Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-21 10:54:00

Római követ lett az olaszul nem beszélő publicista

Csurka István egykori „fegyvertársa”, Szentmihályi Szabó Péter római nagyköveti kinevezésén háborog az ellenzék.

„Az utóbbi hetek új külügyi kinevezései azt mutatják: nincs olyan kormányzati szándék, hogy valóban profi diplomaták szolgálják az országot. Egyetlen dolog számít csak, hogy mennyire elkötelezett jobboldali valaki. Erre bizonyíték Szentmihályi Szabó Péter személye is. Követeljük, hogy ne nevezzék ki” – fogalmazott közleményében Hajdu Nóra az Együtt-PM Szövetség külügyi szakpolitikusa.

Az Együtt-PM szerint, Szentmihályi Szabó Péter kinevezése beleillik a Külügyminisztérium végső szétverésének hónapok óta tartó folyamatába, mivel semmilyen diplomácia tapasztalattal nem rendelkezik, így szakmai munkavégzés nem várható tőle. A kormány az utóbbi időszakban állandóan hangoztatott saját követelményrendszerével is szembemegy, hiszen a külgazdasági kapcsolatok középpontba állításához egy megfelelő tapasztalatokkal rendelkező diplomatára, nagykövetre lenne szükség.

Az Együtt-PM azt követeli, hogy ne nevezzék ki Szentmihályi Szabó Pétert római nagykövetté, mert arra nemcsak alkalmatlan, de érdemtelen is!

Hasonlóképpen értékelik Szentmihályi kinevezését a Demokratikus Koalícióban is. Ara-Kovács Attila külügyi kabinetvezető szerint Szentmihályi Szabó írásai gyakorta jelentek meg a legszélsőségesebb magyar orgánumok hasábjain, így a Csurka István alapította Magyar Fórumban, a Kárpátiában, a Nemzetőrben.

Ara-Kovács azt is tudni véli, hogy Szabó nem beszél olaszul, ezért még fideszes körökben is meglepetést keltett jelölés, és egyesek szerint az életművének erősen kétséges színvonala miatt Kossuth-díjat nem kaphat, így a kormány egy nagyköveti poszttal próbálja honorálni eddigi szolgálatait.

A Demokratikus Koalíció úgy véli: nem egyszerűen a Jobbiknak tett engedményről van szó, hanem a Jobbikkal kötött koalícióról, amit különösen veszélyessé tesz, hogy az most Magyarország Európa-politikáját is meghatározni látszik. A Demokratikus Koalíció visszautasítja, hogy Szentmihályi Szabó Péter vagy a hozzá hasonlatos, rasszista szellemiségű figurák szerepet kaphassanak a magyar diplomáciában – írta Ara-Kovács Attila.

A Wikipédia szerint Szentmihályi az Antall-Boross-kormány idején a Külügyminisztérium sajtófőnöke volt, és a Hungarian Observer főszerkesztője. Jelenleg a Szépirodalmi Könyvkiadó ügyvezető igazgatója, a Keresztény Európa Párt elnöke.

Hosszú éveken át volt a Magyar Demokrata és a Magyar Fórum publicistája. Jelenleg a Nemzetőr hetilapban Isten malmai, a Karpatia folyóiratban Ha én fiatal volnék címmel jelennek meg közéleti írásai. A Magyar Hírlapban Sarkosan fogalmazva című napi rovata van. Rendszeresen jelennek meg tárcaszerű írásai a Keresztény Élet című lapban is, valamint feltűnik az Echo TV műsorvezetőjeként.

Ha érdekli, miket mondott a közelmúltban Szentmihályi Szabó, kattintson erre a linkre!

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink