Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-08-07 19:46:00

Nyaral a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Másfél éve működik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, mely Szász Jenő vezetésével idén 1,3 milliárd forintos állami keretből gazdálkodik. Kíváncsiak voltunk, hogy halad a stratégiaalkotás, mire költöttek a bőséges keretből, ám az intézet szabadságra ment.

Meglepő adatokra leltünk a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) 2013-as gazdálkodásával kapcsolatban. A hvg.hu információi szerint az eredetileg 1,2 milliárd forintos, majd később 840 millió forintra csökkentett keretből külföldi küldetésekre, reklámokra és reprezentációra 37 millió forintot, a munkatársak üdülési hozzájárulására 4,3 millió forintot, míg könyvekre és folyóiratokra 42 ezer forintot költöttek. Összesen 122 millió forint volt a 10 vezető és 45 munkatárs bére. Szász Jenő szerint ezek után 400 millió forintjuk maradt a kasszában. Arról nem találtunk információkat, hogy a fennmaradó 280 millió forintot mire költötték. 

Bár sok pénzt nem használtak fel, 2014-re még nagyobb összeget, 1,3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésből az intézetnek.

Sajtóinformációk szerint az NSKI együttműködési megállapodást kötött a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a Corvinus Egyetemmel, a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel, a Nemzeti Innovációs Hivatallal és a Nemzeti Művelődési Intézettel.

Szerettük volna megtudni, pontosan miről szólnak ezek a szerződések, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy a fenti megállapodásokon túl milyen eredményeket értek el eddig, hogy állnak a beharangozott projektek, sikerült-e pontosítani az intézet feladatkörét, tartanak-e fent hivatalos kapcsolatot a Kárpát-medencében működő kisebbségkutató intézetekkel, és miben tudnak többet, mint az évek óta működő kormánytól független magyar nemzetstratégiai kutatócsoportok.

Mivel Szász Jenő elnököt három telefonszáma egyikén sem tudtuk elérni, az atv.hu munkatársa személyesen ment el az intézet Bajcsy-Zsilinszky úti épületébe. Sajnos csak a portásig jutott, aki közölte, hogy a tavaly nyáron birtokba vett épületben ismét felújítási munkálatok zajlanak. Mivel a munka hangzavarral jár, az intézet elnököstől nyári szabadságra ment. Legalábbis ezt a magyarázatot kaptuk arra, hogy a közel hatvan munkatársból miért csak tíz dolgozik hétköznap munkaidőben. A bent lévő munkatársakról annyit sikerült kiderítenünk, hogy mindannyian a gazdasági osztály dolgozói, ami az jelentheti, hogy nemzetstratégiai ügyekkel pillanatnyilag nem foglalkoznak. Szász Jenő szabadsága augusztus 20-án ér véget, akkor újra megpróbálhatjuk felkeresni.

atv.hu, B.J.

Ajánlom

További belföldi híreink