Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-18 10:23:00

Bojár-ügy: hazudott az apa

Az atv.hu birtokába került felvételeken a szexuális bántalmazással megvádolt férfi meztelenül fürdik a kislányával. Bojár a hatóságok előtt többször is azt állította, hogy a közös fürdőzések során mindig fürdőnadrágot viselt.

Augusztus 11-én írtuk meg, hogy korábbi élettársa kislányuk szexuális bántalmazásával vádolja Bojár Iván András művészettörténészt, korábbi SZDSZ-es fővárosi képviselőt, egykori főpolgármesteri tanácsadót. 

A most hatéves gyermek azt állítja, apja a közös fürdések során szexuálisan közeledett hozzá. 

A kislányt legalább öt szakember vizsgálta: négy pszichológus szerint nagy valószínűséggel megtörtént a bántalmazás, egy szakértő úgy vélte, hogy „nagy valószínűséggel nem történt meg; de ha mégis, akkor a kislány nem tanúsított ellenállást”. 

Mint a Nol.hu megírta, idén tavasszal egy pszichológus hivatalból értesítette a gyerekjóléti központot, mert vizsgálatai során azt tapasztalta, hogy „a gyermeknél felmerül a fizikai és szexuális bántalmazás gyanúja”. 

Bojár tagadja a vádakat: álláspontja szerint a gyermeket korábbi élettársa, közös gyermekük anyja tanította be a hamis vallomásokra, mert képtelen volt feldolgozni, hogy szakítottak. 

A szakértői vélemények ellenére a rendőrség 2013-ban jogerősen megszűntette a nyomozást úgy, hogy Bojárt egyszer sem hallgatták ki. 

Összeférhetetlenség miatt az ügyet nem gyermek- és ifjúságvédelmi nyomozók, hanem az emberölésre specializálódott életvédelmi osztály folytatta le.

Az anya pótmagánváddal fordult a bírósághoz, ezt első fokon elutasították, a fellebbezés elbírálása folyamatban van. Közben zajlik a gyermek elhelyezési per. 

Az apa szerint a kislány beszámolóit hitelesnek minősítő szakértőket az anya bízta meg, a szakvéleményeket pedig 200-300 ezer forintért vásárolta. 

A közös fürdések

Az ügy kiindulópontja a közös fürdések. Ezeknek Bojár is komoly jelentőséget tulajdonít. Több fórumon is elismerte, hogy rendszerint együtt fürdött kislányával, ám azt is hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben mindig fürdőnadrágot viselt. A Nők Lapja számára tavaly májusban adott (anonim) interjúban azt mondta: „Valóban szoktunk együtt fürdeni, de ilyenkor szigorúan fürdőnadrágot viselek.”

A BRFK Bűnügyi Főosztályához benyújtott indítványában 2013 márciusban ezt írta: „Gyermekemmel pici kora óra fürdök együtt, mivel játszunk a zuhanykabinban, azonban pici kora óta én minden esetben fürdőnadrágot viselek. Csatolok egy korábbi képet, mely ilyen fürdést ábrázol, a képen is jól látható, hogy fürdőnadrágban vagyok.”  

A Budai Központi Kerületi Bíróságon 2013. februárban Bojár ügyvédje – a férfi jelenlétében – szintén fényképpel kívánta igazolni, hogy Bojár fürdőnadrágban fürdött a kislányával: „Alperesi képviselő: Felmutatok 5 db fényképet. Az egyik lapon lévő 4 db fénykép annak a fürdőszobának a fényképét és elhelyezkedését tartalmazza, amelyben az alperes együtt fürdött a gyermekével, valamint becsatolok egy fényképet a közös fürdésről, melyben látszik, hogy a közös fürdés oly módon valósul meg, hogy az alperes alsónadrágot visel.”

Megrázó képek

A napokban az atv.hu birtokába került felvételek alapján egyértelmű, hogy Bojár hazudott az olvasóknak, hazudott a rendőrségnek és hazudott a bíróságnak is. 

Úgy döntöttünk, egyelőre nem közöljük a felkavaró képeket, de ismertetjük azok tartalmát. 

A három nagyfelbontású fotó ugyanabban a fürdőszobában készült, ám különböző időpontokban. Mindegyiken Bojár és kislánya látható, mindketten teljesen meztelenek. 

Az egyik képen Bojár egy méretes női láncot visel, félig ül, félig fekszik a kádban. Széttárt lábai között ül a kislány, háta az apa ágyékával érintkezik. A gyermek tekintete riadt. Bojár arckifejezése is különös, kezeivel a kislány nyakát és fejét fogja hátulról. 

Egy másik képen Bojár a kádban ül, mosolyogva a kamerába néz, az ölében ülő kislányt széttárt combjánál fogja. Mindketten meztelenek. 

A harmadik képet szinte teljesen felülről készítették: a meztelen Bojár széttett lábbal ül, a kislány (az előző képekhez képest itt 1-2 évvel fiatalabb) apjával szemben terpeszben térdel. Bojár felfelé nézve a kamerába mosolyog. 

Bojár Ivánt szerdán kétszer hívtuk telefonon, sem délelőtt, sem az általa kijelölt koraesti időpontban nem volt ideje válaszolni a kérdésekre. A szerda délelőtt elküldött emailre sem reagált. Ma reggel ismét felhívtuk: azt mondta, nem kíván nyilatkozni.

A képeket megmutattuk az anyának, aki elmondása szerint megdöbbent a látványtól, amikor először látta a felvételeket. Kérdésünkre elmondta, hogy a felvételek Bojár lakásában készültek, azt azonban nem tudja, ki és mikor készíthette a fotókat.

Mit mutat a poligráf?

Bojár Iván 2013 márciusában poligráfos hazugságvizsgálatot végeztetett saját magán. A vizsgálatról készült jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozta mint ami őt igazolja.
 
Az eredményeket részletesen tanulmányozva azonban furcsa ellentmondásra találtunk. Bojár nyolc, saját maga által írt kérdésre válaszolt, ebből három nem a szexuális bántalmazáshoz tartozik.
  
Öt, a vele szemben megfogalmazott vádhoz kapcsolódó kérdés közül négynél az a szöveges értékelés olvasható, hogy a válasz hitelessége „nem vonható kétségbe”.
  
Arra a kérdésre, hogy „Kérte-e valaha is gyermekét, hogy szagolja meg a maga nemi szervét?”, Bojár nemleges válaszának hitelessége „nem eldönthető”.
  
Van azonban további két kérdés, ahol ugyanez a helyzet. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a válaszok hitelességének elbírálása két egzakt mutatóra épül. Az egyik a DoDPI pontozási rendszer, a másik a PolyScore 6,5 program alapján számolt százalékos mutató.
  
Arra a kérdésre, hogy „Előfordult-e, hogy a Balatonnál a vízben ön és kislánya a nemi szerveiket összedugták?”, a DoDPI szerint -2 pontot, a PolyScore szerint 0,2%-ot kapott. A két adat alapján Bojár válaszának hitelessége nem eldönthető. 
  
A „Megmutatta-e valaha is gyermekének a nemi szerveit?” kérdésre a DoDPI szerint 1 pontot, a PolyScore szerint 0,09%-ot kapott. A két érték szintén a „nem eldönthető” kategóriába esik. Ennek ellenére e két kérdésnél a szakértő a „Nem vonható kétségbe” értékelést írta a jegyzőkönyvbe. Lapunk megkereste a vizsgálatot végző céget, hogy megtudhassuk, mi az oka a jelentős ellentmondásnak. A cég munkatársa azt mondta, nem kívánnak válaszolni kérdéseinkre.

Szóljon hozzá:

További belföldi híreink