Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-11 12:05:00

Hajdu Szabolcs itthagyja az országot

Hajdu Szabolcs filmrendező az ATV Start Plusz című műsorában jelentette be, hogy nem szeretne több filmet forgatni Magyarországon, mert átszövi az egész ipart a politika, ezért pályáját Amerikában folytatja.

Hajdu legújabb, Délibáb című westernfilmje múlt héten debütált a Torontói filmfesztiválon. Ez az első eset, hogy egy alkotását előbb mutatták be külföldön, mint hazánkban. A rendező ezt azzal indokolta, hogy a régi finanszírozási rendszerben a támogatásért cserébe kötelesek voltak a Magyar Filmszemlén bemutatni az elkészült filmeket, de az új rendszerben nincs ilyen szabály. Mint arról korábban beszámoltunk, Filmszemle 2012 óta nincs, helyette Andrew G. Vajna vezetésével Magyar Filmhetet szerveznek.  

Hajdu szerint élete legjobb filmpremierjén van túl, a sikeres fogadtatást bizonyítja, hogy már több mint 10 fesztiválmeghívásuk van. A Délibáb Magyarországon csak novemberben kerül mozikba.  

Hajdu úgy nyilatkozott, hogy morális válságba került, mert támogatást kapott (350 millió forintot) a Magyar Filmalaptól. Elmondta, hogy a szervezet működésével sem szakmai, sem politikai szempontból nem ért egyet. Viszont kényszerpályára kerültek, mivel már elkezdték elkölteni a pénzt, amit még az előző finanszírozási rendszerben kaptak. Kétséges volt, hogy egyáltalán elkészül-e a film, aminek 2007-ben írta a forgatókönyvét, és 2009-ben kapott rá először támogatást. A rendező elmondta, hogy 2010-ben a kormány elvette tőlük a támogatást, azzal az indokkal, hogy átvilágítják a Magyar Mozgókép Közalapítványt. Összesen háromszor vették el tőlük a pénzt, és háromszor adták vissza, ezzel három évvel meghosszabbítva a film elkészülési idejét.

Hajdu szerint a mai magyar filmkészítést átszövi a politika, és ő nem kíván ebben részt venni. Nem szeretne még egyszer ilyen bonyolult helyzetbe kerülni, mivel sem magának, sem a munkatársainak nem akar rosszat. Annyira csalódott, hogy 2010 után másodszor is úgy döntött, elköltözik Amerikába, és ott készít filmeket.  

Hajdu Szabolcs az új magyar filmes generáció egyik sokoldalú tagja, aki már kipróbálta magát rendezőként, forgatókönyvíróként és színészként is. Első játékfilmjét 2000-ben készítette Macerás ügyek címmel, mellyel 2003-ban a Magyar Filmszemle legjobb első film díját is elnyerte. Eddig hat játékfilmje készült el, melyekért sorra kapta a díjakat, például legjobb rendező, legjobb operatőr, közönségdíjak, és számos külföldi elismerést is szerzett különböző nemzetközi fesztiválokon. Két filmjét is nevezték Oscar-díjra, 2006-ban a Fehér tenyér című alkotását, 2010-ben pedig a Magyar Filmszemle fődíjas filmjét, a Bibliothéque Pascalt, bár a jelölésig egyszer sem jutott el. A Délibáb mellett egy másik film forgatásába is belekezdett 2012-ben. A Játékos című film amerikai-magyar koprodukcióban készült volna el Las Vegasban. A forgatás felénél viszont kiderült, hogy a magyar állam visszavonta a normatív finanszírozást, így a filmet egyelőre nem sikerült befejezni.

atv.hu / B.J.

Ajánlom

További belföldi híreink