Itthon

Árvíz Magyarországon: a legfontosabb hírek

Több településen befejeződött a mentesítés
szeptember. 18. csütörtök 13:25

A katasztrófavédelem jelenleg Zala megyében segíti a fertőtlenítést, több településen pedig már befejeződött a mentesítés - közölte a védekezést koordináló régiós irányító törzs szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Mukics Dániel közleményében azt írta: a vízügyi szakemberek arról tájékoztattak, hogy déltől Baranya megyében tetőzik a Dráva, jelenleg Szentborbásnál van a legmagasabb szinten. A vízügy irányításával a gátakon a katasztrófavédelem rendészeti szakközépiskolások bevonásával, 180 emberrel folyamatos figyelőszolgálatot lát el mintegy 80 kilométeres szakaszon. Ahol a gátak nem elég stabilak vagy szivárgás tapasztalható, ott a katasztrófavédelem gyorsreagálású csoportjai a helyszínen tárolt töltött homokzsákokkal azonnal megerősítik a védműveket.

A katasztrófavédelem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének bevonásával gondoskodik azon területek fertőtlenítéséről, amelyekről az ár már levonult. A Nébih állategészségügyi szolgálata speciális fertőtlenítő tehergépjárművekkel jelenleg Zala megyében, a Mura által korábban elöntött térségben végez mentesítési feladatokat.

Belvíz
szeptember. 18. csütörtök 13:22

A belvíz miatt jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen negyven szakaszon van elrendelt készültség. Ebből nyolc szakaszon harmadfokú, 16 szakaszon másodfokú, és szintén 16 szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, a legfrissebb adatok alapján 47 ezer 600 hektár (ebből 22 ezer 200 hektár vetés-szántó) van víz alatt. Legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes-Mezőtúr térségében alakultak ki. Az előrejelzések szerint a legérintettebb alföldi területeken a hétvégén 10 milliméternyi csapadék várható.

Az OMIT kitért arra is, hogy a vasárnaptól keddig tartó időszakban egy északnyugat felől érkező éles hidegfront átvonulásával kell számolni. Mint írták, már a front előtt is, de átvonulása során is több helyen várható eső. A csapadék mennyisége területi átlagban vasárnap a Duna felső szakaszán, illetve a Dráva felső vízgyűjtőjén haladhatja meg a 10 millimétert, majd kedden fokozatosan csökken a csapadék. Az ezt követő napokban számottevő csapadék nem várható.

310 kilométeren van harmadfokú készültség
szeptember. 18. csütörtök 13:21

Csaknem 620 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, s ebből több mint 310 kilométeren a legmagasabb fokú a készültség - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtökön az MTI-vel. Közleményük szerint 311,8 kilométeren van érvényben harmadfokú készültség a Lajtán, a Dráván, a Murán, a Principális-csatornán és a Zalán. Emellett 41,6 kilométeren (a Rábán és a Marcalon) másod-, több mint 266 kilométeren (a Dunán, a Rábcán és a Sión) pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek.

A Balaton vízállása nem emelkedett, 134 centiméter. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztés mértékét tovább növelik.

Apad a Mura
szeptember. 18. csütörtök 12:43

A Mura teljes magyarországi szakaszára a zavartalan apadás a jellemző, csütörtök reggelre a folyó szintje Letenyénél már 130 centimétert csökkent a hétfő esti 554 centiméteres rekordmagassághoz képest. Letenyénél csütörtökön 10 órakor 421 centiméteres vízállást mértek. Murakeresztúrnál a kedd reggeli, szintén rekordot döntő 585 centiméteres tetőzés után csaknem egy métert apadt a Mura vízszintje. Ezen a szakaszon 10 órakor 486 centimétert mutatott a vízmérce.

Az állami védvonalakon, Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr térségében még fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, készenlétben állnak arra az esetre, ha buzgárok, fakadó víz, szivárgó víz vagy csurgások alakulnak ki. A jelenleg még harmadfokú árvízvédelmi készültséget csütörtökön 18 órától másodfokúra csökkentik.

Harmadfokú készültség a Kis-Balatonnál
szeptember. 18. csütörtök 12:31

A Zaláról érkező árhullám elérte a Kis-Balaton területét, ezért ott a vízvédelmi rendszer a harmadfokú készültséget meghaladó, rendkívüli üzemmódban működik. A védekezés négy belvízvédelmi szakaszon folyik harmadfokú készültség mellett, nyolc szivattyútelepen folyamatosan emelik át a belvizet. A belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet, de 440 hektár mezőgazdasági terület vízben áll.

Tetőzés közelében a Zala Zalaapátinál
szeptember. 18. csütörtök 12:27

A Zalán tetőzés közelébe ért az árhullám Zalaapátinál, ahol éjszaka harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, miközben a Murán a folyamatos apadásnak köszönhetően csütörtök estére másodfokúra mérséklik a védekezést - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t. Zalaapáti térségében a szerdai intenzív vízszintemelkedés után éjszaka már csak lassan áradt a folyó, amelynek vízállása csütörtökön 10 órakor 335 centiméter volt. Harmadfokú árvízi védekezés mellett tetőzés közeli az állapota. A hidrológus szakemberek számításai alapján délutántól valószínűsíthető az apadás.

A folyónál a vízügyi műszaki irányítók, a gátőrök folyamatosan járőröznek, figyelőszolgálatot látnak el a kritikus szakaszokon. Zalaapátinál a jobb parti töltést 200 méter hosszan, 20-60 centiméteres magasságban, nyúlgát építésével erősítették meg, de szükség esetére további töltött homokzsákok is a helyszínen vannak.

Újraindult a vonatközlekedés
szeptember. 18. csütörtök 12:14

Újraindult a vonatközlekedés Siófok és Tab között, ahol korábban a heves esőzések miatt megrongálódott a pálya - tájékoztatta Kavalecz Imre, a Mávinform sajtóügyeletese csütörtök délben az MTI-t. Emlékeztetett: a Kaposvár-Siófok vasútvonal Tab és Siófok közötti szakaszát a tartós esőzés miatt kialakult vízátfolyások szombat éjjel  elöntötték a vasúti pályát és mintegy húsz méteres részen kimosták az ágyazatát.

A Gyékényes-Murakeresztúr-Nagykanizsa szakaszon már csütörtök hajnaltól közlekednek a vonatok. Így a Dombóvár-Nagykanizsa, a Szombathely-Pécs, valamint a Sopron-Pécs között közlekedőknek, továbbá az Agram nemzetközi InterCity vonatpár utasainak már nem kell autóbuszokra átszállniuk, késésekre azonban még számítani kell. A Zalaegerszeg-Rédics vonalon azonban Csömödér-Páka állomás és Rédics között továbbra is autóbuszok járnak a vonatok helyett. Ott a mintegy hetven méter hosszan elmosott pályaszakaszt helyre kell állítani, ami a jövő hét közepéig eltarthat. 

Apad a Lajta és a Rába is Győr megyében
szeptember. 18. csütörtök 11:51

A szerda délutáni tetőzés óta már mintegy 10 centimétert apadt Mosonmagyaróvárnál a Lajta, a Rába szintje a csúcshoz képest 70 centit csökkent Ragyogónál, és a folyó gyors ütemben apad, közölte honlapján csütörtökön délelőtt az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a Lajta vízszintje az esti órákban csökkenhet a harmadfok készültség határa alá, a Rábáé a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő Ragyogónál már harmadfok alá csökkent, és a délutáni órákban a másodfokú, pénteken dél tájban pedig az első fokú készültség szintje alá apad.
    
Vágnál is tetőzött már a Rába, itt is nemsokára harmadok alá apad a folyó; Árpásnál hajnalban érte el a vízszint a másodfok határértékét, és várhatóan pénteken hajnalban apad. A víz Győrnél kedvezőtlen esetben elérheti a rakpart szintjét, jelezték.

Gyékényes és Murakeresztúr között újraindult a vonatközlekedés
szeptember. 18. csütörtök 8:59

A Gyékényes-Murakeresztúr-Nagykanizsa vasúti vonalszakaszon csütörtök hajnal négy órakor a vonatközlekedés újraindult, Csömödér-Páka és Rédics, valamint Siófok és Tab között továbbra is vonatpótló autóbuszokkal szállítják az utasokat - közölte a Mávinform az MTI-vel. A Mávinform emlékeztet arra, hogy a korlátozást még kedd hajnalban rendelte el a katasztrófavédelem a kialakult árvízhelyzet miatt.

Harmadfokra emelték a készültséget a Zalán
szeptember. 18. csütörtök 8:59

Csütörtökre virradóra a Zala Zalaapátinál átlépte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 330 centiméteres vízszintet - derül ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adataiból. A folyó vízszintje 24 óra alatt mintegy 80 centimétert emelkedett, reggel hét órakor 335 centiméteren állt.