Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-17 13:55:00

Schwezoff marad a BZSH ügyvezető igazgatója

Helyén marad Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) frissen megválasztott ügyvezető igazgatója, miután a szervezet szerdai elöljárósági ülésén nem szavaztak a visszahívásáról - tájékoztatta a BZSH elnöke csütörtökön az MTI-t.

Tordai Péter közölte: az ülésen szóba került ugyan Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének Schwezoff visszahívását sürgető javaslata, ám végül nem szavaztak erről.
   
Felidézte, Heisler András azért tartja alkalmatlannak az új ügyvezetőt mert kiderült, hogy korábban transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is működött, és evangélikus egyházi tanulmányokat is folytatott.
   
Egyik sem kizáró ok, illetve továbbra is teljes értékű zsidó embernek tekintik Schwezoff Dávidot, annál is inkább, mert a rabbija Deutsch Róbert az ülésen is megerősítette, hogy betért a zsidó vallásba, rendszeresen gyakorolja a hitét - mondta Tordai Péter.
   
Az elöljárósági ülésen ugyanakkor négy-ötórás vita után sem sikerült elfogadni az ügyvezető igazgató munkaszerződését és munkaköri leírását. Ennek az az oka, hogy a jelenlegi alapszabály túlhatalmat biztosít az ügyvezetőnek a hitközséggel szemben, és ezen változtatni szeretnének. Ennek szellemében harmonizálni akarják a munkaszerződést az alapszabállyal és a munka törvénykönyvével annak érdekében, hogy a hitközség erősebb kontrollt gyakorolhasson a kifizetésekre, bizonyos pénzösszeg kifizetéséhez pedig már többes aláírásra legyen szükség. Végül felfüggesztették a napirendi pont tárgyalását, amelyet jogászi konzultációk után augusztus 25-éig zárnak le - ismertette.
   
Kifejezte reményét, hogy a szervezeten belüli villongás véget ér, és az aktív munkára tud koncentrálni a budapesti zsidóság. Átlátható, korszerű gazdálkodásra és hatékony szociális, kulturális, egészségügyi rendszer kialakítására, kiegyensúlyozott hitéleti tevékenységre törekednek - mondta Tordai Péter.
   
Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget, április 9-én lemondott.
   
Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan, köztük a Mazsihisz elnöke is felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink