Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-09 09:22:00

Ökotárs: panasszal fogunk élni a házkutatás miatt

Meglepő és némileg sokkoló volt, hogy hétfő reggel ilyen nagy erőkkel vonult fel a Nemzeti Nyomozó Iroda az Ökotárs Alapítványnál- mondta az atv.hu-nak Móra Veronika, az Ökotárs vezetője.

Az alapítvány vezetője elmondta, számítottak rá, hogy a büntetőfeljelentések kapcsán további kérdéseket fognak nekik feltenni, "de meglepő és némileg sokkoló volt, hogy hétfő reggel ilyen nagy erőkkel vonult fel a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)".

Móra szerint nem kaptak részletes tájékoztatást arról, mi alapozza meg az egész eljárást, a rendőrök egy határozatot hoztak, hogy a bűncselekményekkel kapcsolatosan milyen dokumentumokat keresnek. "Minket igazán az háborított föl, hogy a rendőrség már korábban is kért tőlünk dokumentumokat, ha kérik, akkor most is elküldtük volna és nem kellett volna ez a hercehurca hozzá"- magyarázta az Ökotárs Alapítvány vezetője, majd hozzátette: "panasszal fogunk élni a házkutatás ténye miatt".

Norvégia: teljesen elfogadhatatlan a házkutatás

"Teljesen elfogadhatatlannak" nevezte Norvégia kedden azokat a házkutatásokat, amelyeket előző nap tartottak a magyar hatóságok két norvég támogatású civil szervezetnél, s azzal vádolta a budapesti vezetést, hogy el akarja hallgattatni a bírálatokat. "A magyar hatóságok a szeptember 8-i rendőri razziával megmutatták, hogy folytatódik a civil társadalom zaklatása, és nem szándékoznak tiszteletben tartani az ország által aláírt egyezményeket" - olvasható Vidar Helgesen európai uniós ügyekkel foglalkozó norvég miniszter közleményében, amelyet az AFP hírügynökség ismertetett. A kiadott dokumentum szerint ez a lépés "teljesen elfogadhatatlan", és "azt mutatja, hogy a magyar kormány véget akar vetni a hatóságokkal szemben kritikus nem kormányzati szervezetek tevékenységének. Azt is mutatja, hogy a magyar kormány aláássa a demokrácia és a jó kormányzás közös európai értékeit."

Brüsszelhez fordulhat Magyarország

Brüsszelhez fordulhat Magyarország a Norvégiával fennálló vitás ügye rendezése érdekében - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden újságírókkal a Parlamentben.

"Valószínűleg arra szorulunk, hogy az Európai Bizottsághoz forduljunk, és Brüsszel megoldását kérjük. (...) Amikor a felek nem egyeznek (...), lehetőségük van arra, hogy Brüsszelhez forduljanak, és azt kérjék, szolgáltasson igazságot. Mi is valószínű, hogy erre fogunk ráfanyalodni" - fogalmazott Lázár János a norvég támogatások felfüggesztése miatt Magyarország és Norvégia között kialakult vita ügyében.
    
A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában végzett hétfői házkutatással kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormány abban érdekelt, hogy derüljön ki az igazság, az érintettek pedig minél hamarabb tisztázzák magukat. Lázár János egyébként a kabinet nevében nem kívánta kommentálni a rendőrségi nyomozást.

Ahogy beszámoltunk róla, Móra Veronika ügyvédje tegnap az atv.hu-t arról tájékoztatta, hogy nem vették őrizetbe ügyfelét, hanem rendőrök elvitték a lakására a laptopjáért. Az Index úgy tudja, hogy az Ökotárs Alapítvány vezetőjét rendőrség kihallgatásra vitték.

Kadlót Erzsébet az ATV Egyenes Beszédben elmondta: reggel kilenctől este hatig tartott a házkutatás az Ökotárs irodájában. A nyomozók szerződéseket, számlákat és Móra Veronika laptopját foglalták le, de mivel a számítógép otthon volt, az Ökotárs vezetőjének a lakására is kimentek a nyomozók. Hozzátette: egy másik munkatárs lakására ment ki a rendőrség, olyan dokumentumok miatt, amelyeket az irodán kívül tároltak.

Kadlót Erzsébet hangsúlyozta: számos olyan iratot is elvittek a rendőrök, aminek nincs köze a gyanúsításhoz.

A TASZ beperelte a Kehit

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteken beperelte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi), miután a hivatal megtagadta a civil szervezet közérdekű adatigénylését. A jogvédő szervezet az MTI-t hétfőn arról tájékoztatta: júliusban közérdekű adatigényléssel fordultak a Norvég Civil Támogatási Alappal (NCTA) kapcsolatos, május óta folyó Kehi-vizsgálatot illetően a hivatalhoz. Egyebek mellett az iránt érdeklődtek, hogy a Kehi kinek milyen - szóbeli vagy írásbeli - utasítására, milyen indokok alapján kezdte el a vizsgálatot. A Kehi megtagadta az adatok kiadását, elsősorban azok döntés-előkészítő jellegére hivatkozva - írták a közleményben. A TASZ ezért bírósághoz fordult, és keresetében kérte a Kehit: tájékoztassa arról, kinek az utasítása alapján rendelték el a soron kívüli kormányzati ellenőrzést, valamint ha írásban utasították a hivatalt, akkor adja ki az erről szóló dokumentumot. Bővebben...

Az ügy előzményei

Mint arról beszámoltunk: délelőtt tíznél is több nyomozó szállta meg az Ökotárs Alapítvány irodáját reggel. Foltányi Zsuzsanna, a szervezet munkatársa lapunknak azt mondta: tudomása szerint az alapítvány munkatársai még nem tartózkodtak az irodában, amikor megjelentek a nyomozók, az ugyanabban az ingatlanban működő Energia Klub és a Magyar Adományozói Fórum munkatársait viszont igazoltatták, és felszólították, hogy nem telefonálhatnak.

„Olyan erőkkel érkeztek, mintha drogbárókra csaptak volna le. 58 éves vagyok, reggel óta azon gondolkodom, hogy milyen országban élek. Elképesztő! – fogalmazott megrendülten Foltányi, aki azt is elmondta, hogy az Ökotárs könyvelőjét az otthonában keresték fel a nyomozók.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében tart házkutatást az Ökotárs Alapítvány budapesti Irodájában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI-vel. Az eljárást ismeretlen tettes ellen indult. Bővebb tájékoztatást a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kíván adni a rendőrség.

Norvégia, Liechtenstein és Izland ugyan nem tagjai az Európai Uniónak, de egy sajátos szerződéses viszony miatt élvezik a közös piac előnyeit. Cserébe viszont pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk az unió fejletlenebb térségeinek a felzárkózáshoz. Ezek is fejlesztési pénzek, de nem az Európai Unió, hanem az előbb említett országok szabják meg a pénz elosztásának a feltételei. A programok finanszírozásának mintegy 97 százalékát Norvégia biztosítja, ezért legnagyobb beleszólásuk értelemszerűen nekik van a „pénzosztás” metódusában, és ezért is hívják ezt a pénzposztó testületet Norvég Alapnak.

Az Ökotárs után a Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítványhoz (Demnet) is kiszálltak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfőn késő délelőtt. A hír hallatán munkatársunk felhívta a Demnet vezetőjét, Erős Barbarát, ám vele a rendőrök letetették a telefont, így érdemi beszélgetésre nem kerülhetett sor.

Pártfüggő, szélhámos gittegylet

Norvégia a 2009-2014-es támogatási időszakban összesen 40 milliárd forint támogatást ad magyarországi fejlesztésekre az EU-val kötött megegyezés alapján. A hosszas tárgyalási és előkészítési folyamatokat követően a pályázati felhívások meghirdetése 2013-ban kezdődött el. A nyertes projektek megvalósítási időszaka 2016. április 30-ig tarthat. A rendelkezésre álló forrásokat több terület között osztják szét, a legnagyobb összegeket környezetvédelmi beruházásokra, kutatás-fejlesztésre és a hátrányos helyzetű csoportok integrációjára szánják. A támogatások mintegy 88 százalékáról kormányzati szervek döntenek, mindössze a fennmaradó 12 százalékról - ami három programterületet érint - pedig a kormánytól független civil alapkezelők osztanak szét. Utóbbiak közül a legnagyobb a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA), melynek program operátora az Ökotárs Alapítvány, amely pályázaton nyerte el ezt a feladatot. Ide 4,453 milliárd forintnyi támogatás tartozik.

Ez a „civil” alap már 2013-ban a jobboldal céltáblájává vált, akkor azzal vádolták a szervezetet, hogy az amerikai tőzsdeguru, a „nyitott társadalom pápája”, Soros György támogatásával járatják le az Orbán-kormányt. Miután kiderült, hogy Sorosnak semmi köze ehhez a pénzosztásához, idén tavasszal azzal álltak elő, hogy a támogatások szervezésével megbízott Ökotárs „ezer szálon kötődik az LMP-hez”.

Lázár János levelet írt a norvég kollégájának, miszerint ez azért is aggályos, mert így úgy tűnik, hogy Norvégia „egypárti demokráciát” támogatna, azzal a párttal, amely nekik tetszik. Lázár beosztottja, Csepreghy Nándor helyettes államtitkár – mindezt megfejelte azzal, hogy az Ökotárs Alapítványt „pártfüggő, szélhámos gittegylet” jelzővel illette (a jelzőt később az ATV műsorában szerencsétlen megfogalmazásnak minősítette).

Az LMP közleményt adott ki, hogy azok a személyek, akiket LMP-s múltjuk miatt támadtak, így Kaufer Virág és Foltányi Zsuzsa, már nem is tagjai a pártnak. Egyébként a kormány érvelése azért különös, mert ha igaz az, hogy valaki LMP-s volt az élete során bármikor, akkor mindig LMP-snek számít, akkor az úgynevezett független állami intézmények, így – egyebek mellett – a Magyar Nemzeti Bank, Állami Számvevőszék, az új Energia Hivatal, Legfőbb Ügyészség „pártfüggő, gittegylet”, hiszen volt Fidesz politikusok vezetik ezt az intézményt.

Mindenestre a kormány arra hivatkozva, hogy a norvég források felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket támogattak, vizsgálatra kérte fel a kormány ellenőrző szervezetét, a Kehit. A norvég alap ügyének nem tett jót, hogy Gulyás Márton, a Krétakör igazgatója itt az Egyesen beszédben azt állította: norvég pénzekből is tüntettek a kormány ellen. Ettől kezdve a kormányzati kommunikáció „lejött” az LMP emlegetéséről, hanem egyebek mellett ezt a nyilatkozat tekintették igazolásnak.

Az Ökotárs Alapítvány csak részben működött együtt a Kehivel: a saját gazdálkodásáról szóló dokumentumokat átadta, ám a pályázatain nyertes szervezetekről bekért információkat adatvédelmi okokból több esetben visszatartotta. Mindezek után augusztus 5-én írta meg a 444.hu , hogy a rendőrség célkeresztjében is ott van már az alapítvány.

Az ORFK döntése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át az Ökotárs Alapítvánnyal kapcsolatos feljelentés ügyet. Nem sokkal korábban derült ki, hogy sikkasztás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz az V. kerületi rendőrkapitányság az Ökotárs Alapítvány ügyében – legalábbis ilyen tartalmú levelet kapott az alapítvány a kapitányságtól. Az ORFK a Nemzeti Nyomozó Irodához tette át a feljelentés kiegészítést, tudta meg az atv.hu Kovács Viktória ORFK-szóvivőtől.

A Magyar Hírlap az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján augusztus 23-án arról számolt be, hogy hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az Ökotárs Alapítvány által koordinált Norvég Civil Támogatási Alap gyakorlatával kapcsolatban.

Elszúrták és befedték

A sajtóban olyan vélemények is megjelentek, hogy a Norvég alappal való „szórakozás” fedősztori, hogy így tereljék el a figyelmet arról, hogy a kormány elfelejtette időben tájékoztatni a norvégokat, hogy Magyarországon megváltoztatják a fejlesztési pénzek osztásának működési rendjét. 2013 végéig ugyanis az állami felügyeletű támogatások sorsát az NFÜ kezelte. A szervezetet azonban az év végére felszámolta a kormány, hatásköreit különböző minisztériumok között dobta szét, a felügyeletük pedig a Lázár vezette államtitkárság alá kerültek. Erről a változtatásról azonban csak az utolsó utáni pillanatban értesítették a norvég felet, és az együttműködést szabályzó államközi szerződés módosítását sem kezdeményezték. A program felelős nélkül maradt, ez pedig nem tetszett a norvégoknak. Ezért fordulhatott elő, hogy január óta nem érkeztek meg rendesen a források a Norvég Alapba. A norvég kormány ugyanis látni szeretett volna egy olyan szervezetet Magyarországon, amelyre rá tudják bízni a támogatások kezelését. Nem mellesleg, hasonló fennakadást okozott az NFÜ megszüntetése és a hatáskörök áthelyezése korábban az EU-s pénzek lehívásánál és kiosztásánál is.

Ajánlom

További belföldi híreink