Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-31 14:27:00

Orbán Viktor kifejezte részvétét Kiss Péter családjának

Feltűnő volt, hogy Kiss Péter szocialista politikus halála kapcsán a Fidesz vezető politikusai a sajtóban nem nyilvánítottak részvétet. Megpróbáltuk megtudni, hogy miért. Az egyik lehetséges válasz: nem szívtelen a Fidesz, csak titkolják érzéseiket.

Kedden hosszú betegséget követően, 55 éves korában elhunyt Kiss Péter szocialista politikus, aki több kormányban is miniszterként tevékenykedett, sőt, kétszer miniszterelnök-helyettes is volt. Halála kapcsán érezhetően őszintén megrendült, és a protokoll közhelyeket messze meghaladó nyilatkozatot tett közzé számos politikus. Még olyanok is, akik politikai riválisai voltak Kiss Péternek.

Tiszteletre méltó  

Schiffer András az LMP társelnöke úgy fogalmazott: „Kiss Péter elment. Egy nagy formátumú, tiszteletreméltó ellenfél távozott. Úgy ismertem meg a kilencvenes évek elején, hogy stratégiai nézetkülönbségeink voltak az utódszervezetek szerepét illetően. Ízig-vérig hagyományos baloldali politikus volt, aki pontosan értette a magyar munkavállalók vágyait. Nem urizált és nem vagyongyarapodásra, hanem szolgálatra használta a hatalmát. Soha nem tudjuk meg, miként alakul Magyarország sorsa, ha 2004 furcsa nyarán mégis őt jelölik a szocialisták miniszterelnöknek. Egy biztos: Kiss Péter mindig tisztában volt szavai és felelőssége súlyával. Így volt ez idén tavasszal, amikor hősiesen végigcsinálta az MSZP újpesti kampányát, majd néhány héttel ezelőtt is, amikor halálos betegen küldte be aláírását a Paks2-ről szóló vitanap kezdeményezésünkhöz. Ezúton is szeretném kifejezni együttérzésemet Kiss Péter családjának és a Magyar Szocialista Párt közösségének.

Bajnai Gordon egyenesen államférfinek nevezte Kiss Pétert: "Kiss Péter személyében egyik utolsó képviselője ment el annak a politikusgenerációnak, amely a saját ügyét rendszeresen képes volt a nemzeti érdek alá rendelni" - írta Bajnai Gordon, hozzátéve: osztozik a család gyászában.

A KDNP részéről Harrach Péter frakcióvezető fejezte ki, hogy megrendüléssel fogadták Kiss halálát. A KDNP a honlapjára is kitett egy cikket Kiss Péterről.

Ezzel szemben a Fidesz részéről a Kiss Péter halálhírét követő hármadik napon sem találtunk – a fidesz.hu portálon sem – kondoleáló írást. Megkerestük a Kormányszóvivői Irodát, a Fidesz, illetve a Fidesz frakció sajtóosztályát, hogy adtak-e ki részvétnyilvánító közleményt, illetve, hogy ideológia, esetleg személyes oka van annak, hogy a köztiszteletben álló Kiss Péter halálára nem reagáltak, a részvétnyilvánításban nem vettek részt.

Megtörtént

A miértre való érdeklődésünkre a Kormányszóvivői Iroda egy soros választ adott: „Történt részvétnyilvánítás, a kormány nevében miniszterelnök úr levélben nyilvánított részvétet a családnak”.

Később Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője is írt nekünk, miszerint Navracsics Tibor miniszteren kívül Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke is kifejezte részvétét. A pártelnök-kormányfő az MSZP elnökének és Kiss Péter családjának is írt kondoleáló levelet.

Szóljon hozzá:

További belföldi híreink