Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-19 12:03:00

Botrány lett a gigantikus üzlet miatt

Soron kívüli önkormányzati ülésen jelentette be Gyöngyöshalász polgármestere, Szabó Ferenc, hogy a magántulajdonban lévő Artemis Invest Kft. nyerte az ipari hasznosítására kiírt pályázatot. Ahogy azt korábban megírtuk az indiai Apollo Tyres gumigyár Magyarországot választotta 500 millió dolláros kelet-európai beruházása helyszínéül, a gyár pedig Gyöngyöshalászon fog megépülni.

Akkori informátorunk szerint a gyárhoz szükséges 105-110 hektárnyi földterületet a Halász Invest Kft. adhatta volna el az indiai befektetőknek. A cég 30 százalékban a helyi önkormányzat, 70 százalékban pedig egy magánszemély, Guruz Gergő tulajdonában áll. Az ipari park hasznosítására kiírt pályázatot végül a magántulajdonban lévő Artemis Invest Kft. nyerte el.

Gyöngyöshalász ellenzéki önkormányzati képviselői, Magos János, Pásztor János és Salamon Tamás nyilatkozatot adtak ki, melyben több furcsa körülményre is felhívják a helyi lakók figyelmét az üggyel kapcsolatban. Többek között arra, hogy a fideszes polgármester, Szabó Ferenc két képviselőtársával együtt alakított egy háromfős bizottságot, és csak ők nyilvánították nyertesnek a pályázaton egyedül induló Artemis Invest Kft.-t. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő és kisajátítási eljárás útján az önkormányzat tulajdonába kerülő termőföldeket nagyon olcsón, mindössze 700.000 forintos hektáronkénti áron adják el. Előzetes számítások szerint a jelenleg a tulajdonokban lévő földekért (körülbelül. 28 hektár) legalább 20 millió forintot fognak kapni.   

Hasonló ügyekben egyébként egy 5 fős bíráló bizottság szokott dönteni, melynek a jegyző is a tagja. Arra, hogy ebben az esetben miért nem ez az állandó biztosság döntött, nincs magyarázat.

Az Artemis Invest Kft. 2014. május 28-án alapult, az ellenzéki képviselők szerint azért, hogy indulhasson a vagyonhasznosítási pályázaton, legyen elég tőkéje a hasznosítás megvalósításához, valamint az önkormányzat ne legyen a Kft. tagja. Az infrastrukturális beruházások után a cég jelentős üzleti haszonnal adhatja tovább a földeket a beruházóknak. A nyilatkozatban számon kérik az önkormányzaton, hogy miért nem tartották meg maguknak a milliárdos üzletet, miért adták át a lehetőséget egy külső üzleti vállalkozásnak.

A polgármester a Halász Hírek 2014. júliusi számában cáfolta, hogy igaz lenne a fentebb idézett cikkünk, amelyről egy szürke szórólapon tájékoztatták a helyi lakosokat. Ezen azt írták, hogy „az írás hemzseg a valótlanságoktól, így erre részletesen kitérni nem érdemes.”

Az ellenzéki képviselők viszont megerősítették, hogy állításaink valós tényeken alapulnak. Így többek között kitértek arra, hogy az önkormányzat már korábban létrehozta a HALÁSZ INVEST Kft.-t a beruházás érdekében. Valamint szerződést kötöttek a céggel, hogy súlyos kötbért fizetnek, ha mégsem a cég részvételével jön létre a földüzlet.  Ezt egyébként területi felhatalmazás nélkül írta alá a polgármester még 2013-ban.

Az ügy miatti tiltakozásuk kifejezéseként az ellenzéki képviselők bojkottálják az önkormányzati üléseket egészen az októberi választásokig. Úgy tudjuk, a térség jobboldali pártjait is megosztja az „ingatlanspekuláció”, egy forrásunk azt állította, hogy a gyöngyöshalászi fideszesek között is vitatéma az ügy.

atv.hu / B.J.

Ajánlom

További belföldi híreink