Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-06 18:44:00

Tarlós: finanszírozhatatlan Falus programja

Finanszírozhatatlannak tartja Tarlós István főpolgármester Falus Ferencnek, a baloldal főpolgármester-jelöltjének választási programját.

A főpolgármester az MTI-nek megküldött szombati közleményében azt írta, a baloldali jelölt programja olyan elemeket is tartalmaz, amelyeket a jelenlegi városvezetés folyamatban levő munkáiból emeltek át.

"Nekem az tűnt fel, hogy amire épül, az az emberek félrevezetésére irányul, kifejezetten érzelmi alapon" - fogalmazott Tarlós István. Szerinte Falus Ferenc programja arra a feltételezésre épít, hogy indulatokat gerjeszt a kormány vagy a miniszterelnök vélt budapesti népszerűtlensége.

A főpolgármester korábbi nyilatkozatát megerősítve közölte: a főváros nem tud adókedvezményt adni, mert a főváros nem vet ki adókat, az iparűzési adót a kerületekkel megosztva használhatja fel, a központi adókat pedig a főpolgármester nem tudja befolyásolni. Nincs olyan adó, amit a főpolgármester el tudna engedni, vagy kedvezményt tudna adni benne - írta. Hozzátette: ez egy blöff, amely az emberek félrevezetésére irányul.

Kitért arra, hogy Falus Ferenc programját nyilvánvalóan egy baloldali programíró csapat írta, ezért a jelölt személyét nem minősíti.

Tarlós István kérdésesnek tartja, mennyire etikus az, amikor a főváros vagyonvesztéséről beszélnek a kórházak és az egészségügyi feladatok elvitele miatt. Indoklása szerint azért, mert ez egész országban így történt, nem csak Budapesten.

Véleménye szerint vagyonvesztésről egyébként is abban az esetben lehet beszélni, amikor a baloldali kormányok el akarták adni ezeket az intézményeket. A főpolgármester szerint nem véletlenül zárták be az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) és a Schöpf-Merei anyaotthont sem; ezek mind-mind értékesítésre szánt területekként szerepeltek.

A 3-as metró felújításával összefüggésben rámutatott, hogy ahhoz Budapest 2010-ben meglévő adósságállományának egyharmadával azonos összeget használnának fel. "Mindig azt hallottam, hogyha beruházásokra fordítják, akkor nem baj a hitelfelvétel" - hangsúlyozta Tarlós István.

Falus Ferenc pénteken mutatta be választási programját. A többi között azt ígérte, hogy megválasztása esetén felgyorsítaná a 3-as metró felújítását, és adókedvezményekkel vonzaná a fővárosba a nagyobb beruházásokat.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink