Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-08-05 10:46:00

„Magyarországról nem deportáltak cigányokat” Balog távozását követelik

Magyarország csak közvetetten kapcsolódik a roma holokauszthoz, mert Magyarországról nem deportáltak cigányokat. A magyar romákat Ausztriából deportálták, ezért Magyarország valóban érintett. Ezt Balog Zoltán miniszter mondta a Kossuth Rádióban. Horváth Aladár szerint egy normális országban egy ilyen kijelentés miatt le kellene mondania a miniszternek.

„Azt fontos tudni, hogy Magyarországról semmifajta roma, cigány deportálás nem történt, az Ausztriából történt, tehát a magyar cigányokat is onnan vitték el, és ezért valóban Magyarország is érintett, a számok azok nagyon változóak. Van, aki 70 ezret mond, van, aki félmilliót mond, ezért fontos, hogy legyen egy tisztességes, dokumentált kutatás, ahol szembenézünk ezekkel a tényekkel”- mondta a miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság c. műsorában.

A Roma Sajtóközpont Balog bejelentésére reagálva holokauszt túlélőkkel készült interjúit ajánlja a miniszter figyelmébe.
Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista szégyenteljesnek tartja Balog szavait, aki szerint ez nem más, mint a holokauszt relativizálása. „A cigányemberekkel szembeni népirtó politikát rákenni az osztrákokra ez kb. abba sorba tartozik, amelyik a megszállási emlékművel kapcsolatos, hogy nem mi vagyunk a felelősök, hanem ez a németek, a nácik felelőssége. Ebbe a sorba illeszkedik ez a nyilatkozat is”- vélekedett a Roma Polgárjogi Mozgalom aktivistája.

Horváth Aladár azt mondta, hogy egy ilyen állítás után egy normális országban lemond vagy lemondatják a minisztert.

Az MSZP szerint azonnal távoznia kell az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői posztjáról Balog Zoltánnak. Kunhalmi Ágnes, a parlament kulturális bizottságának szocialista alelnöke keddi közleményében kijelentette: "minden történelemtudományi kutatásnak ellentmondó, egyértelműen hazug, tűrhetetlen szavak hangoztak el" a kultúráért és az oktatásért is felelős minisztertől - értékelt az MSZP-s politikus, aki szerint a magyarországi roma holokauszt, a Porajmos kormányzati szintű relativizálása, eltagadása túl van az európai civilizációs normákon, és azon a határon is, ahol egy álláspont még megvitatható vagy megmagyarázható.
   
Balog Zoltán kérjen bocsánatot azoktól, akiket megsértett, akiknek emlékét megalázta – követeli az Együtt-PM, amely arra is magyarázatot vár, hogy a minisztert tudatlansága vagy a történelemhamisítás szándéka vezérelte-e, amikor „gyakorlatilag letagadta a roma holokauszt magyarországi megtörténtét”.

Vadai Ágnes, a DK képviselője pedig "Egy Balog nevű miniszter" című írásában úgy fogalmaz: Tudom én, hogy a kenyér nagy úr, meg sokat félnek is, de azért Edmund Burke szavait idézném: „A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.” Ne legyen már tétlen, kérem!

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink