Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-05 12:06:00

Programot hirdetett Falus

Biztonság, innováció, számonkérhetőség - ezzel a három szóval jellemezte Falus Ferenc pénteken bemutatott programját. Tarlós szerint betarthatatlanok a baloldal ígéretei.

Falus Ferenc azt mondta, a négyes metrónak ki kell mennie a Bosnyák térig, illetve Budaörsig. Mint mondta, a közlekedéshez való hozzáférést szociális kérdésnek tekintik, ennek érdekében támogatási rendszert hoznak létre, hogy csúcsidőn kívül olcsóbb tarifákkal utazhassanak az arra rászorulók.
  
Hozzátette: létrehozzák az egységes parkolási rendszert Budapesten, és legalább 10 ezer P+R parkolót építenek a következő ciklusban. Hozzákezdenek a rossz állapotban lévő Lánc- és Petőfi híd felújításához, bevezetik "a telefonos jegyrendszert"; a buszokat főként gázüzeműekre cserélik, szélvédett buszmegállókat építenek - sorolta javaslatait. Hozzátette: a villamos-beruházásokat be kell fejezni, az 1-es villamosnak el kell érnie az esztergomi vasútvonalat.
   
Falus Ferenc elmondta, meg kell oldani, hogy kulturáltan ki lehessen jutni a repülőtérre, az, hogy ez kötött pályán vagy közúton történik másodlagos kérdés. A jelölt a babakocsival való közlekedés segítését és az akadálymentesítési program befejezését is célként jelölte meg.
   
Szorgalmazta az útfelújítási program folytatását úgy, hogy az tervszerű és előrelátható legyen, és felül kell vizsgálni a forgalomlassító akadályokat, elsősorban fekvőrendőröket, amelyek szerinte nem igazán váltak be. Hozzátette: új hidat kell építeni Budapesten a körgyűrű használhatósága érdekében.
   
Falus Ferenc közölte, a közbiztonság területén változtatna a jelenlegi nagyon egyszerű szemléleten, hogy ami nem látszik az nincs. Azzal, hogy a külső kerületekbe kiszorították a hajléktalanokat, és azt rendőrségi ügynek tekintik, a probléma nincs megoldva - hangsúlyozta. Közbotránynak nevezte a tűcsereprogram leállítását. Szerinte a drogprobléma kapcsán a pénz útját kell vizsgálni.
   
A baloldali jelölt azt mondta, sokszor azt lehet érezni, hogy a közterület-felügyelet, a rendőrség pénzbeszedőként működik és nem az emberek vagyonára vigyáz. Jelezte, megválasztása esetén polgári segítő szolgálatot hozna létre, amely 24 órában elérhető lenne a környéken lakóknak. Úgy értékelte, hogy 800 ezer ilyen segítő lényegesen javítaná a peremkerületekben élők biztonságát.
   
Falus Ferenc aránytalannak tartja a rendőrök eloszlását Budapesten, míg a belvárosban bőven van rendőr, a peremkerületekbe alig jut. Azt mondta, megelőzni és nem büntetni kell a hajléktalanságot, a város szélén lévő hajléktalantáborok helyett -szállókat kell építeni.
   
Beszélt arról, hogy a családon belüli erőszakkal is foglalkozni kell, bővíteni kell az otthonról elmenekültek számára kialakított férőhelyek számát. Olcsóbbá tennék a lakásbérleti rendszert, létrehoznak egy alapot, amely a közüzemi díjhátralékosokat segíti, újraindítják a társasház-felújítási pályázatokat - ismertette.

Meg kell védeni a budapesti fákat, parkokat - mondta, említve a Normafát, a Városligetet, a Népligetet.
  
Falus Ferenc felvetette azt, el kell gondolkozni azon, hogy az alsó rakpartokat hétvégre lezárják.
   
A baloldal főpolgármester-jelöltje adókedvezményekkel vonzaná a fővárosba a nagyobb beruházásokat, míg az számonkérhetőség területén azt ígérte, hogy megteremtik a közbeszerzések átláthatóságát.
   
Szerinte a kormány "ad hoc jellegű" gazdaságpolitikájával szemben kiszámítható gazdasági környezet kell. Hozzátette: az adminisztratív terhek csökkentésével is vonzanák a munkahelyteremtő beruházásokat. Szociális szövetkezeteket hoznának létre "a büntető jellegű közmunka" helyett, és előnyben részesítenék azokat a budapesti vállalkozókat, akik helyieket foglalkoztatnak - közölte.
   
Falus Ferenc bejelentette, hogy az innováció jegyében létrehoznák a Budapesti Fejlesztési Központot, a kormány képviselőivel,ez a régi közmunkatanács újraélesztése lenne. Elmondta, könnyítenék a kihasználatlan helyiségek és az önkormányzati tulajdonú lakások bérbeadását.
   
Segítenék a tanodaprogramokat, valamint pályázatokat hirdetnének a tehetséges fiatalok képzésére, külön pályázatok lenének fiatal, tehetséges romáknak.
   
Falus Ferenc kitért arra, hogy több közterületen ingyenes wifi létrehozását tervezik, illetve egy olyan telefonszám létrehozását, amelyről minden fővárossal kapcsolatos információhoz hozzá lehet jutni.
   
Kitért arra, hogy a döntéseket átláthatóvá tennék, ennek érdekében átláthatósági biztosi posztot, valamint egy közbeszerzési portált hoznak létre. Úgy fogalmazott, csírájában fojtják el a korrupciót, ezért az általa vezetett fővárosból 5 forintot sem vihet haza senki.    
   
Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke azt mondta, azt mondta, hogy Tarlós István továbbra is adós a programmal, amit ígér nem több a mint a kármentés. A főpolgármester és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közötti vitát tévésorozatba illőnek nevezte. Úgy fogalmazott, hogy komikus "a cicaharc", csak az a baj, hogy az a budapesti fejlesztések biztonságáról szól. A főpolgármester-jelöltet úgy vezette fel, "azt hiszem, ismertségével nincs gond".
   
A programbemutatón jelen volt mások mellett az Együtt-PM szövetség részéről Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Juhász Péter, a Demokratikus Koalíció részéről Élő Norbert, Gy. Németh Erzsébet, az MSZP részéről Horváth Csaba, Tüttő Kata, Molnár Gyula.

Tarlós betarthatatlan a baloldali program

A főpolgármester egy más témájú pénteki rendezvényen - Falus Ferenc sajtótájékoztatójával egy időben - a Népszabadság azon cikkére reagált, amely a baloldal főpolgármester-jelöltjének programját ismertette.
   
Tarlós István álláspontja szerint a programból az olvasható ki, hogy abban a tudatban készült, mint amit "úgysem fognak soha számon kérni".
   
Azt mondta, a nyilvánosságra került pontok a szakmai, jogszabályi és pénzügyi ismeretek teljes hiányát jelzik. Az ígéretek betarthatatlanok, teljes inkompetencia érhető tetten - értékelt Tarlós István.
  
A főpolgármester példaként említette az adókedvezményre vonatkozó részt, megjegyezve, hogy önkormányzat nem adhat ilyet.
   
Kérdésre szólt arról is, hogy a 3-as metró felújítása ügyében hol a hitelfelvétel, hol az uniós források miatt támadják és rámutatott: ingyen nem csinálnak semmit, valamiből finanszírozni kell a beruházást. Beszélt arról is, hogy az uniónak a kormányok a partnerei és az EU azon projekteket támogatja, amit a kormány is; így nincs létjogosultsága a brüsszeli lobbinak, s azt ellenzéki kormány esetén sem tenné.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink