Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-08 15:02:00

Ömlenek a hírek az Orbán-Simicska háborúról

Már nem is kérdés, hogy van-e Orbán Viktor és Simicska Lajos között „háború”. Legalább három orgánum tényként kezeli a kérdést.

A kötcsei találkozó zártkörű, közösségépítő találkozó, ami körül mindig van misztikum - ezt mondta G. Fodor Gábor az ATV Startban. A Századvég stratégiai igazgatója szerint emiatt is lehetséges, hogy többen a dezintegrációs jeleket keresték az ott elhangzottakban, főként Simicska Lajos és Orbán Viktor viszonyában. „Lehetséges egy olyan szemüvegen keresztül nézni az eseményeket, hogy van egy olyan szándék, hogy a politikai elit legyen a legerősebb és ne befolyásolja gazdasági vagy pénzügyi érdek, amikor a döntéseket hozza” – mondta G. Fodor.

Az elemző szerint a Fidesz sikere abban is rejlik, hogy a centrális erőtér kérdését nem hatalompolitikai, hanem társadalompolitikai kérdésként kezelik - így lehet összetartani a hatalmas választói tömböt. G. Fodor úgy véli, létrejött egy új társadalmi közmegegyezés releváns társadalmi csoportok között, akiknek sikerült egyesíteni az érdekeiket – ez biztosította a kétharmadot.

Amit eddig láttunk, az csak a nyitány volt

A 444.hu-n a Véleményvezér (Vv) blog foglalkozott a témával: azt írják, hat éve – Gyurcsány Ferenc óta – nem volt olyan jelentőségű hatalmi harc Magyarországon, mint az, amelyik a szemünk előtt játszódik le. Az elmúlt huszonöt évben a magyar oligarchák és a magyar politikusok egymásra voltak utalva. Egyik sem létezhetett a másik nélkül. Előbbiek, bár üzletembereknek nevezik őket, elsősorban mindig is a magyar államból éltek. A Vv egyik tételmondata, miszerint „az oligarcha csak az állam megcsapolásához ért, a piaci versenyben nagyon gyorsan elbukna. A politikus pedig legálisan nem juthat annyi pénzhez, amennyire a hatalom fenntartásához szüksége lenne”. 

A jelenlegi konfliktus nem példa nélküli az elmúlt huszonöt év tekintetében. Bár az oligarchikus rendszer csúcsán eddig, ha éppen ült valaki, az soha nem miniszterelnök volt, 2008-ban Gyurcsány Ferenc is célul tűzte azt, amit ma Orbán Viktor. Ő akkor elsősorban azért bukott el, mert a gazdasági válság kihúzta alóla a hatalom szőnyegét.

Ha viszont a mostani kormányfő megnyerné ezt a várhatóan hosszúra nyúló harcot, azzal kétségtelenül mérföldkőhöz érkeznénk. Először fordulna elő, hogy a magyar közjogi berendezkedésben eleve óriási hatalommal rendelkező miniszterelnöknek még oligarchikus ellensúlya se lenne.

„Orbán Viktor esélyeiről először az önkormányzati választásokon kaphatunk képet. Abból láthatjuk majd, hogy milyen kampányra képes a kormányfő az oligarchikus támasz nélkül. Ezt követően a választások után menetrend szerint érkező megszorítások, majd a ciklus közepén elkerülhetetlen népszerűségi gödör lehetnek a következő tesztek. Amit eddig láttunk, az csak a nyitány volt” – fogalmazott a Véleményvezér.

Népszabadság: Orbán nem enged

A Népszabadsághoz eljutott információk szerint a Simicska–Orbán-háborúról is beszélt a miniszterelnök Kötcsén, egyértelművé téve hallgatósága előtt: nem enged, a kormány diktál. A szigorúan zárt pikniken – melyre a jobboldali-konzervatív médiumok képviselőit és kulturális-közéleti szereplőket hívnak meg – a Népszabadsághoz kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor, igaz, kérdésre válaszolva, a Simicska-konfliktus kapcsán azt mondta: ennek az ügynek két olvasata van. Gazdasági elemzési szempontból az határozza meg egy cégcsoport helyzetét, hogy milyen a súlya, a jelentősége a piacon. Mindazonáltal – fogalmazott az egyik részvevő – a miniszterelnök nem hagyott afelől szemernyi kétséget sem, hogy „a kormány diktál”. A másik olvasata a Simicska–Orbán-háborúnak pedig az, hogy a médiának „reklámadót márpedig fizetnie kell”.

Orbán nem nevesítette sem Simicska Lajost, sem a médiabirodalmához tartozó Magyar Nemzetet és a Hír TV-t sem.

Az RTL Klub kapcsán is „kemény" álláspontot képviselt a miniszterelnök, arra utalva, hogy a kormány nem fog meghátrálni: nem megengedhető, hogy az RTL Klub, mely a reklám- és hirdetési piac 40 százalékát uraló piaci szereplő, ne fizessen reklámadót. „Nincs kivétel" – tette hozzá a miniszterelnök, nyilvánvalóan a Simicska-médiabirodalomra utalva.

Szóljon hozzá:

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók