Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-29 17:02:00

Meghalt Kiss Péter

Hosszan tartó súlyos betegség után 55 éves korában kedden elhunyt Kiss Péter volt kancelláriaminiszter, az MSZP alapítója, volt alelnöke - tudta meg az atv.hu

fotó: mtiFotó: MTIKiss Péter 1980-ban lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. 1989-ben az MSZP alapító tagja és a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) alapító budapesti elnöke volt. 1990-ben országgyűlési képviselőjelölt volt, ill. az őszi önkormányzati választáson bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe.

1992-ben a BIT országos elnökévé, ill. a párt országos választmányának tagjává választották. Ugyanebben az évben a lemondott Kovács Jenő helyére behívták az Országgyűlésbe. Az 1994-es országgyűlési választáson Budapest 6. számú egyéni választókerületében szerzett egyéni mandátumot. Ugyanebben az évben beválasztották a párt országos elnökségébe. 1994 és 1995 között az oktatási, tudományos és sportbizottság alelnöke volt.

1995-ben Kósáné Kovács Magda utódjaként a Horn-kormány munkaügyi miniszterévé nevezték ki, emiatt lemondott a BIT-ben betöltött tisztségéből. Kormányzati pozícióját a ciklus végéig viselte. 1998-ban ismét egyéni mandátumot szerzett, majd 2000-ig a párt frakcióvezető-helyetteseként dolgozott. 1998 és 2000 között a párt ügyvezető alelnöke volt. 2001-ben a Baloldali Tömörülés Platform elnökévé választották. 2002-ben ismét egyéni körzetében nyert. A Medgyessy-kormányban előbb foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter volt, majd 2003-ban a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterré nevezték ki. Ugyanebben az évben újra a párt országos elnökségének tagja lett.

2004-ben, Medgyessy Péter miniszterelnök lemondása után a párt országos elnöksége őt ajánlotta miniszterelnöknek, de a miniszterelnök-jelölő kongresszus Gyurcsány Ferencet jelölte kormányfőnek. Az első Gyurcsány-kormányban megtartotta miniszteri tisztségét. 2005-ben a párt Vas megyei elnökévé választották, mely pozícióját 2009-ig viselte. 2006-ban megismételte országgyűlési választási sikerét. A második Gyurcsány-kormányban először szociális és munkaügyi miniszter volt, majd 2007-ben ismét visszatért a Miniszterelnöki Hivatalba.

2009-ben Bajnai Gordon, az MSZP miniszterelnök-jelölt alakuló kormányában Kisst bízta meg a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszteri feladatok ellátásával és egyben a miniszterelnök politikai helyettesévé is vált. (Forrás: Wikipédia)

Kiss Péter 2014-ben a baloldali pártok jelöltjeként Újpesten szerzett egyéni országgyűlési mandátumot. Utolsó interjúját az ATV-nek adta.

A DK részvétet nyilvánít Kiss Péter halála miatt

A Demokratikus Koalíció szomorúan értesült a tragikus hírről, hogy elhunyt Kiss Péter. A szocialista politikusban nem csak a korábbi minisztert, a szociális és munkaügy kiváló szakértőjét, hanem nagyszerű kollégát, és demokrata politikust is búcsúztatunk. A DK részvétét nyilvánítja a családnak, a hozzátartozóknak és a Magyar Szocialista Pártnak is - írja közleményében a párt.

Együtt-PM: egy jó embert vesztettünk el

Kiss Péter halálával olyan politikus távozott közülünk, aki nagy pártirányítási és kormányzati tapasztalattal bírt, és akivel remekül lehetett együtt dolgozni. Egy jó embert vesztettünk el ma, akit közülünk sokan barátként is tiszteltek. Osztozunk családja és párttársai gyászában. Őszinte részvétünk!

Liberálisok: Egy elkötelezett politikust, egy elhivatott embert veszítettünk el

A Magyar Liberális Párt mély megrendüléssel értesült Kiss Péter haláláról. A magyar közélet egy elkötelezett politikust, egy elhivatott embert, sokan pedig egy igaz barátot veszítettünk személyében. Kiss Péter halála súlyos veszteség a demokratikus baloldalnak, hiszen az MSZP alapítója, egykori alelnöke olyan politikai tapasztalattal és tudással bírt, mely sokak számára minta, tanulandó példa lehetne.

LMP: fontos baloldali politikus volt

Az LMP úgy emlékszik majd Kiss Péterre, mint aki a rendszerváltás utáni baloldal fontos politikusa volt - írta az ellenzéki párt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az LMP részvétét fejezi ki a politikus halála miatt, és azt írta: "sokra becsültük és a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságban számtalan alkalommal közvetlenül is meggyőződhettünk arról, hogy Kiss Péter értette és határozottan képviselte is a munkavállalói jogok fontosságát". Hozzátették, hogy Kiss Pétert tiszteletreméltó politikai ellenfélnek tartották.

A KDNP megrendüléssel fogadta a hírt

A KDNP megrendüléssel fogadta a hírt, miszerint Kiss Péter, szocialista politikus, volt miniszter elhunyt - közölte a párt az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy a kereszténydemokraták együttérzésükről biztosítják Kiss Péter családját és a gyászolókat.


"Megrendülten hallottam a hírt, hogy elment Kiss Péter. A magam és a Bajnai-kormány nevében búcsúzom tőle. Annak a kormánynak a nevében, melynek ő meghatározó tagja, miniszterelnök-helyettese volt. Kiss Péternek döntő szerepe volt abban, hog
y az elmúlt 30 év egyik legnehezebb válságát Magyarország sikeresen, a lehető legkevesebb fájdalommal vészelte át. Kiss Péter több volt politikusnál: államférfi volt. Több volt ő egy pártpolitikusnál: elvszerűen, a szolidaritás, az emberség és a tolerancia jegyében politizált, alárendelve ennek személyes érdekeit is. Kiss Péter személyében egyik utolsó képviselője ment el annak a politikusgenerációnak, amely a saját ügyét rendszeresen képes volt a nemzeti érdek alá rendelni. Egy bölcs embert vesztettünk el, akinek hiányát személyes veszteségemként élem meg. Családja gyászában osztozom. Sok erőt nekik!" - írja Bajnai Gordon a Facebookon.

"Derekasan küzdött. Derekasan politikusként hazájáért és az utóbbi években önmaga egészségéért is. Ez utóbbi küzdelmet most elveszítette.
A békét kereste, a kompromisszumokat. Ebben volt a legjobb. Menj békével Péter. Jó ember, tisztesseges politikus voltál." - búcsúzott Gyurcsány Ferenc a Facebookon.

atv.hu

További belföldi híreink