Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-08-14 17:52:00

E.ON-ügy: a DK feljelent, a Fidesz nekiesett az MSZP-nek

A legjobb forgatókönyvvel számolva is 600 milliárdos veszteséget jelentett az államnak az E.ON gázüzletágának felvásárlása – derítette ki az Átlatszo.hu. A portál - peres úton - a Nemzeti Vagyonkezelőtől szerezte meg az adás-vétel előkészítésének dokumentumait. Az ellenzéki pártok szerint a kormány elherdálta az adófizetők pénzét. A Fejlesztési Minisztérium úgy reagált: a vissza-vásárlás nemzetstratégiai érdek volt.

261 milliárd forintba került az E.ON tulajdonrésze az államnak. A vásárlás iratait az atlatszo.hu perelte ki a vagyonkezelőtől. Ezek szerint a vételárat azelőtt határozták meg, hogy a céget átvilágították volna. A magyar állam képviselői pedig úgy írták alá a szerződést, hogy nem láthattak semmilyen dokumentumot. Pedig ezekből világosan kiderül, hogy a piaci üzletág értéke mínusz 335 milliárd, és a dokumentumban azt is megjegyzik, hogy a tényleges érték ennél rosszabb, akár mínusz 600 milliárd is lehet, így a magyar állam vesztesége a legjobb esettel számolva is elérheti a 600 milliárdot.

Legnagyobb kockázatként az előterjesztés azt említi, hogy a magyarországi nagykereskedőnek akkor is fizetnie kell egy előre meghatározott földgázmennyiségért, ha azt időközben nem tudja értékesíteni.

„Kinyitották a motorháztetőt, kiderült, hogy nincs benne motor”- érzékeltette egy autós hasonlattal az MSZP-s Tóth Bertalan, hogy szerinte mekkora a baj. A politikus a Nemzeti Fejlesztési tárcától vár elszámolást. „Azt kérjük, és azt fogalmazzuk meg Seszták Miklós felé, hogy hozza nyilvánosságra, hogy ez a take or pay, vagyis amit mindenképpen fizetni kell, az elmúlt egy évben milyen összeget emésztett fel.”

MSZP: Orbán 600 milliárdot égetett el

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "lebukott", hiszen a napokban nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, hogy "közel 600 milliárd forintot égetett el" az E.ON gáztározóinak megvásárlásával. Tóth Bertalan, az MSZP-frakcióvezető-helyettese beszélt erről csütörtökön, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium budapesti épülete előtt újságíróknak. Az ellenzéki képőviselő azt mondta, beigazolódott korábbi gyanújuk arról, hogy a miniszterelnök egy olyan szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON vezetőivel, amely konkrét összegeket és ütemtervet tartalmazott, de a gáztározókra vonatkozó adatokat csak a vásárlás után ismerheti meg a kormány. Tóth Bertalan szerint beigazolódott az is, hogy a villamosművek a piaci árnál magasabban vásárolta meg az E.ON gáztározóit.

A Jobbik szerint is kiderült, hogy az állam egy veszteséges cégért fizetett. Volner János szerint a kormány az adófizetők pénzét herdálta el. „A rezsicsökkentés árát kamatostul, többszörösen fizeti meg a kormány az adófizetők pénzéből a külföldi energetikai vállalatok felé, talán azért, hogy Orbán Viktor normalizálja a német kormánnyal eddig fenntartott meglehetősen hűvösnek mondható viszonyát”- vélekedett Volner.

A DK feljelentést tesz a történtek miatt. "Bízom abban, hogy a magyar hatóságok képesek lesznek arra, hogy a dokumentumokat feltárva bizonyítani fogják azt, hogy ha ebben a kormánynak felelőssége van, akkor nekik felelniük is kell ezzel egyidejűleg"- magyarázta Varju László.

A Fidesz közleményben reagált az ellenzéki kritikákra. Azt írják: szemben a bukott baloldali kispártokkal, amelyek mindent kiárusítottak, a Fidesz-kormány a nemzeti vagyon védelméért és visszaszerzéséért dolgozik.

Fidesz: mindent kiárusítottak, ami mozgatható volt

"Szemben a bukott baloldali kispártokkal, amelyek mindent, ami csak mozgatható volt, kiárusítottak, a Fidesz-kormány a nemzeti vagyon védelméért és visszaszerzéséért dolgozik" - így reagált a nagyobbik kormánypárt. A Fidesz válaszközleményében azt írta: az E.ON földgázipari érdekeltségeinek visszavásárlása szociális- és energiabiztonságot garantál a magyar emberek számára. Garantálja a rezsicsökkentés biztonságát és olyan eszközt ad a kormány kezébe,  amellyel végre beleszólása lehet a magyar lakosság gázellátását érintő kérdésekbe - fűzték hozzá. "Magyarország többé nem áll kiszolgáltatottan és feltett kezekkel a lakosság gázellátását érintő ügyek előtt" - fogalmazott a nagyobbik kormánypárt. A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték - közölték.

Kerestük a fejlesztési tárcát is, interjút nem adtak, közleményükben azonban azt írják: az adás-vétel nemzetstratégiai érdek volt, a tárgyalások során pedig számos vagyonértékelés történt, amelyek alátámasztották a tranzakció hosszú távú gazdasági indokoltságát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink