Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-21 09:13:00

Megszállási emlékmű: a legvédettebb objektum

Rengeteg a rendőr a Szabadság téren. Attól tartanak, hogy megrongálják a suttyomban felállított náci megszállás emlékművét.

Óriási a rendőri jelenlét a Szabadság téren. Az atv.hu helyszíni tudósítója szerint csak a környező utcákon 10-15 rendőrautó várakozik. Egy rendőri forrásunk azt állította, hogy a német megszállási emlékmű jelenleg a legvédettebb objektum Magyarországon.
Arra a kérdésünkre, hogy miért szükséges ekkora védelmet biztosítani a szobornak egy rendőr elmondta: információik vannak arról, hogy meg akarják rongálni az emlékművet. Egy német tévétársaság operatőre úgy tudja, fél 12-kor lesz az avatás.Suttyomban állították föl

Vasárnap elszabadultak az indulatok a Szabadság téren, miután az éj leple alatt csempészték a helyére a náci megszállási emlékmű hiányzó részeit. Mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze a helyszínen, néhányan tojással dobálták meg a szobrot. A téren több politikus is megjelent, többek között Lendvai Ildikó és Bauer Tamás, Tóbiás József, Karácsony Gergely és Niedermüller Péter. A rendőrség délutánig 11 embert igazoltatott a téren és hárommal szemben szabálysértési feljelentést tettek, például a tojásdobálás miatt.

"A kormány tetteivel is fogadja vissza a zsidóság áldozatait
"

A Mazsihisz közleményében azt írja: 2014-ben hiába kezdeményeztek párbeszédet a Budapest szívében felállított köztéri emlékmű ügyében. Úgy gondolják, hogy törekvésük mégsem volt eredménytelen, mert az emlékmű jelképrendszerét kiemelkedő magyar tudósok, egyházi személyiségek és közéleti gondolkodók is bírálták.

A magyarországi zsidóság képviselete változatlanul várja, hogy a Holokauszt emlékévet meghirdető kormány méltó módon és közös munkával, nemcsak szavakban, hanem tettekkel is fogadja vissza a magyar nemzetbe a magyar zsidóság kiszolgáltatott és ártatlanul legyilkolt áldozatait.

Orbán adott parancsot a trükkre?

A Népszabadság szerint az a számítás húzódik meg a Szabadság-téri szobor felállítása mögött, hogy a nyár miatt közömbösek az emberek, a nemzetközi politikai pedig mással van elfoglalva.

A napilap forrásai szerint Orbán rendelte el a mostani akciót, azért is, mert „tombol a nyár”, az emberek nyaralnak, így kisebb lesz az ellenzéki felháborodáshullám hatása. Másrészt, a balliberális tiltakozók minden ellenérvet – történelemhamisítás, holokauszt-átírás – számtalanszor elmondtak, így az nem

A kormány számára az is szempont volt, hogy a nemzetközi sajtót ne tudják sikeresen fellármázni a magyar balliberális körök prominensei. Ahogy egyik vezető politikus fogalmazott: most olyan a „csillagállás”, hogy az emlékmű felállítása valószínűleg nem kavar nagyobb nemzetközi és belpolitikai hullámokat.

Izrael a gázai háborúval van elfoglalva, a Mazsihisz pedig saját magával, miután a budapesti hitközség egyik vezetőjének Schwezoff Dávidot választották meg, aki korábban Carol Hore Mohn néven transzvesztita előadóként dolgozott, életének egy másik szakaszában pedig katolikus kántor volt az alsógödi Szent István-plébánián.

Kormányzati körökben úgy értékelték, az emlékmű felállítását határozottan támadó Mazsihisznak a Schwezoff-ügy után nehéz hitelesen megszólalnia bármiben.

"A magyarok és maguk"

Muszáj nemzetközi segítséget kérnünk

Nézze meg az ATV tegnapi összefoglalóját a Szabadság térről

atv.hu / Kürti Szabolcs

Ajánlom

További belföldi híreink