Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-19 10:44:00

MSZP-tisztújítás: Rendkívüli kongresszust tart a párt

A szombati szocialista tisztújítás nagy meglepetést nem fog hozni: Tóbiás József, Botka László és Gőgös Zoltán biztos befutók a három legfontosabb tisztségre. Tóbiás politikai gondolatairól eddig nem lehetett sokat tudni, pedig most fontos pozíciót fog kapni. - írja az Index.

Tisztújítást tart szombaton a Magyar Szocialista Párt, a régi hagyománynak megfelelően a vezető posztokon nem lesz verseny. A pártvezetés az egykori MSZP-s ifjúsági szervezetben, a Baloldali Ifjúsági Társulásban (BIT) nevelkedett koranegyvenes generáció kezébe kerülhet.

Mesterházy Attila, az országos elnökség beszámolóját röviden ismertetve kiemelte, hogy minden támogatást megad az MSZP új vezetésének, "mert ez a baloldal, ez Magyarország érdeke". A volt elnök az mszp.hu tudósítása alapján őszinte, tisztességes, baloldali emberként jellemezte várhatóan megválasztandó utódját, Tóbiás Józsefet.

"A szocialista pártnak össze kell zárnia, mert Magyarországon egy baloldali párt van, és ez az MSZP"

 mondta Mesterházy Attila leköszönő elnök a párt tisztújító kongresszusának zárt ülésének kezdetén az MSZP honlapjának beszámolója szerint.

Botka László pedig a párt országos választmányának összefoglalóját ekként ismertette: "Az elmúlt években nemcsak a választásokat vesztettük el, hanem kicsit önmagunkat is". A tisztségében várhatóan megerősítést kapó politikus a párt honlapja szerint hangsúlyozta: az MSZP-nek újra el kell hitetnie az emberekkel, hogy az emberek életének jobbá tételéért dolgozik. Botka László úgy fogalmazott: "Továbbra is van egy közös álmunk: egy Orbán utáni, egyenlőbb, igazabb és szabadabb Magyarországról.

Gőgös Zoltán a kongresszusnak a budapesti SYMA-csarnokban rendezett tanácskozására érkezve újságíróknak úgy fogalmazott, ahogy a falusi gyereket is először arra tanítják meg, hogy mindenkinek előre köszönni kell, úgy most az MSZP mottójának is ennek kell lennie: "mindenkinek előre köszönni!".

Kiemelte, annyira senki nem lehet optimista, hogy az új pártvezetéstől csodát várjon az őszi önkormányzati választáson, ahol ettől függetlenül az MSZP-vel szembeni minimum elvárásnak a jelenlegi pozíciók megtartását nevezte.

"Az MSZP-nek a következő egy évben újra rá kell találnia az emberekre és vissza kell térnie baloldali gyökereihez"

mondta Gőgös Zoltán volt vidékfejlesztési államtitkár az MSZP szombati tisztújító kongresszusa előtt, amely várhatóan a párt új elnökhelyettesévé választja a politikust.

A szocialista politikus szerint a siker eléréséhez legalább egy évre lesz szüksége a pártnak, ahhoz "nem az irodában kell ülni, hanem ki kell menni az emberekhez".
    Gőgös Zoltán hangsúlyozta, a vidéki lakosságnak a foglalkoztatás növelése adhat reményt, ennek érdekében pedig "vissza kellene venni a 70-es évek programjait". Ez azt jelenti, hogy vidéken nemcsak mezőgazdaságból lehet megélni, hanem például "varrodából, lakatos üzemből, műanyagablak-gyártásból, építőiparból, fuvarozásból" - fejtette ki a volt vidékfejlesztési államtitkár, majd megjegyezte: azt remélik, hogy a vidéki lakosság "átvészeli" a következő négy évet és utána egy új baloldali kormánnyal közösen új jövő építésébe kezdhetnek.

Az MSZP elnökhelyettesi pozíciójára egyedüliként jelölt Gőgös Zoltán jó jelnek nevezte a párt vezető tisztségeire jelentkezők magas számát, mivel szerinte az azt mutatja, hogy "mindenki dolgozni akar".

"Azt tudták, hogy a hármas metrót is meg kell újítani?" - kérdezett vissza Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke a pártja megújításának szükségességét firtató kérdésekre, majd elsietett.

Gúr Nándor, az MSZP egyik jelenlegi alelnöke, akit nem jelöltek újra tisztségére, ugyanerre a kérdésre azt válaszolta, bár vannak korrigálandó kérdések, pártjának alapvetően a megkezdett munkát kell folytatnia.

A sajtóinformációk szerint az MSZP alelnöki posztjára pályázó Kovács László azt mondta, reményei szerint a kongresszus személyi döntéseivel jelzi, hogy az MSZP elkötelezett olyan változtatás mellett, amelyek az "Orbán-rendszerrel" szemben biztosítják a szociáldemokrata értékek érvényesülését.

Hiller István, aki az Országgyűlés szocialista alelnöke azt mondta: az MSZP-nek feltételezhetően olyan új vezetése lesz, amely kész megállapodni más szereplőkkel az őszi önkormányzati választási siker érdekében.

atv.hu / MTI / Index

További belföldi híreink