Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-15 16:56:00

Jöhet a B-terv? Orbán elkötné a lovát Simicskától

A fű alatt keményen zakatol az Orbán-Simicska háború, miközben a Fideszben igyekszenek tompítani a konfliktus élét. Ha jól értjük, vannak, akik attól tartanak, hogy a volt pártpénztárnok a „sötét oldal” támogatását is fontolóra veheti.

Több forrásból is úgy tudjuk, hogy a Fidesz köreiben több állami intézmény élén számítanak személyi változásokra. Az informális beszélgetések egyik fő témája, hogy a 2010-2014-es ciklusban áttételesen Simicska Lajos és Nyerges Zsolt akciórádiuszába tartozó – például a fejlesztési és agrár – minisztériumok intézményeinél kik maradhatnak vezető pozícióban. Az agrárium egyebek mellett azért tartozik a portfolióhoz, mert mint Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár elemzéseiből kiderül, Nyerges Zsolt egy jelentős agrárcég tulajdonosa.

Csütörtökön jelentették be, hogy távozik posztjáról Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke. A szakembert a sajtó a Simicska-Nyerges érdekkörhöz sorolta. Az atv.hu értesülése szerint Palkovics nem feltétlenül önszántából távozik, amit az is bizonyít, hogy a szakember lemondását Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elfogadta, arról pedig nincs arról hír, hogy marasztalni próbálta volna. Egyébként Palkovics nem maradt az állami szférában, mert – áll a hivatal szűkszavú közleményében – „a továbbiakban a versenyszférában kívánja kamatoztatni szakértelmét”.

Meg nem erősített információink szerint a nyáron Palkovics a miniszterelnöktől kért „meghallgatást”, és akkor még úgy volt, hogy ebben a ciklusban is a helyén maradhat. Egy, a kormányzati agrárkérdésekre rálátó forrásunk azt állította, hogy az elnök távozását egyértelműen az Orbán-Simicska konfliktus generálta.

Egy titokzatos áprilisi találkozó

A magyar médiát a nyár eleje, különösen Seszták Miklós fejlesztési miniszter kinevezése óta érdekli az áprilisban a Fideszt újabb kétharmados győzelemre vezető miniszterelnök és a Fidesz legbefolyásosabb háttéremberének tartott Simicska Lajos konfliktusa. Az eddig megjelent elemzések többnyire Orbán Viktor szándékai felől közelítették meg az eseményeket (azaz azt latolgatták, miért és mikor határozta el a miniszterelnök, hogy visszametszi Simicska informális befolyását).

Az atv.hu-t egy, Simicska Lajossal bizalmas kapcsolatban álló ismert közéleti személyiség ugyanakkor arról tájékoztatta, hogy a konfliktus a miniszterelnök és egykori legbizalmasabb szövetségese között közvetlenül az áprilisi választás után manifesztálódott, méghozzá a legkevésbé sem személyes, és még csak nem is üzleti, hanem egyértelműen politikai ügyek miatt.

A történteket Simicska oldaláról ismerő forrásunk szerint Orbán, mint 2010-ben is, négyszemközti találkozón ismertette a következő évekre vonatkozó politikai elképzeléseit a Fidesz legbefolyásosabb háttéremberével. „Nem sokat kertelt: a sorozatban második kétharmados győzelem könyörtelen kiaknázásának programját vázolta fel, amelynek középpontjában a médiapolitika áll­.”

Forradalom a médiapiacon

A miniszterelnök később nyilvánosan is hangot adott annak a véleményének, hogy a magyarországi médiapiac minden szegmensében magyar tulajdonú piacvezetőt látna szívesen. Információink szerint a Simicskával folytatott áprilisi beszélgetésnek ugyanez volt a központi része, Orbán részletesen kifejtette az egyes médiapiaci szegmensek (főként az országos kereskedelmi televíziók és az online lapok piacának) átalakításával kapcsolatos elképzeléseit.

A találkozón szóba került a keleti nyitás második, Moszkva-orientációjú szakasza is; Orbán Viktor ekkor is kifejtette, hogy az orosz partnerségnek döntő szerepet szán Magyarország következő éveinek politikájában.

„Egykor arra szövetkeztünk, hogy lebontsunk egy diktatúrát, és nem arra, hogy felépítsünk egy másikat.”A Hetek című hetilap egyik, Simicska-közeli forrása szerint ezzel a mondattal kommentálta a Fidesz háttérembere Orbán április utáni politikáját.

Vagyis nem arról van szó, hogy a miniszterelnök megelégelte egykori szobatársa és szövetségese akadálytalan erősödését és a közpénzek feletti befolyásának növekedését, és ezért különböző célzott adókkal megkezdte volna Simicska gyengítését, hanem a nagyvállalkozó adta értésére a miniszterelnöknek, hogy nem ért egyet a szinte mindenre kiterjedő központosítással, a médiapolitikájával, a keleti nyitással, és az oroszokkal való üzleteléssel.

Simicska nyugdíjban?

Az atv.hu úgy tudja: a médiapiac totális felforgatására tett miniszterelnöki kísérlet és az oroszok felé történő, 2014 eleje óta felgyorsult közeledés már az ominózus áprilisi találkozón kenyértörést okozott. Simicska állítólag ekkor közölte, hogy nem tudja tovább támogatni Orbán politikáját, viszont – kettejük sok évtizedes barátságára tekintettel – nem konfrontálódik a miniszterelnökkel, hanem cégeit eladva „nyugdíjba vonul”.

Orbán azonban nem szeretné nyugdíjban látni Simicskát – a miniszterelnök szintén hosszú időre visszanyúló barátságukra tekintettel arra biztatta az üzletembert, hogy ne vonuljon vissza. Simicska környezetében ezt a gesztust utólag úgy értékelik, hogy „Orbán számára világos volt, hogy Lajos veszélyesebb, ha cégeinek ügyei nem kötik le az idejét a nap 24 órájában”.

A „kegyelmi pillanat” tehát elillant; Orbán megkezdte a Simicskának áprilisban beharangozott médiapiac-átalakítást, és a kormány oroszbarát politikája is csak erősödött az utóbbi hónapokban. Simicska ugyanakkor hallgatott régi barátjára és nem vonult háttérbe, a médiapiaci forradalommal és a Moszkva-barát politikával viszont továbbra sem ért egyet. Kérdés, mire jutnak egymással a minden bizonnyal bekövetkező októberi önkormányzati győzelem másnapján.

Orbán elköti a lovat?

Bár kívülről nézve kőkeménynek tűnik a küzdelem, a felek eddig is arra törekednek, hogy végletesen ne sértsék meg egymást. Belső körben állítólag Orbán Viktor is igyekszik tompítani a feszültséget. A kötcsei, nem nyilvános találkozóról írt Népszabadság cikkhez, mely citálta Orbán véleményét Simicskáról, miszerint a fák nem nőhetnek az égig, annyit fűztek hozzá forrásaink, hogy a miniszterelnök nem élezte, hanem képes beszédeivel és szólásmondásokkal inkább „elkente” a konfliktust. Sőt, egyik forrásunk azt állította, hogy a „fás” metafora pontosan úgy hangzott el, miszerint „nem nőhet egy fa olyan nagyra, hogy ne tudnám onnan a lovamat elkötni.”

Ez esetben Orbán lova az a médiaportfolió lehet, amely a jobboldalon identitásképző erővel bír, hiszen a jobboldali sajtó tartja össze azt az erős bázist, amelynek „hátán” a pártelnök képes volt túlélni több vereséget követően nyolcévnyi baloldali kormányzást, majd 2010-ben „belovagolni” a hatalomba. Ráadásul ez a sajtó a kormányzás nehézségei és fiaskói ellenére is egyben tartotta az elkötelezett jobboldali tábort. 

Egy, az ügyekre rálátó kormánypárti politikus azt magyarázta az atv.hu-nak, hogy az önkormányzati választásokig nem élezik tovább az ügyet, azt követően pedig lesz három évük a kérdést rendezni, így 2018-ra már senki sem fog emlékezni rá.

Az „A-tervnek” az tűnik, hogy megegyeznek Simicskával, és a „ló” Orbán érdekeit fogja szolgálni. A „B-terv” az lehet, hogy egy új, alternatív jobboldali portfolió jöhet létre. Erre tökéletesen alkalmas az az új médiafinanszírozásai rendszer, melyről a hvg.hu írt ma. 

A „B”- terv aktualitása mellett szól, hogy a Fideszben többen attól tartanak, hogy a volt pártpénztárnok a régi kapcsolatai révén akár összefoghat a baloldallal, hiszen köztudott, hogy Simicska Lajos és Puch László 2002 és 2010 között is szót értettek egymással. – igaz, ez akkor a jobboldal érdekeit szolgálta. Arról mindenesetre vita van, hogy az „összefogás” alatt a jövő, vagy múlt időt kell-e érteni.

Szóljon hozzá:   

 

Ajánlom

További belföldi híreink