Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-19 15:37:00

Kartellgyanú miatt eljárást indított a GVH

A gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy cég ellen - közölte a versenyhatóság pénteken az MTI-vel.

A helyszíni kutatással induló vizsgálatot a GVH szeptember 18-án kezdte meg, az Alcufer Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Fe-Group Invest Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt., a Selector Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft., valamint az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. székhelyein illetve telephelyein.

Az eljárás alá vont vállalkozások képviselői 2012-től - feltehetően - egyeztettek és információkat osztottak meg egymással annak érdekében, hogy az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által 2012. és 2014. között kiírt közbeszerzéseket befolyásolják. A hazai termékdíj köteles termékekből keletkező hulladékok, különös tekintettel az elektromos és elektronikai berendezések egy naptári évben történő gyűjtésére, szállítására, feldolgozására kiírt közbeszerzési eljárásokat vélhetően felosztották, és a beadásra szánt ajánlatokat és árakat egyeztették egymással.

A GVH gyanúja szerint az eljárás alá vont vállalkozások magatartásukkal - feltételezhetően - megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A helyszíni kutatás lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. E jogszabály rendelkezései értelmében a helyszíni kutatáshoz előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és - ezen keresztül - a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény ezen eljárások lefolytatására 6 hónapot ad, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, szintén 6-6 hónappal meghosszabbítható - fejeződik be a GVH közleménye.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink