Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-02 16:00:00

Orbán hadgyakorlaton, törölték Falust és Magyart - frissül

Folyamatosan frissülő hírek!

Az MSZP és az Együtt-PM is vitára hívja Kocsis Mátét, a Kúria közben elutasította a Liberálisok kérelmét Tarlós István plakátjainak ügyében.

 • Átkozta az ATV-seket Trócsányi munkatársa

  október 02.csütörtök 21:22

  Ahogy beszámoltunk róla, betörtek Trócsányi László igazságügyi miniszterhez- tudta meg az ATV Híradója. A hírt később egy sajtótájékoztatón a tárcavezető is megerősítette. Természetesen az ATV stábja közterületen forgatott, magánterületre meg sem próbáltak munkatársaink bemenni. A miniszter személyes stábjának egyik munkatársa mégis indulatosan kelt ki az ATV stábja ellen.

  Úgy tudjuk egyébként, hogy kedden éjszaka történhetett a betörés, szerda reggel ugyanis már legalább 20 rendőrautó volt a helyszínen, reflektorokkal világították meg a házat és a környékét lekordonozták. A miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón, kérdésünkre ismerte el, hogy betörtek hozzá, ezért volt annyi rendőr a házánál. Trócsányi László szerint nem vittek el semmit, ami kapcsolatban lenne miniszterségével. „Semmi ilyet nem vittek el. Közszereplésemmel nem függött össze ez az egész tevékenység, jobban kell figyelnem a dolgokra”- magyarázta.

 • Kövér: a Fidesz olyasmibe kezdett, amit még senki sem próbált

  október 02.csütörtök 20:32

  Kövér László szerint a 2010-ben kétharmaddal megválasztott Fidesz-KDNP-kormány olyasmibe kezdett, amit még senki sem próbált: nem az emberek, a vállalkozások zsebében kezdett el turkálni, hanem a bankok, a multik, monopolhelyzetben lévő szolgáltatók kasszájában.

  Az Országgyűlés elnöke a dél-borsodi Mezőkövesden csütörtökön tartott lakossági fórumon azt mondta: Magyarország 2010-ben totális csődben volt. A helyi közösségi házban telt ház előtt tartott beszédében Kövér László az elmúlt négy év eredményeit hangsúlyozta. Az önkormányzati választás tétjének nevezte, hogy a voksolás erősíti vagy gyengíti a kormány legitimációját.

 • Rogán gratulált az RTL Klubnak

  október 02.csütörtök 20:13

  A piaci árnál több millió forinttal olcsóbban vette meg 110 négyzetméteres lakását az önkormányzattól Rogán Antal helyettese. Belváros polgármestere azonban nem adott egyértelmű választ kérdésünkre, hogy etikusnak tartja-e, ha az átlagtól többet kereső önkormányzati vezetők több milliós kedvezménnyel vesznek meg önkormányzati lakást. Rogán Antal szerint minden jogszabályszerű volt, ahogyan korábban két szocialista önkormányzati képviselő esetében is, akik még a mostaninál is kedvezőbb feltételekkel, féláron vettek lakást. Bővebben...

 • Kósa: az fog megvalósulni, amit mi elterveztünk

  október 02.csütörtök 20:12

  A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a baloldal az önkormányzati választások előtt azt üzeni, hogy azért szavazzanak rájuk, mert az önkormányzatokat elfoglalva "támadnák Orbán Viktor rendszerét". Kósa Lajos csütörtöki tatabányai fórumán azt mondta: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke arról beszélt, hogy csatatérré akarják változtatni az országot.

  A fideszes politikus kijelentette, hogy erről mindenkit lebeszélne, szükség van a kooperatív hajlamra, mert "mégiscsak az fog megvalósulni az országban, amit mi elterveztünk". Véleménye szerint nem háború kell ahhoz, hogy folytassák az elkezdett munkát, miután megállították az ország külső adósságának növekedését, és felszámolták az önkormányzatok adósságállományát. Kósa Lajos a választás politikai tétjének nevezte, hogy a kormánypártok felhatalmazást kapjanak a hitelcsapdában lévőket segítő törvény megvédéséhez.

 • DK: érdemi alternatívát kínálunk

  október 02.csütörtök 18:36

  A Demokratikus Koalíció (DK) érdemi alternatívát kínál a választóknak a Fidesz jelöltjeivel szemben - közölte Varjú László, a párt elnökségi tagja csütörtökön Debrecenben.

  A politikus pártja debreceni polgármesterjelöltjével, Varga Zoltánnal tartott kitelepülésen elmondta: a DK olyan politikai erő, amely 128 városban állított jelölteket az önkormányzati választásokra, és 34-féle együttműködésben összesen több mint 2500 jelöltje van. A Demokratikus Koalíció Budapesten és 19 megyében állított listát, Debrecenben minden választási körzetben önálló képviselőjelölttel, és saját polgármesterjelölttel kínálják az érdemi választás lehetőségét - tette hozzá.

 • 70-en várták az MSZP elnökét

  október 02.csütörtök 17:33

  Az MSZP elnöke - együttműködve a szövetségeseivel - olyan önkormányzatokat akar, amelyek már ellenzékben is bebizonyítják: a párt képes arra, hogy Magyarországot másképpen kormányozza a következő választások után. Tóbiás József erről csütörtökön Dunaújvárosban, a Munkás Művelődési Központ nagytermében tartott fórumon beszélt mintegy hetven ember előtt. Kiemelte: "azt kell bizonyítanunk október 12. után, hogy minden egyes nap, minden egyes problémára válaszokat adni képes és képviseletet, védelmet kínáló képviselőink vannak".

  A pártelnök hangsúlyozta, hogy Dunaújváros a baloldal számára az egyik legfontosabb város. Hozzátette: a választás után ez lesz az az önkormányzat, amely a kormány által okozott társadalmi feszültségeket orvosolja és segít majd abban, hogy a kormányzat hibáit "a jelen helyi társadalma képes legyen túlélni, hogy 2018-ban változtatni lehessen".

 • Választási csalás miatt feljelent a csepeli jegyző

  október 02.csütörtök 16:55

  Választási csalás miatt tett feljelentést a csepeli jegyző - közölte Ábel Attila, a XXI. kerület alpolgármestere csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint egy csepeli önkormányzati lakás bérlője értesítette a hivatalt arról, hogy egy ötven év körüli férfi - aki az MSZP aktivistájaként mutatkozott be - azt mondta a lakóknak, ha támogatják a szocialistákat, akkor segít kifizetni a bérletidíj-tartozásukat. Az illetőnek a lakók tartozásairól a bejelentő szerint pontos információi voltak.

  Ábel Attila hozzátette: az elmúlt hónapokban "a csepeli balliberálisok" közérdekű adatkérés formájában is megpróbálták megszerezni az önkormányzati lakásbérlők teljes címlistáját és egyéb adatait.

 • Újabb Tarlós-plakátok a láthatáron

  október 02.csütörtök 16:32

  A Kúria nem állapított meg jogsértést Tarlós István választási plakátjaival kapcsolatban, így - miként korábban jelezték - megkezdték a második körös plakátok kihelyezését - tájékoztatta Szeneczey Balázs, Tarlós István főpolgármesternek, a Fidesz-KDNP jelöltjének kampányvezetője csütörtökön az MTI-t.

  A közlemény felidézte, hogy a Kúria felülvizsgálati eljárás keretében helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság címerhasználatra vonatkozó határozatát. Eszerint az Együtt- a Korszakváltók Pártja, valamint a Magyar Liberális Párt által benyújtott kifogásokat az első fokon eljáró Fővárosi Választási Bizottságnak érdemi vizsgálat nélkül el kellett volna utasítania - írták. Szeneczey Balázs tudatta, hogy megkezdték a második körös plakátok kihelyezését. "Továbbra is kérjük az ellenzék képviselőit, immár a bíróság által hozott határozatokra alapozva, méltóságteljesebb és megalapozottabb eszközökkel igyekezzenek a választókat meggyőzni alkalmasságukról" - fogalmazott a kampányvezető.

 • Az Együtt-PM is vitára hívja Kocsist

  október 02.csütörtök 16:17

  Az MSZP után az Együtt-PM józsefvárosi polgármesterjelöltje is vitára hívja Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármestert, polgármester-jelöltet. Erőss Gábor az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy 12 egyéni jelöltjük is készen áll a vitára.

  Kijelenti, hogy az Együtt-PM tette közzé a legrészletesebb programot, amelyben a lakhatástól az egészségügyön és az oktatáson keresztül a korrupció megelőzéséig minden témával részletesen foglalkoznak, ami a Józsefvárosiak hétköznapi életét érinti. Komássy Ákos, a VIII. kerület szocialista polgármesterjelöltje csütörtökön jelentette be, hogy az MSZP a Józsefváros jövőjéről szóló vitára hívta ki Kocsis Mátét, a kerület fideszes polgármesterét.

 • 3 milliárdból épülnek majd uszodák

  október 02.csütörtök 16:08

  A kormány uszodaépítési programjának részeként első körben 23 településen, mintegy hárommilliárd forintból épülhetnek uszodák - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon, amikor letették a helyi uszoda alapkövét.

  Balog Zoltán azt mondta: az uszodaépítési program lényege, hogy a ciklus végére nem lesz olyan, magyarországi iskolába járó gyermek, aki ne tudna úszni. Hozzátette: az új uszodák könnyűszerkezetes elemből épülnek, és jó időben szabadtéri medenceként is használhatók. Az ország 23 településén jövőre kezdődhet meg a munka, Borsod-Abaúj-Zemplénben Putnok mellett Mezőcsáton, Edelényben és Tokajban is lesz uszoda.

   

 • Századvég: Gyurcsányék verik az LMP-t és az Együttet is

  október 02.csütörtök 15:59

  Nem változott jelentősen a nagyobb politikai pártok támogatottsága a legutóbbi, nyári felmérések óta – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. Továbbra is magabiztosan vezetnek a kormánypártok mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében, második helyen a Jobbik, harmadikon pedig az MSZP áll.

  A közvélemény-kutatás eredményei szerint a Fidesz–KDNP stabilan őrzi vezető pozícióját, 2014. szeptemberben is a választókorúak 35 százaléka voksolna a pártszövetségre. A második legerősebb párt továbbra is a Jobbik, 13 százalékkal, a szocialista pártra pedig a teljes népesség 10 százaléka szavazna egy most vasárnap rendezett választáson. A DK támogatottsága 5 százalékos, az LMP-re és az Együtt 2014–PM-re egyaránt 3-3 százalék voksolna, míg más pártokat 2 százalék választana.

 • Orbán: műszaki modernizáció elején a hadsereg

  október 02.csütörtök 15:45

  Műszaki modernizációs folyamat elején van a magyar hadsereg - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a közmédiának, miután hadgyakorlatot tekintett meg a Veszprém megyei Öskü melletti kőröshegyi lőtéren. A kormányfő nyilatkozatában szükségesnek nevezte az alapvető katonai technikai eszközök lecserélését, ami - hangsúlyozta - igen drága, ám "nem is kell egy lépésben elvégezni, de minden évben haladnunk kell egy-egy lépést előre, hogy azután néhány éven belül megérkezhessünk a modern hadsereggel rendelkező országok klubjába". Hozzátette, novemberben már lesz egy ütemezett beszerzési költségvetés.

  orbán viktor és hende csabaOrbán Viktor és Hende Csaba

  A Közös fellépés 2014 elnevezésű hadgyakorlat nyílt napjáról Orbán Viktor úgy fogalmazott: "amit itt láthattunk, az már annak a következménye, ami az ukrán-orosz határon történt. Itt egy olyan helyzetet szimuláltak a katonáink, ami ott most mindennapos".

 • Törölték Falust és Magyart

  október 02.csütörtök 15:34

  Már hivatalosan sem főpolgármester-jelölt Falus Ferenc, a baloldali pártok jelöltje, és a függetlenként ajánlásokat gyűjtő Magyar György sem. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) csütörtöki ülésén - írásban benyújtott kérésükre - törölte a jelölteket a nyilvántartásból.

  Falus Ferencet a testület törölte az Együtt - A korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt kompenzációs listájáról is. A fővárosi kompenzációs listán ugyanis csak az szerepelhet, aki  főpolgármester- vagy polgármesterjelöltként indul az önkormányzati választáson. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek a szavazás megkezdéséig bármikor lemondhatnak az indulásról. A választási eljárási törvény szerint a jelöltnek írásban kell lemondania a jelöltségről az őt nyilvántartásba vevő választási bizottságnál, ez a főpolgármester-jelöltek esetében az FVB. Falus Ferenc és Magyar György hétfőn jelentette be, hogy nem indul a főpolgármester-választáson.

 • Az MSZP vitára hívja Kocsis Mátét

  október 02.csütörtök 14:27

  Az MSZP egy a budapesti Józsefváros jövőjéről szóló vitára hívta ki csütörtökön Kocsis Mátét, a kerület fideszes polgármesterét. A kihívást Komássy Ákos, a VIII. kerület szocialista polgármesterjelöltje fogalmazta meg újságírók előtt, a Diószeghy Sámuel utca egyik bérházának udvarán. Kiemelte: programjának célja egy olyan valódi társadalmi rehabilitáció véghezvitele, amelynek eredményeként a kerület valamennyi családjában lesz legalább egy dolgozó.

  A sajtótájékoztatójának helyszínével kapcsolatban hangsúlyozta, azt kezdeményezik, hogy az Orczy-negyedben álló menthetetlen állapotú épületek helyére új, költséghatékonyan fenntartható bérházakat húzzanak, valamint létesítsenek közösségi házat és családsegítő irodát is a városrészben.

 • A Liberálisok kérelmét is elutasította a Kúria

  október 02.csütörtök 14:13

  A Magyar Liberális Párt (MLP) bírósági felülvizsgálati kérelmét is elutasította a Kúria Tarlós István főpolgármester-jelölt Budapest címerét tartalmazó plakátja ügyében. A bíróság helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely szerint - mivel nem állapítható meg, hogy a címerhasználat miatti kifogást a jogvesztő határidőn belül nyújtották-e be - érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kifogást. Az MLP Budapest hivatalos címerének Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester-jelölt választási plakátjain való szerepeltetése miatt fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB).

  Az FVB egy másik beadványozó által benyújtott kifogással együtt - tartalmi azonosságuk okán - bírálta el a kérelmet, és megállapította: sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét az, hogy a Fővárosi Önkormányzat címerét Tarlós István főpolgármester-jelölt választási plakátján feltüntették. Az FVB hivatkozott arra is, hogy a címerhasználatra vonatkozó fővárosi közgyűlési rendelet nem minősül választásra irányadó jogszabálynak, ezért nem vizsgálta, hogy kellett-e, és ha igen, akkor volt-e címerhasználati engedély.

 • Osztolykán: szakadékok vannak a kerületek között

  október 02.csütörtök 14:07

  Osztolykán Ágnes, a párt politikusa közölte: az elmúlt négy évben az oktatáshoz hasonlóan a szociális ellátásokban is komoly központosítást hajtottak végre és forrásokat vontak ki.

  A volt parlamenti képviselő azzal folytatta, hogy az ország különböző tájegységeihez hasonlóan a főváros kerületei között is szakadékok vannak, mert más problémákkal küzd a II. vagy XII. kerület, mint a IV. vagy az X. Ha az LMP fővárosi közgyűlési mandátumhoz jut, akkor komoly energiát fognak arra fordítani, hogy kerületi szinten is harmonizálják a szociális ellátásokat - jelentette ki.

 • LMP: akadálymentesítsék a közintézményeket, járdákat

  október 02.csütörtök 14:06

  Az LMP azt szeretné elérni, hogy Budapesten akadálymentesítsék a közintézményeket, a járdaszegélyeket és az aluljárókat is - erről egy csütörtöki, Újpesten tartott sajtótájékoztatón Csárdi Antal, a párt főpolgármester-jelöltje beszélt. Az akadálymentesítésről azt mondta, olyan várost akar vezetni, ahol aki több figyelmet érdemel, az több figyelmet kap és ahol nemcsak a hatékonyságra, de az élhetőségre is odafigyelnek. Hangsúlyozta: az akadálymentesítéssel többek között azt szeretnék elérni, hogy a kerekesszéket használók és a babakocsit toló kismamák is könnyebben tudjanak közlekedni. A politikus hozzátette: szélesíteni kell a járdákat és a parkolókat, utóbbiakat már csak azért is, hogy a babakocsikat könnyebb legyen kivenni az autóból.

  Perneczky László, az LMP újpesti polgármesterjelöltje látványberuházásnak nevezte a IV. kerületi Nyár utca mellett kialakított idősek pihenőparkját. Szavai szerint a hatvan millió forintos beruházás során "négy járda között építettek egy ötödiket, girbegurba utakkal, növényekkel és pihenőpadokkal". Kijelentette, hogy ennél sokkal sürgősebb lenne a kerületi járdákat akadálymentesíteni. Számításai szerint a négyéves önkormányzati ciklus során Újpest "összes járdasarkát" akadálymentesíteni lehetett volna.

 • Juhászék az ÁSZ-hoz fordultak Szentgyörgyvölgyi lakásvásárlása miatt

  október 02.csütörtök 13:42

  Az Együtt-PM társelnöke levélben kérte Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökétől a Belváros-Lipótváros Önkormányzatának vagyongazdálkodásáról készült vizsgálat eredményét. A szövetség csütörtökökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben tudatták: Juhász Péter, V. kerületi polgármesterjelöltjük azt szeretné tudni, az ÁSZ, amely április óta vizsgálja a kerület vagyongazdálkodását, áttekintette-e Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármester lakásvásárlási ügyét.
      
  Juhász Péter a kerület ingatlan eladási gyakorlata miatt kíváncsi erre, mert, mint írták, az elmúlt hetekben olyan hírek láttak napvilágot, miszerint önkormányzati tulajdonban álló ingatlanokat áron alul, olykor pályáztatás nélkül tették pénzzé. Szerinte Szentgyörgyvölgyi Péter lakásvásárlásával kapcsolatban olyan dokumentumok kerültek elő, amelyek szerint az adás-vétel a vevőnek volt előnyös, az eladó számára kifejezetten előnytelen volt.

 • Főpolgármester-választás: Azt sem tudják mit, vagy kit akarnak

  október 02.csütörtök 12:00

 • Szigetvári nem egyeztetett Tóbiással Falusról

  október 02.csütörtök 11:58

  Falus Ferenc ex főpolgármester-jelölt visszaléptetéséről szólva azt mondta, Tóbiás Józseffel az MSZP elnökével nem egyeztetett, viszont Kunhalmi Ágnesnek jelezte, hogy van egy ilyen szándék az Együtt részéről. A szocialisták budapesti elnöke azt mondta, a kérdésben az Együttnek kell döntenie. A PM-nél úgy fogalmazott a politikus, hogy zavarban van, mert egy elnökségi ülésen tájékoztatta Karácsony Gábort, aki azt mondta, tovább viszi az ügyet, de utána nem történt semmi, csak közölték, hogy nem támogatják Bokros Lajost.

 • „Folytatni kell az MSZP gazdamentő programját!”

  október 02.csütörtök 10:39

 • Kompromittáló fotókkal zsarolják Pásztort, feljelentést tett

  október 02.csütörtök 09:29

  Állítólag prostituáltak társaságában készülhettek fotók Pásztor Albertről, a miskolci baloldal polgármester-jelöltjéről. Erről esik szó a Blikk birtokába került hangfelvételen, melyen a felvétel készítője szerint Pásztor maga beszél az örömlányok társaságáról. Pásztor szerint zsarolják, ezért feljelentést tett.

 • Gyurcsány: muszáj együttműködni

  október 01.szerda 20:23

  Gyurcsány Ferenc szerint muszáj együttműködni a sokszínű világban akkor, amikor az önkénnyel szemben harcolnak, az összefogás hozhatja meg a legjobb budapesti önkormányzati választási eredményt. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke erről szerdán egy zuglói lakossági fórumon beszélt Falus Ferencnek, az ellenzék korábbi főpolgármester-jelöltjének visszalépésére és Bokros Lajos (Modern Magyarország Mozgalom) támogatására utalva. Mint mondta, régóta azt szorgalmazza, hogy a demokratáknak szorosabban össze kell fogniuk, és ebbe belefér néhány vita, mert nem egy a tábor, egy a zászló, hanem egy a tábor és sok a zászló. Gyurcsány Ferenc beszédében Orbán Viktor miniszterelnökre utalva, de a nevét ki nem mondva arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta más utat jártak be, Orbán Viktorból "az önkény embere" lett. Most történelmi útelágazásnál vannak: aki demokrata és hazafi, az nem tehet mást, mint szembefordul a rendszerrel, és ellene szavaz. Hozzátette, hogy az októberi választással nem ér véget a küzdelem, lépésről lépésre, lassan haladva kell küzdeni. Az ország viszonylagos békéje és nyugalma árán nem lehet kormányt váltani - fűzte hozzá.

 • "A szocialisták nem először jelentik fel hazájukat"

  október 01.szerda 20:22

  Ujhelyi István és a szocialisták nem először jelentik fel a saját hazájukat, ahelyett, hogy elnyernék a választók bizalmát - reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szocialista politikus keddi bejelentésére szerdán Makón az MTI-nek. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, a párt alelnöke az Európai Unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a véleményét kéri, mert szerinte egyes fideszes politikusok összefüggésbe hozzák az önkormányzatoknak az elkövetkező évekre juttatott uniós fejlesztési források mértékét az októberi választások nyomán megalakuló önkormányzatok politikai összetételével.

 • Kövér szerint "minden megyében meg tudják őrizni többségüket"

  október 01.szerda 18:49

  Minden megyében a Fidesz-KDNP jelöltjei kerülnek be legnagyobb számban a közgyűlésekbe az önkormányzati választáson - mondta az Országgyűlés elnöke szerdán Gárdonyban, a lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatóján. Kövér László a települések esetében számszerű eredményt nem mondott, de hozzátette: "mindenhol meg fogjuk őrizni a négy évvel ezelőtt megszerzett és megtartott pozícióinkat, egyedül az a kérdés, Budapesten mit hoz a választók akarata". Kiemelte: Tarlós István főpolgármester posztját az ellenzék nem veszélyezteti, az idei két választáshoz hasonlóan most sincs olyan mondanivalója, amivel megszerezhetné a többséget. Az MTI kérdésére azt mondta: országosan nem számít olyan eredményre, amelyet "áttörésként vagy komoly győzelemként tudna felmutatni a baloldal".

 • "A szocialisták radikális megszorítást hajtanának végre"

  október 01.szerda 16:56

  Rétvári Bence szerint a szocialisták radikális megszorítást hajtanának végre a családi típusú adórendszerben azzal, hogy a 200 ezer forint feletti bruttó fizetéssel rendelkezők esetében csökkentenék - vagy talán meg is szüntetnék - az adókedvezmény lehetőségét. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára válaszolta a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére. Az ellenzéki politikus szerint papíron léteznek csupán a Matolcsy-bébik, arról érdeklődött, hogy mekkora a külföldön élő, de Magyarországon született óvoda- vagy iskolakötelezett gyermek száma, miként változott ez a létszám az elmúlt négy évben, majd egyebek között arról írt: nem értenek egyet azzal, hogy ha valakinek többszázezer forintos fizetése van, az magasabb összegű kedvezményt tud érvényesíteni mint az, aki például minimálbérért dolgozik.

 • Maradhat a címer Tarlós mellett

  október 01.szerda 14:28

  Helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát szerdán a Kúria Tarlós István főpolgármester plakátjainak ügyében; a Kúria szerint jogszerű volt az NVB döntése, hogy nem vizsgálhatta a címerhasználat kapcsán az esélyegyenlőség alapelvének sérelmét. Az Együtt - a Korszakváltók Pártja fordult kifogással a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), nehezményezve, hogy a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain Budapest hivatalos címerét tüntették fel. Az FVB megállapította a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelmét. Fellebbezés után a Nemzeti Választási Bizottság megváltoztatta az FVB döntését: a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a kifogástevők semmilyen érdemi bizonyítékot nem csatoltak kérelmükhöz. A párt bírósághoz fordult, a Kúria azonban szerdán helybenhagyta az NVB döntését.

 • Bemutatkozik Szijjártó "csapata"

  október 01.szerda 13:05

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a minisztérium új szervezeti struktúráját bemutató sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Balról Íjgyártó István leendő kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, Magyar Levente leendő gazdaságdiplomáciai államtitkár (b2), Kohut Balázs leendő közigazgatási államtitkár (j2) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke (j).

 • Hende Csaba belső vizsgálatot rendelt el

  október 01.szerda 13:03

  Hende Csaba honvédelmi miniszter belső vizsgálatot rendelt el egy a sajtóhoz került nem nyilvános levél ügyében - derül ki a tárcavezető szerdán, a parlament honlapján közzétett válaszából. Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő fordult írásbeli kérdéssel a miniszterhez annak kapcsán, hogy szeptember 11-én a valasz.hu internetes oldalon "Kacsa a Hende Csaba menesztéséről szóló hír" címmel megjelent cikk részletesen ismertetette Hende Csaba, egy áprilisban Kocsis Máténak  írt levelét, amelyben a Honvédelmi Minisztérium három Mi-8-as típusú helikopter beszerzéséről tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság akkori elnökét.

  A szocialista képviselő kiemelte: a levélben a helikopterekről olyan információk is olvashatók - mint például: "gyakorlati élettartamának közel felével még rendelkező", "8 év/2000 repült óra javításközi üzemidővel is rendelkeznek" - , amelyekről neki korábban, országgyűlési képviselőként feltett írásbeli kérdésére a miniszter nem adott tájékoztatást. Mint Demeter Márta felidézte, Hende Csaba akkori válaszában annyit közölt: a beszerzett helikopterek engedélyezett üzemideje jelentős tartalékokkal bír. Pontosabb adatokat azonban nem osztott meg a képviselővel, mivel azok nem nyilvános információnak minősülnek. Demeter Márta hozzátette: a portálon megjelent levélen is szerepel a "nem nyilvános" megjelölés. A cikk szerzője ezt a levelet úgy ismertette, mint "amelyet ma reggel fújt be a szél a postaládánkba". Demeter Márta ezért azt kérdezte Hende Csabától, hogy "miként fújhatta be a szél bármelyik postaládába" a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökének írt levelét. A szocialista képviselő felvetette továbbá: a miniszter álláspontja szerint a levél nyilvánosságra hozásával a valasz.hu sértett-e honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági érdekeket, s ha igen, milyen intézkedéseket tesz ez ügyben. A honvédelmi miniszter Demeter Márta írásbeli kérdésére egy mondatban annyit válaszolt, hogy a kérdésében foglaltakkal kapcsolatosan belső vizsgálatot rendelt el.

 • LMP: meg nem valósult óvodai férőhelyekkel kampányol a kormány

  október 01.szerda 12:51

  Meg nem valósult óvodai és bölcsődei férőhelyekkel kampányol a kormány az LMP szerint. A kormány hatezer óvodai férőhelyet ígért 2014 szeptemberéig, ennek egyharmada valósult meg; most a meg nem valósult férőhelyekkel kampányolnak és négyezer új férőhelyet ígérnek jövő év végére - mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerdán Oroszlányban, sajtótájékoztatón.

  Azt mondta, a 2014-ig tervezett hatezer bölcsődei férőhely felét sikerült csak létrehozni, a három éven aluli gyerekeknek csak 14 százaléka jár bölcsődébe, ami az uniós átlag fele. "A kormány a családi napközik bővítésével is szeret dicsekedni, miközben a 2014 szeptemberéig csak erre szánt uniós támogatások egyharmadát sikerült kifizetni. Több nyertessel évek óta még támogatási szerződést sem kötöttek, ráadásul a hazai forrásokat is megvonták az új családi napköziktől" - rótta fel a politikus.

 • MSZP: nem lehet megúszni az élelmiszerek áfájának csökkentését

  október 01.szerda 12:33

  Az MSZP az önkormányzatok bevonását javasolja az állam által felvásárolt alma elosztásába, illetve továbbra is úgy látja: "nem lehet megúszni" az élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának csökkentését - mondta a párt elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

  Gőgös Zoltán az MSZP által X. kerületi Kada utcában szervezett almaosztáson azt javasolta, hogy az állam által felvásárolt almát az önkormányzatokon, illetve civil szervezeteken keresztül jutassák el a rászorulóknak, de véleménye szerint sokan vásárolnának abból 50-60 forintos kilónként áron is. Demeter Márta, az MSZP országgyűlési képviselője az idősek világnapja alkalmából arról beszélt, borzasztó helyzetben vannak a nyugdíjasok Magyarországon, mert a Fidesz olyan embertelen politikát folytat, amelynek hatására az egész életüket végigdolgozó emberek méltatlan körülmények között élnek, óriási az elszegényedés körükben.

 • Szijjártó: törvényesen, családi összefogással vásároltam a házat

  október 01.szerda 12:06

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint törvényesen, széles családi összefogással sikerült megvásárolnia azt az ingatlant, amely miatt az elmúlt napokban támadások érték. A miniszter szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélte, az elmúlt napokban ellene intézett támadások oka, hogy az önkormányzati választás kampánya van, "felvillanyozódott időszakban vagyunk", emellett sokakat meglepett  miniszteri kinevezése.

  Közölte: politikusként evidens, hogy támadásokkal is kénytelen szembesülni, de "nem voltam hajlandó, nem vagyok hajlandó és nem is leszek hajlandó szégyellni magamat azért, mert a szüleim sikeresek", azért, mert olyan gazdasági-üzleti teljesítményt értek el, amellyel még az unokáiknak is stabil anyagi hátteret tudnak biztosítani. Szijjártó Péter kiemelte: a szülei nem politikai szereplők, ezért visszautasít minden támadást, amely ellenük irányul. Nagy baj lenne, ha a 21. századi Magyarországon bárkinek azért kellene szégyenkeznie, mert a szülei sikeresek, és biztos gazdasági hátteret építettek fel a gyerekeiknek és az unokáiknak - vélekedett. A tárcavezető hangsúlyozta: az ügyben neki egy dologgal kell elszámolnia, hogy hogyan, milyen forrásból vásárolta az ingatlant, és ezt - mondta - már többször megetette. Törvényesen, széleskörű családi összefogással sikerült megvásárolni az ingatlant, de bármilyen hivatalos szerv bármilyen hivatalos eljárásában az ezzel kapcsolatos dokumentumokat, ha kell rendelkezésre bocsájtja.

 • Tarlós átadta a Futár-rendszert

  október 01.szerda 12:02

  Átadták a Futár elnevezésű forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert szerdán Budapesten. Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az intelligens rendszer műholdas felügyelettel vonja ellenőrzés alá a főváros közösségi közlekedését, a diszpécserek hatékonyan be tudnak avatkozni forgalmi zavar esetén, s az egyben kényelmes tájékozódási lehetőséget biztosít az utazóközönségnek.

  Budapesten 263 utastájékoztató monitort szereltek fel és több mint 2200 járműbe építettek műholdas jelzőrendszert - ismertette a városvezető, hozzátéve: a Futár kiépítése 7 milliárd forintba került.

 • Németh Lászlóné: a rezsicsökkentés fenntartását segíti a nemzeti közműszolgáltató

  október 01.szerda 11:48

  A rezsicsökkentés fenntartását segíti a nemzeti közműszolgáltató létrehozása, amely 2015 márciusában a Főgáz Zrt. bázisán kezdi meg lakossági szolgáltatási tevékenységét - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár szerdán Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón.

  A nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről hozott kormánydöntésről Kurucz Éva kormányszóvivő elmondta: elsőként az egyetemes földgázszolgáltatói piacon jelenik meg a nemzeti közműszolgáltatás a Főgáz állami kézbe vételével. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer ezután folyamatosan bővülni fog: második lépcsőben az áramszolgáltatás, harmadikban pedig a távhő területén léphet be az állam a piacra egyetemes szolgáltatóként. Németh László hangsúlyozta: a nemzeti közműszolgáltató együttműködik majd a Magyar Postával, a Díjbeszedő Holdinggal, és a tervek szerint a kormányablakokkal is, ami lehetővé teszi majd az egyablakos kiszolgálást.

 • NGM: tartható a hiánycél

  október 01.szerda 11:13

  A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előrejelzése szerint az államadósság az idén a vártnál alacsonyabb, a GDP 76,9 százaléka lehet,  a GDP 3,1 százalékkal nő,  és tartható a GDP-arányos 2,9 százalékos hiánycél. Az NGM szerdai közleménye szerint a Központi Statisztikai Hivatal elküldte az Eurostatnak az őszi EDP (túlzott hiány eljárás/ Excessive Deficit Procedure) jelentést, amelyben a kormányzati egyenleg és adósság 2010-2013. évi tényadatairól, és az idei év kilátásairól ad hivatalos statisztikai adatokat, illetve tájékoztatást.

  A KSH által publikált, ESA 2010 alapján számított előzetes nemzeti számlák adatai szerint tavaly Magyarország folyó áron számított bruttó hazai terméke (GDP) 29 846 milliárd forint volt, ami 768 milliárd forinttal, 2,6 százalékkal magasabb a korábban megjelent, régi módszertan alapján mért 29 078 milliárd forintnál. Ennek eredményeként a reál GDP növekedési üteme a korábbi 1,1 százalék helyett 0,4 százalékponttal magasabb értéket, 1,5 százalékot tett ki 2013-ban - közölte a tárca.

 • Szijjártó első útja Pozsonyba vezet

  október 01.szerda 11:12

  Végleg és visszafordíthatatlanul lerakjuk az új magyar külpolitika alapjait, amelynek feladata Magyarország gazdasági érdekeinek a lehető legjobb érvényesítése a kialakult új világrendben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  A tárcavezető a minisztériumban életbe lépő változásokat ismertetve elmondta: Szabó László eddigi külgazdasági és külügyi államtitkár lesz a parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes. A korábbi gazdaságdiplomáciai helyettes államtitkárságból államtitkárság lesz, amelyet Magyar Levente eddigi helyettes államtitkár vezet. Íjgyártó István jelenlegi keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár lesz az új kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, Kohut Balázs gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár pedig az új közigazgatási államtitkár. Szijjártó Péter azt is közölte: első hivatalos útja jövő kedden Pozsonyba vezet.

 • Kuncze: Orbán hülyeségeket beszél

  október 01.szerda 11:00

  Kétségbeejtő, hogy Magyarország miniszterelnöke kiáll az emberek elé, és hülyeségeket beszél, mondta Kuncze Gábor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

  Orbán Viktor a KDNP választmányi ülésén azt mondta, nem fog félni "a liberális szekta főpapjaitól", továbbra is kitart amellett, hogy véget kell vetni a liberális demokráciának, és egyértelművé tette, hogy a politikai korrektséggel is szakítani kell. Kuncze szerint nincs liberális szekta és nincsenek főpapjai. Része a miniszterelnöki retorikának, hogy harc van, és támadnak minket. Kuncze szerint Orbán közönsége nagyon egyben van, nekik nem kellene ilyen beszédeket mondani, viszont vannak az EU-ban olyan országok, ahol hasonló hangok kezdenek erősödni, lehet, hogy ezek a beszédek nekik szólnak. Orbán Viktor talán így akar az unión belül egy afféle saját blokkot létrehozni, de ez csak egy lehetséges magyarázat, arra hogy miért mond sületlenségeket, tette hozzá a volt politikus, aki szerint a jobboldalon most szemmel láthatóan az ellenségképből élnek, de a legnagyobb baj, hogy ha a másik oldalon nincs hiteles alternatíva, akkor bármit lehet mondani.

 • Együtt-PM: Mondjon le Garabits és Devosa!

  október 01.szerda 10:53

  Az Együtt-PM Szövetség elhatárolódik Garabits Károlytól és Devosa Gábortól, és felszólítja a két jelöltet, hogy mondjanak le, és távozzanak a közéletből- közölték. A közlemény szerint "Garabits Károlynak egy hét elteltével sem sikerült tisztáznia magát azon súlyos vádak alól, amelyek őt a sajtóban érték". Az Együtt-PM Szövetség emiatt úgy döntött: a jelölttől megvonja a bizalmat, és arra szólítja föl, hogy lépjen vissza.

  "Sajnos a napokban Devosa Gáborról is kiderült, hogy múltja súlyos korrupciós vádakkal terhelt. Ilyen jelöltet az Együtt-PM nem tud és nem is kíván támogatni. Az Együtt-PM szerint tehát mind Garabits Károlynak, mind Devosa Gábornak távoznia kell a közéletből"- írta a pártszövetség.

 • Másfél hétig lehet még mozgóurnát kérni

  október 01.szerda 10:17

  Még másfél hétig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár, ezt követően már csak az önkormányzati választás napján, október 12-én a szavazatszámláló bizottsághoz fordulhat ezzel a kérelemmel. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be október 10-én 16 óráig a helyi választási irodához.

  Mozgóurnát személyesen, levélben, illetve a www.valasztas.hu oldalon online lehet igényelni. A mozgóurnát csak olyan címre lehet kérni, amely ugyanazon szavazókörben található, ahol a választópolgár lakik. Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe. A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig. Ha a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg aláírta, akkor a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, tőle nem kell meghatalmazást kérni. A szavazás napján a mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül, úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására megérkezzen.

 • Orbán: megőrizzük a nyugdíjak értékét

  október 01.szerda 10:03

  A kormány legfontosabb teendői közé sorolta a nyugdíjak értékének megőrzését Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint biztosan állítható, hogy ez a jövőben is lehetséges lesz Magyarországon. A kormányfő erről szerdán az Országházban, az Idősügyi Tanács alakuló ülésén beszélt, hangsúlyozva: "Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy egy európai gazdasági válság idején is meg tudja őrizni a nyugdíjak értékét".

  A miniszterelnök - aki egyben az Idősügyi Tanács elnöke - az elmúlt másfél-két év egyik legfontosabb kormányzati intézkedésének a munkahelyvédelmi akciótervet nevezte, amelynek részeként járulékkedvezményt kap az 55 év feletti munkavállalót alkalmazó foglalkoztató. Közlése szerint 370 ezer 55 évnél idősebb embert segített álláshoz ez a kedvezményrendszer.

 • Orbán az Idősügyi Tanács alakuló ülésén

  október 01.szerda 09:44

  orbán viktor miniszterelnök az idősügyi tanács alakuló ülésén az országházbanOrbán Viktor miniszterelnök az Idősügyi Tanács alakuló ülésén az Országházban

 • Szigetvári: lejárt Lázár határideje

  október 01.szerda 09:07

  Szigetvári Viktor, az Együtt-PM Szövetség társelnöke felszólítja Lázár Jánost, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra az Ökotárs Alapítvány ellen folytatott Kehi-vizsgálat eredményét- közölte a politikus. Szerinte "a civilek ellen kormányzati boszorkányüldözés folyik Magyarországon, amit haladéktalanul le kell állítani! Ha Lázár János hazudott az Ökotársról, azonnal le kell mondania".

  "Az Együtt-PM Szövetség bízik abban, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a tegnapi – Lázár János által szabott – határidőre lezárta az Ökotárs Alapítvány ellen folytatott vizsgálatot, és ennek során betartotta az összes vonatkozó jogszabályt, tisztességesen járt el"- írja Szigetvári, majd hozzáteszi: "mindezért követelem Lázár Jánostól, hogy adjon számot arról, feltárt-e a Kehi vizsgálata bármilyen szabálytalanságot az Ökotársnál? Amennyiben nem, nyilvánosan kérjen bocsánatot az egész civil világtól, és vállalja a felelősséget mindazért a hazugságért, melyeket róluk terjesztett: mondjon le".

 • Cáfol a DK: nem igazolják le Kunhalmit az MSZP-től

  október 01.szerda 09:04

  Cáfolta a DK alelnöke, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke október közepétől a Demokratikus Koalícióban folytatná.

  Vadai Ágnes az ATV Startban azt mondta az értesülést közlő lapokról, hogy azok többször közöltek már álhíreket. Szerint senki nem gondolhatja, hogy Kunhalmi Ágnes egy tisztességtelen politikus, aki már hónapokkal korábban olyan alkukat köt, amelyekkel saját pályáját egyengeti. Azt a hírt viszont nem cáfolta egyértelműen, hogy a DK a közeljövőben megváltoztatná a nevét.

 • Maradt még pénz Bokros kampányára

  október 01.szerda 08:27
  Nemcsak a feladatokat, a betett pénzt is egyenlő arányban vállalták a baloldali összefogás pártjai, az Együtt-PM, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Demokratikus Koalíció (DK) Falus Ferenc kampányában. A volt tisztifőorvos befuccsolt jelöltsége mint­egy hatmillió forintot emésztett fel, hiszen a kemény kampány épp a héten indult volna óriásplakátokkal és egyebekkel- írja a Bors.

  A tervezett büdzsének – amely a lap információi szerint 30 millió forintot tett ki, pártonként tíz-tíz milliót – nagy része megmaradt. Ezt most Bokros Lajos és csapata kapja meg. Legalábbis ami a DK-s és Együttes pénzeket illeti. Az MSZP várhatóan nem adja át a megmaradt keretet, hiszen politikailag sem támogatják Bokrost. Az Együtt négymilliót továbbad Bokroséknak – közölte a párt sajtóosztálya. Összesen százezer forintot költöttünk el a Falus-kampányra. Ebből következik, hogy a fennmaradó összeg szinte teljes egészében átfordítható Bokros Lajos kampányára – írta a Borsnak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. A feladatok alapján ők kapták az óriásplakátokat, ezek nem kerültek utcára, így nem is kellett fizetni értük.

 • Gréczy: nem Gyurcsány mozgatta a szálakat

  október 01.szerda 07:33

  Valami elképesztő, ahogy Orbán Viktor a holdudvarát ajándékozza meg zsíros üzletekkel, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Gréczy Zsolt.

  A DK szóvivője szerint Mészáros Lőrinc meggazdagodásának története kitűnő példája "a Fidesz velejéig korrupt rendszerének". A gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó képességei alapján soha nem rendelkezne közel 7 milliárdos vagyonnal, állítja. A DK felháborodással veszi tudomásul, hogy a Fidesz az emberek pénzén hizlalja fel holdudvarát, ahol a tehetséget és a hozzáértést bárki pótolhatja szervilizmussal. A DK szerint Mészáros ettől még lehet kitűnő gázszerelő, de hogy a hatalom segítsége nélkül soha nem lett volna belőle milliárdos nagyvállalkozó, abban teljesen bizonyosak. Gréczy hozzátette, szerinte az sem mutat jól, hogy amikor Magyarországon 4 millió ember éhezik, akkor a külügyminiszter 5 állásos garázst, úszómedencét épít, ráadásul nem tudja megmondani, miből.  Nem lehet, hogy egyik nap ennyit adtak a szülők, másik nap meg annyit, tette hozzá. Gréczy Zsolt tagadta, hogy Falus Ferenc visszalépésénél Gyurcsány Ferenc mozgatta volna hátulról a szálakat. Azt mondta Falus az Együtt jelöltje volt, vissza is ők hívták.

 • Bodnár leállítaná a metrót, a TEK-esek vezethetnék

  október 01.szerda 06:52

  Ha a kormány nem érti meg, hogy a tarthatatlan állapotban lévő fővárosi tömegközlekedést támogatni kell, akkor nincs más megoldás, le kell állítani a metrót és a buszokat - mondta Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje a Népszabadságnak. "Ha másból nem ért a kormány, akkor le kell állítani a metrót és a buszokat. A kormány erre kénytelen lesz lépni valamit. Mondjuk rendkívüli állapotot hirdetnek, és kirendelik a TEK embereit, hogy vezessék a metrót"- magyarázta Bodnár.

  A lap szerdai számában közölt interjúban a politikus azt mondta, "nem gondolja, hogy bármit lehetne folytatni Tarlós István munkásságából", mert a jelenlegi városvezető "valójában nem csinált semmit". Befejezte az előző ciklusban elindított beruházásokat, vagy jelen volt a kormányzati fejlesztési projektek átadásánál - fogalmazott Bodnár Zoltán. Arra a kérdésre, hogy mit tenne másként, mint Tarlós István, és képes lenne-e szétcsapni a városházán és a cégeknél, Bodnár Zoltán azt válaszolta, nem híve a "nagytakarításnak", de a főváros esetében szükség lenne rá. Úgy véli, 2010-ben nagyon sok vezetőt nem szakmai felkészültségük, hanem politikai lojalitásuk, illetve személyes kapcsolatok okán neveztek ki. Éppen ezért váltás esetén a szokásosnál nagyobb vezetőcsere lenne a városházán és a cégeknél - tette hozzá. Bodnár Zoltán beszélt arról is, hogy ingatlanadót nem, dugódíjat viszont bevezetne, utóbbi feltétele volt a 4-es metró uniós támogatásának - mondta.

 • Szijjártó: a polgárok ismét kiállhatnak az igazukért

  október 01.szerda 06:27

  Az október 12-i önkormányzati választáson a kormánypárti jelöltek sikeres szereplése egyúttal a kormány politikájának a megerősítését is jelentené - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Solton, egy választási fórum előtti sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter hozzátette: a választáson a polgárok ismét kiállhatnak az igazukért, kiállhatnak magukért, és világossá tehetik, hogy jó az az irány, amerre a kormány vezeti Magyarországot.

  A Fidesz-KDNP-pártszövetség - emlékeztetett a miniszter - kétszer kapott kétharmados felhatalmazást arra, hogy újítsa meg Magyarországot, tegye igazán versenyképessé, a nagy rendszereit szervezze át. Természetesnek nevezte, hogy a kormány tagjai járják az országot, hiszen az önkormányzati választáson az emberek véleményt mondanak nemcsak a helyi jelöltek rátermettségéről, elhivatottságáról, hanem a kormány teljesítményéről is. Azt mondta, aki a Fidesz és a KDNP jelöltjére, Kalmár Pálra szavaz Solton, az arra is szavaz, hogy a kormány jó úton jár.

 • "Mindenki hozzon még egy embert"

  október 01.szerda 06:26

  Kövér László felhívta a figyelmet a saját tábor mozgósításának jelentőségére, hozzátéve, hogy nem elegendő szavazni, személyesen is szerepet kell vállalni a politikában. A baloldal politikájáról szólva úgy fogalmazott, nem nyugszanak bele abba, hogy Magyarország ne illeszkedjen abba a folyamatba, amely "a demokrácia megszüntetéséhez vezet". Elrettentő példaként említette a Német Etikai Tanács közelmúltbeli állásfoglalását, amelynek lényege, hogy azt javasolta a német kormánynak, vegye ki a büntető törvénykönyvből a testvérek közötti vérfertőzés szankcionálását.

  Az Országgyűlés elnöke végül azt mondta a fórum résztvevőinek, hogy a választást követő napon pihenjék ki magukat, majd 14-én ”kezdjék újra és hozzanak még egy embert ebbe a közösségbe”.

 • "1000 milliárdot loptak ki az emberek zsebéből a bankok"

  október 01.szerda 06:25

  Kövér László kifejtette, hogy ez alatt a devizahitelesek megsegítését és a rezsicsökkentést érti. Előbbiről szólva azt mondta, hogy 1 millió 300 ezer család került a tönk szélére, Magyarország pedig gazdaságilag és társadalmilag is térdre kényszerült volna, ha a kormány nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, hiszen 1000 milliárd forintot ”loptak ki az emberek zsebéből a bankok.” Ki kell vezetni a devizahiteleket és forintra kell váltani, úgy tűnik, hogy a következő esztendőben ezt a problémát is sikerül megoldani – mondta az Országgyűlés elnöke.

  A rezsicsökkentésről szólva azt hangsúlyozta, hogy a szocialisták ”aggódtak a szolgáltató cégek profitjáért”, és azt mondták, hogy a rezsicsökkentés nem fenntartható. Valóban nem az – mondta -, hiszen egy idő után eljutnánk odáig, hogy nulla forint szerepelne az önök számláin. A cél persze nem ez, hanem az, hogy állami tulajdonban lévő nonprofit cégek jöjjenek létre – tette hozzá. A harmadik legfontosabb célként a munkahelyteremtést jelölte meg a fideszes politikus, hangsúlyozva, hogy ma 4 millió 170 ezer ember dolgozik, amire 22 éve nem volt példa.

 • Kövér: közös értékrend köt össze 150 ezer Fidesz-aktivistát

  október 01.szerda 06:25

  A házelnök szerint az október 12-ei voksolás túlmutat a helyi választáson, leképezi majd az országos erőviszonyokat és a baloldal politikája ellen is szót emel egy közös értékrend felmutatásával. Kövér László kedd esti pápai lakossági fórumán a baloldal törekvéseire utalva azt mondta, hogy nem lehet azzal a politikával hatalmon maradni, amely a nemzet ellen szól.

  A politikus úgy fogalmazott, hogy ezzel szemben a 37 ezer Fidesz-tagot és a több mint 150 ezer Fidesz-aktivistát a közös értékrend köti össze, amely nem mentes ugyan a vitáktól, de mégis az együvé tartozás érzése hatja át. ”Nem azért vagyunk együtt, mert gyűlöljük azokat, akik szemben vannak velünk, hanem azért, mert van egy közös értékrendünk, amelyért képesek és hajlandók is vagyunk tenni” – fogalmazott Kövér László, hozzátéve, hogy az önkormányzati választás túlmutat a helyi ügyeken, a kormány támogatásáról is szól. Felhatalmazza a kormányt, hogy folytathassa azokat a fontos programokat, döntéseket, amelyek azt célozzák, hogy az elmúlt évek ”mennyiségi építkezésén túl, sor kerülhessen a minőségi építkezésre is” – jelentette ki a politikus.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink