Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-09 15:37:00

Ökotárs-ügy: Brüsszelhez fordulhat Magyarország

Brüsszelhez fordulhat Magyarország a Norvégiával fennálló, a civilek támogatásával kapcsolatos vitái rendezése érdekében - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a Parlamentben újságírókkal, egy más témában tartott tájékoztatón.

"Valószínűleg arra szorulunk, hogy az Európai Bizottsághoz forduljunk, és Brüsszel megoldását kérjük. (...) Amikor a felek nem egyeznek (...), lehetőségük van arra, hogy Brüsszelhez forduljanak, és azt kérjék, szolgáltasson igazságot. Mi is valószínű, hogy erre fogunk ráfanyalodni" - fogalmazott Lázár János a norvég támogatások felfüggesztése ügyében Magyarország és Norvégia között kialakult vitáról.
   
Tudomása szerint egyébként Brüsszelben is mérlegelik annak lehetőségét, hogy a brüsszeli ellenőrzési mechanizmus vizsgálja meg a norvég alap magyarországi pénzköltéseit.
   
A Miniszterelnökség vezetője elsősorban elvi jelentőségűnek nevezte az ügyet, mégpedig amiatt, hogy - mint azt kifejtette - a norvég alap pályázatainál - ellentétben az 50 százalékos győzelmi arányú uniós pályázatoknál - "ugyanaz a kör nyerte a pénzeket, és általában a pályázók 70-80 százalékát elutasították".
   
Jelezte, jelenleg távol áll egymástól a magyar és a norvég álláspont, mert "norvég partnereink úgy gondolják, minden rendben".
   
Lázár János emlékeztetett, a magyar fél eleget tett az intézményrendszer megváltoztatására tett norvég kérésnek, de "ez nem volt elegendő", mert azt akarják, a magyar kormány állítsa le a belső vizsgálatokat. Ám miután közpénzről van szó, a kabinet nem tud eltekinteni az ellenőrzéstől - jelentette ki.
   
A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában tartott hétfői házkutatással kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormány abban érdekelt, hogy derüljön ki az igazság, az érintettek pedig minél hamarabb tisztázzák magukat. Lázár János egyébként a kabinet nevében nem kívánta kommentálni a rendőrségi nyomozást. Egyrészről "ha az Ökotársnál visszaélések történtek, annak a következményeit viselniük kell, másrészről pedig az Ökotárs munkatársait is megilleti az ártatlanság vélelme, ahogyan a támogatásban részesülőket is" - közölte.
   
Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e túlzónak a házkutatásnál tapasztalt rendőri jelenlétet, Lázár János azt felelte, ezt a rendőrségtől kell megkérdezni, de - tette hozzá - 400 millió forintos hűtlen kezelés gyanúja esetén "mindenhol szoktak házkutatást tartani".
   
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel tartott házkutatást az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és ott iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) irodájánál is. Délután az Ökotárs belvárosi irodája előtt a rendőri fellépés miatt demonstrációt tartottak.
   
Norvégia kedden "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a házkutatásokat, és azzal vádolta a budapesti vezetést, hogy el akarja hallgattatni a bírálatokat.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink