Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-21 14:33:00

Nem avatják fel a német megszállási emlékművet

Lázár János szerint a kormány nem akar "triumfálni", látják a társadalmi vitát.

Ahogy beszámoltunk róla hétfőn, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy agrárügyben összehívott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem avatják fel a Szabadság téri német megszállási emlékművet, mert érzékelik a társadalmi indulatokat. A kormány "nem akar triumfálni", nem akar ünnepelni. Orbán Viktor miniszterelnök levelet ír az emlékmű kapcsán, amit nyilvánosságra hoznak.   

Az ATV munkatársának felvetésére, miszerint az emlékművön látható héber felirat hibás, Lázár azt mondta: megvizsgáltatják a szöveget, és ha jogos a kritika, kijavítják a hibát és bocsánatot kérnek. A miniszter kijelentette: sajnálja, hogy nem sikerült társadalmi konszenzust teremteni, és hogy "félrement" az ügy.  

L. Simon szabadságon van

L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárnak kellett volna felavatnia a Szabadság téri emlékművet, de a politikus ellenállása miatt megváltozott a program- írja a Blikk. A lap szerint hétfőn akarták tartani az átadási ünnepélyt, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy L. Simon nem vállalja az avatást. Az államtitkár egyelőre nem válaszolt a lap megkeresésére. Az atv.hu L. Simon környezetéből úgy értesült, hogy a Blikk információi alaptalanok, az államtitkár már napok óta szabadságon van. Úgy tudjuk, hogy a politikus rövidesen közleményben reagál a felröppent hírekre.

A Szabadság tér kedd délelőtt

Lázár az is elmondta, hogy ő személy szerint "mindent meg tett azért", hogy normális mederben történjenek az egyeztetések. A politikus kalandoroknak nevezte azokat a politikusokat, akik hergelik és heccelik az embereket. A szobor kapcsán a személyes véleményét is kifejtette, miszerint kőbe akarták írni 1944 kapcsán, hogy a deportálások a német megszállás nélkül nem történtek volna meg. „Német megszállás nélkül nincs magyar holokauszt! Ez a magyar állam felelősségét nem kisebbíti” – hangsúlyozta Lázár, aki többször sajnálatát fejezte ki, hogy milyen indulatok alakultak ki a szobor körül, utalva arra, hogy szerinte sokan félreértik a szándékot.

Orbán is megszólalt

A német megszállás áldozatainak emlékműve arra hivatott, hogy kifejezze azt a fájdalmat és megpróbáltatást, amelyet szabadsága elvesztése miatt a magyar nemzet érzett és elszenvedett - írta Orbán Viktor kormányfő az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatában a budapesti Szabadság téri emlékműről. A miniszterelnök szerint vasárnap - amikor helyére emelték a köztéri alkotást - a kormány eleget tett kötelességének, amellyel "az alkotmányos rendnek, az egykori áldozatoknak és ma élő magyaroknak tartozunk". Bővebben...

A legvédettebb objektum Magyarországon, előzmények:

Ahogy arról korábban beszámoltunk hétfőre óriási lett a rendőri jelenlét a Szabadság téren. Az atv.hu helyszíni tudósítója szerint csak a környező utcákon 10-15 rendőrautó várakozik. Egy rendőri forrásunk azt állította, hogy a német megszállási emlékmű jelenleg a legvédettebb objektum Magyarországon.


Arra a kérdésünkre, hogy miért szükséges ekkora védelmet biztosítani a szobornak egy rendőr elmondta: információik vannak arról, hogy meg akarják rongálni az emlékművet. Egy német tévétársaság operatőre úgy tudja, fél 12-kor lesz az avatás.Suttyomban állították föl

Vasárnap elszabadultak az indulatok a Szabadság téren, miután az éj leple alatt csempészték a helyére a náci megszállási emlékmű hiányzó részeit. Mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze a helyszínen, néhányan tojással dobálták meg a szobrot. A téren több politikus is megjelent, többek között Lendvai Ildikó és Bauer Tamás, Tóbiás József, Karácsony Gergely és Niedermüller Péter. A rendőrség délutánig 11 embert igazoltatott a téren és hárommal szemben szabálysértési feljelentést tettek, például a tojásdobálás miatt.

"A kormány tetteivel is fogadja vissza a zsidóság áldozatait
"

A Mazsihisz közleményében azt írja: 2014-ben hiába kezdeményeztek párbeszédet a Budapest szívében felállított köztéri emlékmű ügyében. Úgy gondolják, hogy törekvésük mégsem volt eredménytelen, mert az emlékmű jelképrendszerét kiemelkedő magyar tudósok, egyházi személyiségek és közéleti gondolkodók is bírálták.

A magyarországi zsidóság képviselete változatlanul várja, hogy a Holokauszt emlékévet meghirdető kormány méltó módon és közös munkával, nemcsak szavakban, hanem tettekkel is fogadja vissza a magyar nemzetbe a magyar zsidóság kiszolgáltatott és ártatlanul legyilkolt áldozatait.

Orbán adott parancsot a trükkre?

A Népszabadság szerint az a számítás húzódik meg a Szabadság-téri szobor felállítása mögött, hogy a nyár miatt közömbösek az emberek, a nemzetközi politikai pedig mással van elfoglalva.

A napilap forrásai szerint Orbán rendelte el a mostani akciót, azért is, mert „tombol a nyár”, az emberek nyaralnak, így kisebb lesz az ellenzéki felháborodáshullám hatása. Másrészt, a balliberális tiltakozók minden ellenérvet – történelemhamisítás, holokauszt-átírás – számtalanszor elmondtak, így az nem

A kormány számára az is szempont volt, hogy a nemzetközi sajtót ne tudják sikeresen fellármázni a magyar balliberális körök prominensei. Ahogy egyik vezető politikus fogalmazott: most olyan a „csillagállás”, hogy az emlékmű felállítása valószínűleg nem kavar nagyobb nemzetközi és belpolitikai hullámokat.

Izrael a gázai háborúval van elfoglalva, a Mazsihisz pedig saját magával, miután a budapesti hitközség egyik vezetőjének Schwezoff Dávidot választották meg, aki korábban Carol Hore Mohn néven transzvesztita előadóként dolgozott, életének egy másik szakaszában pedig katolikus kántor volt az alsógödi Szent István-plébánián.

Kormányzati körökben úgy értékelték, az emlékmű felállítását határozottan támadó Mazsihisznak a Schwezoff-ügy után nehéz hitelesen megszólalnia bármiben.

"A magyarok és maguk"


Muszáj nemzetközi segítséget kérnünk

Nézze meg az ATV vasárnapi összefoglalóját a Szabadság térről

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink