Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-19 12:37:00

MSZP-tisztújítás: Tóbiás az elnök, az alelnököket is megválasztották

Megválasztották Tóbiás Józsefet az MSZP elnökének. A pártelnöki posztért egyetlen jelöltként induló politikus 263 szavazatot kapott a szombati rendkívüli tisztújító kongresszuson Budapesten. Alelnöknek választották továbbá Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettest, Márton Roland, székesfehérvári MSZP-elnököt és Ujhelyi István európai parlamenti képviselőt.

Szombaton reggel 9-kor elkezdődött az MSZP tisztújítása a budapesti SYMA csarnokban, ahol megválasztják a párt új vezetését. Bejelentették azt is, hogy 266 szavazattal elnökhelyettessé választották Gőgös Zoltán agrárpolitikust, valamint 267 szavazattal Botka Lászlót választották az országos választmány elnökévé.

tóbiás: csak egy erős baloldal teheti erőssé magyarországotTóbiás: csak egy erős baloldal teheti erőssé Magyarországot
Tóbiás József a SYMA-csarnokban tartott rendezvény sajtónyilvános részén felszólalva hangsúlyozta, már ellenzékben azon dolgoznak, hogy jobbá tegyék az országot.

"Az MSZP példamutatásával a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás értékeit kívánja képviselni - fejtette ki, hozzátéve: egy erős baloldali párt és nem egy "szivárványkoalíció" létrehozására kapott mandátumot. A szélkakas politikája ugyanis csak rombol "

- mondta az új pártelnök, aki hirtelen kanyarok és "ötletparádé" nélküli pártvezetést ígért.

Közölte, céljuk egy erős Magyarország megteremtése, mindig is ez volt, a jövőben is ezért kívánnak tenni.
    

Tóbiás József kijelentette, hogy jelen pillanatban a legfontosabb politikai céljuk az elmúlt négy évben jószerével megszűnt jog- és létbiztonság megteremtése, az egyenlőségen alapuló tömegdemokrácia.

Olyan Magyarországot építenek - mondta -, ahol minden ember azonos méltósággal és egyenlő jogokkal rendelkezik. Hozzátette: "a Fidesz uralma után" újdonságként fog hatni a jogegyenlőség megteremtése.

Tóbiás József szerint nincs jogbiztonság létbiztonság nélkül, mindenkinek joga van a szociális biztonsághoz. Azért akarják az egyenlőséget, mert erős Magyarországot akarnak - fejtette ki.

A politikus a megfogalmazott célok érdekében új társadalmi szerződés létrehozását ajánlotta Magyarország polgárainak. Elmondása alapján ez a szerződés az egyenlőség eszményéből fakad, része a szabadság, a hazafiság, valamint a szolidaritás, és így szolgálhatja az ország felemelkedését, a szegénység visszaszorítását. Hozzátette: a szerződés tartalmának részleteit a következő két évben az állampolgárok maguk formálhatják.

Az ellenzéki politikus beszédében kitért a Fideszre is, amely szerinte csak saját magát szeretné erősnek tudni, míg az országot gyengének kívánja, mert "azt könnyű uralni".

A kongresszuson bejelentették azt is, hogy 266 szavazattal, csaknem 94 százalékos többséggel elnökhelyettessé választották Gőgös Zoltán agrárpolitikust, valamint 267 szavazattal, 93,68 százalékos aránnyal Botka Lászlót választották az országos választmány elnökévé.

Időközben az MSZP megválasztotta három alelnökét is a párt rendkívüli tisztújító kongresszusán. Alelnök lett Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Márton Roland, székesfehérvári MSZP-elnök és Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Lukács Zoltán az érvényesen leadott szavazatok 59,24 százalékát, Márton Roland az 56,25 százalékát, míg Ujhelyi István a 71,62 százalékát kapta meg. 
    A posztért indult még Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke és Kovács László volt uniós biztos.

Eddig két alelnöke volt a pártnak, Horváth Csaba és Gúr Nándor.
Változás történt a Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság élén, az eddigi elnököt, Tukacs István országgyűlési képviselőt Szücs Gábor választmányi elnökhelyettes váltotta.

Beharangozó cikkünket itt találja.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók