerint formálni kezdik. Arról korábban a Hetek írt elsőként a magyar sajtóban, hogy Kovács egy korábbi katonatársán keresztül csatlakozott a párthoz. (Ahmadinezsád magyar barátai, Hetek, 2012. november 30.)

Az egykori katonatárs 2005-ben a Jobbik elnökségi tagja volt. Mint elmondta, a közel húsz év után váratlanul felbukkanó Kovács azt állította, egy közösségi portálon talált rá, és azért keresi, mert hosszú külföldi munka után hazatért Magyarországra, és szeretne bekapcsolódni a közéletbe. Tájékozódva a magyar belpolitikáról úgy találta, hogy a Jobbik egy perspektivikus párt, és értékrendje messzemenően támogatandó. A Jobbik akkoriban 1-2 százalékos népszerűséggel rendelkezett, valójában kevesen hittek benne. Külpolitikai irányultsága egyáltalán nem volt, így a több nyelven is beszélő, világlátott Kovács szinte azonnal megkapta a külügyi kabinet vezetését. Ő állította orosz irányba a pártot. Jellemző, hogy amikor 2013 májusában Vona Gáborral látogatást tettek Moszkvában, a meghívó orosz fél azt nyilatkozta: Kovács Bélával folytatott tárgyalásokat, akit Vona Gábor pártelnök elkísért az útra.  

Mindig a kormány dönt

Az is lényeges kérdés, ki áll a Kovács-ügy kirobbantásának hátterében. Az Index – egyébként kitűnő – cikkének egyik pillére egy japán lap 1975-ös számában megjelent japán nyelvű tudósítás, melyben Kovács későbbi felesége, Szvetlana Isztosina és japán férje nyilatkoznak. Egy ilyen nyomtatott cikk véletlenszerű megtalálásának 2014-ben elég kicsi lehet az esélye.

De akárhogy is történt, annyi tudható, hogy a magyar szolgálatok 2009 óta figyelték Kovácsot. Földi László szerint vélhetően külföldi szolgálatok hívhatták fel a figyelmet Kovácsra: a férfi orosz felesége valószínűleg évtizedek óta szerepelhetett nyugati szolgálatok nyilvántartásában. Elképzelhető, hogy az Index cikkében is említett Sztaniszlav Levcsenko révén: Levcsenko szintén a KGB hírszerzője volt, és szintén élt Japánban is. 1979-ben azonban disszidált és terített: beszervezett ügynököket, a szigetországban dolgozó KGB-sek neveit adta át az amerikaiaknak – írta a lap. 

A 2009 óta EP-képviselő Kovács szintén érdekessé válhatott a külföldi szolgálatok számára, és miután összefésülve az adatokat kiderült, hogy a nő és a férfi házaspár, nyilvánvalóan behatóbban figyelni kezdték Kovácsot. 

Természetesen nem Kovács az egyetlen „kém”. A különböző országok kémelhárításai folyamatosan figyelik egymás hírszerzőit, és folyamatosan informálják saját kormányaikat. Arról, hogy melyik kémet buktatják le és mikor, mindig a politika dönt. Kovács esetében kérdés, hogy mennyire zavar bele a bimbózó orosz–magyar kapcsolatokba, hogy „Magyarország orosz kémet fogott”. Egyes vélemények és sajtóhírek szerint a magyar kormány egyértelműen az erősödő Jobbik megtörése érdekében húzta elő a Kovács-kártyát, úgy kalkulálva, hogy az oroszok nem fognak megorrolni. Éspedig egyrészt azért nem, mert Kovács nem Magyarország kárára, hanem az EU kárára adott át információkat, tehát nem magyar–orosz, hanem EU–orosz problémáról van szó. Másrészt Kovács valójában kishal: az EU-ban tízezerszámra dolgoznak hivatalos lobbisták különböző országok és cégek megbízásából, és a közéjük sorolható Kovács elvesztése messze nem ér annyit, mint az orosz szempontból fontos magyar kapcsolat további fejlesztése. Ennek is betudható, hogy Kovács mögött most szemmel láthatóan nem áll senki, a jobbikos képviselő esetlenül reagál az őt ért vádakra. Az pedig, hogy egyáltalában reagál és ahogy magyarázkodik, azt jelzi, hogy nem profi hírszerző.

Felemás reakciók 

A májusban még határozottan Kovács mellé álló Jobbik most visszafogottabb. Az Index állításaira reagáló közlemény felemás: bár a párt adta ki, a szöveget Kovács írta. A politikus „gátlástalan titkosszolgálati manipulációnak” nevezi az írást. A cikk állításai közül azonban csak egy dolgot tagad, igaz, ez a fentiek alapján lényeges: Kovács azt állítja, nem orosz apától származik, és nem egy eltitkolt kapcsolatból született, hanem azt követően, hogy édesanyja nemi erőszak áldozata lett. Kovács azt írja, az elkövetők „magyarul beszélő emberek” voltak.

A Jobbik-alelnök Novák Előd az Indexnek azt mondta: nem foglal állást a kérdésben, de Kovácsot is megilleti az ártatlanság vélelme. Szávay István sem védte meg egyértelműen Kovácsot: azt mondta, hamarosan „Bélát is meg kell hallgatni”. Mirkóczki Ádám viszont szerdán azt mondta: a Jobbik májusi álláspontja hangyányit sem változott. „Ha van a hatóságoknak vagy bárkinek írásos, képi, egyéb dokumentált bizonyítéka, akkor mutassa be, és a Jobbik levonja a konzekvenciákat, de addig sajtócikkekre nem fog szankciókkal illetni senkit.”  Mirkóczki szerint erősíti azt, hogy nincsenek bizonyítékok, hogy Polt Péter legfőbb ügyész nem küldte el az EP-nek a rendelkezésre álló iratokat, miközben korábban az ügyészség szorgalmazta a jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

 

A saját nevével viccelt

A hat nyelven beszélő Kovács Béla japán és amerikai tanulmányait követően, 1986-ban Moszkvában szerzett nemzetközi közgazdászdiplomát a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében. Erről az egyetemről köztudott, hogy a szovjet érában szorosan együttműködött a diktatúra állambiztonsági szervezetével, a KGB-vel. Kovács 1986-ban hazaköltözött, ám 1988-ban homályos okokból visszatért a Szovjetunióba, és csak 2003-ban jött haza Magyarországra. A Jobbikba két évvel később lépett be, ezt követően erősödött a párt oroszbarát politikája. Információink szerint a Jobbikban gyakran viccelődött teljes nevével: „Kovács Gábor Béla vagyok. Érted? KGB.”

Hetek

Ajánlom

További belföldi híreink