Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-26 10:00:00

Nem hagyja magát az Ökotárs Alapítvány

Nem hagyja a Norvég Civil Alap pályázatait kezelő Ökotárs Alapítvány, hogy ellehetetlenítsék a működését. Amennyiben a Kehi vizsgálat miatt kezdeményeznék adószámuk felfüggesztését, ők ezt megfellebbezik a NAV-nál– nyilatkozta híradónknak az Ökotárs igazgatója. Közben csütörtökön az Európa Tanács emberi jogi biztosa a vizsgálatok felfüggesztését kérte. A kormány azonban határozott a kérdésben: nem állítják le a vizsgálatokat.

Szemléletformáló kampány az atomenergia kockázatairól vagy éppen közösségi park kialakítása Dunakeszin  – ilyen projektek támogatásáról döntött éppen a napokban az Ökotárs Alapítvány.

Vagyis működni működnek – kérdés, hogy meddig. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ugyanis vizsgálódni kezdett náluk és mivel ők nem működnek teljes körűen együtt, a hivatal még az adószámukat is felfüggesztheti. Az Ökotársnál egyébként azt mondják, nem ők az adatkezelők, ezért nem is adhatnak át minden kért adatot.

„A Kehi a NAV-nál kezdeményezheti az adószám felfüggesztését és ott már van fellebbezési vagy jogorvoslati lehetőség, ezt szándékunkban áll kiaknázni és akkor remélhetőleg fény derül arra, hogy valóban jogosult volt-e a Kehi-nek az adatkérése vagy sem”- nyilatkozta Móra Veronika, a szervezet igazgatója.

A Norvég Civil Alap egyébként számos roma felzárkóztatási programot is támogat – illetve támogatott, ameddig a magyar kormánnyal való vita miatt fel nem függesztették ezeket az utalásokat. A programokban a Heti Válasz információi szerint külföldi szakértőket alkalmaztak, akiknek fejenként 120 ezer forintnyi utazási költség, napi közel százezres munkadíj és 56 ezer forintos napidíj járt volna. A helyettes államtitkár szerint pont ezért kell átdolgozni a rendszert.

„Azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok úgynevezett soft-költség rakódott rá a fejlesztésekre, tehát valaki megnyert fejlesztési projektet mondjuk 100 forinton és ebből a 100 forintból elvisz 15 forintot azoknak a szakértőknek, tanácsadóknak a díja, akik mentorálgatják magát a fejlesztést. Mi az gondoljuk, hogy ez megengedhetetlen”- ecsetelte Csepreghy Nándor.

A külföldi szakértők alkalmazása egyébként kötelező a Norvég Alap működésénél, erről nem az Ökotárs döntött. 

A magyar civil szervezetek átvilágítása Csepreghy Nándor szerint szeptemberre fejeződhet be – merthogy leállítani nem fogják, hiába kérte ezt az Európa Tanács emberi jogi biztosa és hiába kifogásolta a magyar kormánynak a civil szervezetekkel szembeni megbélyegző retorikáját.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink