Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-04 06:24:00

Magyar Nemzet: Elmarasztalták az Ökotárs Alapítványt

Elmarasztalta a norvég civil támogatások odaítéléséről döntő konzorcium vezetőjét, az Ökotárs Alapítványt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság napokban lezárult vizsgálata - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztetett: júliusban számoltak be arról, hogy a hatóság vizsgálatot indított, miután az alapítvány megtagadta közérdekű adatok kiadását a Hír Televíziónak. A televízió 2004-2009-és és a 2009-2014-es norvég civil pályázaton induló, ám támogatást nem szerző szervezetek nevét, pályázataik címét kérte, továbbá az indoklást, hogy miért utasították el pályázataikat.
   
Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója a közérdekű adatok kiadását arra hivatkozva tagadta meg, hogy nem ők az adatkezelők, hanem a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda. Szerinte egyébként a nem támogatott pályázatokkal összefüggő adatok kiadására amúgy sincs jogi lehetőségük, mivel azoknál nem történt kifizetés.
   
A Magyar Nemzet azt írta: ezzel szemben a hatóság vizsgálata megállapította: az Ökotárs közfeladatot ellátó szervnek minősül, hiszen a Magyarország és Norvégia közötti szerződésben jelölték ki a norvég civil pályázatok elbírálására és a támogatások odaítélésére. Vagyis egy becikkelyezett államközi szerződés szereplőjeként jogszabályban meghatározott feladat címzettjévé vált. A lap szerint a jelentés külön kiemelte: az államközi szerződés a támogatási rendszer alapelveként jelöli meg a "legmagasabb fokú" átláthatóságot, ezért az Ökotárs köteles a nem nyertes pályázatok adatait is közzétenni.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink