Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-29 05:10:00

TGM: Magyarországon hivatalosan megszűnt a demokrácia

Szombaton Magyarországon hivatalosan megszűnt a demokrácia – ezt mondta Tamás Gáspár Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A filozófus szerint az idei Tusványos rendkívül fontos esemény volt, mert a magyar kormány vezetője – akit a filozófus történelmi alaknak, karizmatikus figurának tart – szakított az eddigi felfogásával, illiberális államot épít, szakítani akar a jóléti állam ideájával, sőt szerinte az emberi jogok is túlhaladottak, és szembefordult a civil társadalommal is. Tamás Gáspár Miklós szerint ez szakítás az „úgynevezett szabad világban” kialakult társadalmi konszenzussal, szakítás a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjével.

Szerinte Orbán már nem fogja a hatalmat önként kiadni a kezéből, azt is nyilvánvalóvá tette, hogy választás útján őt nem lehet eltávolítani – vagy itt marad, amíg egészsége engedi, és irányítja az ország sorsát lefelé, vagy hatalmas zűrzavar lesz az országban, tette hozzá. A filozófus szerint a négymillió szegényt lehet szembeállítani azzal a hazugságtengerrel, amivel Orbán, és szolgái elárasztják az országot.

Orbán egykor és most

Sokan vízválasztónak vélik, hogy a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn elhatárolódott a liberális államtól. Megnéztük, hogy a legutóbbi 25 évben miként vélekedett a liberális jelzőről és a liberalizmusról, vajon szombati kijelentése pálfordulásnak tekinthető-e. Részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a hét végén elhangzott beszédéről az összes nagyobb szlovák lap beszámolt, több kommentárban is reagált.

Sme: "Orbán minden óvatosságát elveszíti"

Orbán Viktor rendszeres tusnádfürdői kinyilatkoztatásait már évek óta nagy figyelem övezi, mivel a miniszterelnök támogatói körében "minden óvatosságát elveszíti", ugyanakkor mostani beszéde nyíltság terén minden eddigit felülmúlt, mivel lényegében kimondta, hogy a nyugati típusú liberális demokrácia és a nyugati értékek követése Magyarországon véget ért - írta hétfői kommentárjában a pozsonyi liberális Sme.

orbán viktor tusnádfürdőnOrbán Viktor Tusnádfürdőn

A szlovák lap magyar ügyekkel foglalkozó kommentárírója, Peter Morvay az általa jegyzett, "Orbán végez a demokráciával" című írásban megjegyzi: érdekes lesz követni, miként "egyeznek ki" a magyar miniszterelnök szavaival azok a nyugati és szlovák konzervatívok, akik eddig védték attól, hogy az Európai Unió "bármi hatékonyabb intézkedést hozzon Orbán rezsimje ellen". Hozzáteszi: kérdéses, hogy ráébrednek-e, hogy az egykor liberális Orbán számára az általa ma már gyűlölt és elutasított liberalizmus nem csupán a homoszexuálisok házasságkötését jelenti, hanem mindent, ami akadályozza őt a "hatékony kormányzásban".

Pravda: "nagyon súlyos forgatókönyv"

Ha Orbán Viktor csak a felét is komolyan gondolja annak, amit mondott, akkor is meg kell állapítani, hogy déli szomszédjainknál "nagyon súlyos forgatókönyv" van kialakulóban - írta hétfői, "Lázálomszerű megnyilatkozás" címet viselő kommentárjában a pozsonyi Pravda. A szlovák lap szerint Orbán Viktor Tusnádfürdőn ugyan semmi olyat nem mondott, amit korábban más alkalmakkor ne mondott volna, de ezúttal "az orbánizmus tömör, egységes formát kapott, s csaknem manifesztum jellege volt".

résztvevők hallgatják orbán viktort tusnádfürdőnRésztvevők hallgatják Orbán Viktort Tusnádfürdőn

A Pravda szerint azt, ahogyan Orbán Viktor "támadta a liberális államot és a demokráciát mint olyat", az Európai Uniónak nagyon komolyan kell vennie, mivel egy olyan ország, amely "Orbán értelmezése szerint" se nem nyugati, se nem liberális, és talán nem is demokratikus, soha nem lett volna az EU része.

Brüsszelhez fordul az Együtt-PM

Ahogy beszámoltunk róla, az Együtt-PM Szövetség az Európai Bizottsághoz fordul Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszéde miatt, segítséget kérve a független civil szervezetek "üldöztetése", így "Magyarország putyinizálódása miatt". Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM Szövetség társelnökei az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben az írták: a szövetség "nem fogja hagyni, hogy Orbán Viktor putyini bábállamot csináljon" Magyarországból. "Minden eszközzel, minden eddiginél keményebben fogunk küzdeni, hogy felépítsük a rendszert elutasító ellenállást, megdöntsük az Orbán-uralmat, és helyreállítsuk a jogállamot Magyarországon" - fogalmaztak.

Az Együtt-PM szerint Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszédével "valami eltört", mert a kormányfő most mondta ki először nyilvánosan, hogy "fel kívánja számolni a magyar demokráciát, és helyette egy oligarchikus államszervezet kialakítását tűzi ki célul, melynek példája a putyini Oroszország".

MSZP: Orbán mindenkivel szakított

Az MSZP elnöke szerint a miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kilépett az európai és a magyar polgári demokráciák értékrendszeréből. Tóbiás József azt mondta, hogy közjogilag még van az országnak miniszterelnöke és kormánya, de az értékeket tekintve nemcsak a szocialistákkal szakított a kormányfő ezzel a beszédével, hanem a liberálisokkal, a konzervatívokkal és mindenki mással, aki a demokrácia értékrendszerében keresi a megoldásokat.

Balázs: lesznek következményei a beszédnek

Balázs Péter volt uniós biztos szerint nem lesz következmény nélküli Orbán Viktor hétvégi beszéde. „Biztosan összeráncolták a homlokukat az EU-ban, hogy Oroszország, és Törökország a példa hazánk számára”– magyarázta az Egyenes Beszédben. Hozzátette: ezzel a beszéddel folytatódhat az ország elszigetelődése, ami nem mellesleg a befektetőket is elriasztja.

LMP: Orbán hatalomgyakorlását a cinizmus tartja össze

Az LMP szerint nem Orbán Viktor miniszterelnök helyzetértékelésével van vitatkoznivalójuk, hanem a következtetésekkel. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke a kormányfő Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva szombaton az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor egész hatalomgyakorlását a cinizmus tartja össze, ami leginkább abban érhető tetten, ahogy "gátlás nélkül" kihasználja, hogy a magyar társadalom "szolidaritáshiányos". Hozzátette: ezek után pedig a cinizmust ostorozni "meglehetősen sajátos". Ez leginkább egy lélekbúvárnak okozna feladatokat, és nem egy politikai elemzőnek - fogalmazott.

DK: agyrém

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi beszédében lényegében azt hirdette meg, hogy a szabadságra épülő demokráciával szemben "egy fasiszta, szabadságot lebontó államszervezés" a követendő példa. Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton, a fővárosi Szabadság-szobor lábánál tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a miniszterelnök "sajnos vagy elmeháborodott, és/vagy hazaáruló". A DK szerint agyrém, hogy Orbán Viktor Magyarország számára többek között Oroszországot és Kínát állította követendő példának, "mert azok hatékonyan szervezik meg az államukat".

Liberálisok: Orbán megtámadta a demokrácia alapját

A Liberálisok szerint a kormányfő Tusnádfürdőn elmondott szombati beszédében új államrendet hirdetett, megtámadta mindazt, ami a demokrácia alapja. Az ellenzéki párt azt közölte az MTI-vel, hogy értékelésük szerint Orbán Viktor nemet mondott a szabadságra, a piacgazdaságra, a civil társadalom önszerveződésére és értékeire. "Megtagadta mindazt, amiért egykoron harcba szállt és politikai szerepet vállalt, megtagadta egykori önmagát" - fogalmaztak.

Kína, Oroszország és Törökország a példa

Az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Erről beszélt Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén tartott előadásában. A miniszterelnök kijelentette: a világban versenyfutás van annak az államnak a kitalálásáért, amely leginkább képes egy nemzetet sikeressé tenni. Ma a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek, az elemzések "sztárjai" pedig Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország - mondta.

orbán viktor és németh zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnökeOrbán Viktor és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke

"Megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világ-versenyfutásban" - fogalmazott Orbán Viktor.

"Nem liberális államot építünk"

A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell - foglalt állást a kormányfő, aki szerint a korábbi liberális magyar állam nem védte meg a közösségi vagyont, nem kötelezte a mindenkori kormányt, hogy ismerje el a világban élő magyaroknak a magyar nemzethez való tartozását, nem védte meg az országot az eladósodottságtól, a családokat pedig az "adósrabszolgaságtól". Arra a kérdésre, hogy a nemzetállam, liberális állam, és jóléti állam után mi következhet, Orbán Viktor szerint a magyar válasz az, hogy egy munkaalapú állam korszaka következhet el. Mint mondta, azt várják el a polgárok a magyar vezetőktől, hogy dolgozzák ki azt az új államszerveződést, amely a liberális államszerveződés korszaka után - a kereszténységet, szabadságot, az emberi jogokat tiszteletben tartva - ismét versenyképessé teszi a magyar közösséget. A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve, hogy ilyen értelemben a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam.

Az erdélyi közösség számíthat Magyarországra

Az autonómiatörekvésekről azt mondta: ha az erdélyi közösség abba a helyzetbe kerülne, hogy a neki járó forrásokat a román költségvetésből nem kapja meg, számíthat Magyarország támogatására. Az így elveszített forrásokat a magyar gazdaság azonban jelenleg nem tudja pótolni. Az itteni politika fontos része kell legyen, hogy meg tudja szerezni az Erdélyt illető költségvetési forrásokat azon intézmények fenntartására, amelyek állampolgári jogon járnak.

A román hírszerzés is rajta van az ügyön

A román hírszerzés feladatának tekinti, hogy megakadályozza a területi autonómia megvalósulását Románia területén - derült ki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának egy hétfői nyilatkozatából. George Maiorral az egyik román hírportál készített interjút, amelyet interneten is közvetítettek. Egyebek között arról kérdezték, hogyan értékeli a magyar miniszterelnöknek az erdélyi Tusnádfürdőn szombaton mondott beszédét, és Orbán Viktor azon politikáját, "amellyel megpróbálja visszaadni a magyarok meggyőződését, hogy ők egy, fontos dolgok megvalósítására képes nagy nemzetet alkotnak". "Azon vagyunk, hogy ne lehessen kierőszakolni a területi autonómiát és más olyan dolgokat, amelyekre a szomszédainknak ez az új, nemzetinek nevezett politikája irányul" - jelentette ki a román hírszerzés igazgatója.

Úgy fogalmazott: "óvatos", hogy az erdélyi szervezetek közötti diskurzusban állást foglaljon, szerinte az, hogy egyik-másik oldal vitájában felvonuljon, a magyar nemzetnek és az itt élőknek sem érdeke. Az autonómiakérdés a nyugati autonómiavitákban gyakran pénzügyi kérdés is - jegyezte meg.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink