Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-17 14:33:00

MOL-Hernádi ügy: Polt is válaszolt Fodornak

"A kormány érintett tagjai és Polt Péter legfőbb ügyész is válaszolt Fodor Gábornak, a Liberális párt országgyűlési képviselőjének kérdéseire a Lengyelországban hetekkel ezelőtt kirobbant MOL-Hernádi botrányról" - írja a párt, majd a válaszokat is értékeli.

"Az érintettek úgy érvelnek Hernádi Zsolt kirakatperével kapcsolatban, hogy ők nem tehetnek, vagy nem kell, hogy tegyenek semmit az ügy kivizsgálása érdekében" - írják a Liberálisok. Szerintük Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Polt Péter legfőbb ügyész és Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter válaszai azt bizonyítják: az állam tevékenyen részt vesz az ügy eltussolásában.

"Az említett miniszterek és a legfőbb ügyész válaszolt ugyan Fodor Gábor, a Liberáli párt elnökének írásbeli kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy Hernádi Zsolt ellen saját bevallása szerint kirakatper folyik, amelynek eredményét ő előre ismeri. A válaszok Fodor Gábor és a MLP számára elfogadhatatlanok, mivel a kormány képviselői és a legfőbb ügyész ezekkel azt üzeni a magyar polgároknak: a bírósági rendszer kijátszható és szembe nevethető a hatalom barátai részéről" - álla közleményben.

És itt a Liberálisok értékelése:

Seszták Miklós, a MOL-t felügyelő miniszter, elmulasztott válaszolni arra a kérdésünkre, hogy értékeli, hogy a cég elnök-vezérigazgatója meg sem született felmentő ítéletével dicsekszik külföldi tárgyalópartnerei előtt. Azzal, hogy Seszták Miklós nem tett lépéseket az ügyben, nem indított vizsgálatot, nem kérte a MOL tájékoztatását, felveti a hűtlen kezelés gyanúját a miniszterrel szemben is, hiszen láthatólag nem érdekli, mi zajlik a cégnél, hogyan hat az ügy a MOL megítélésére.

Trócsányi László igazságügyi miniszter válaszában szintén menekül a cselekvés és a felelősség elől. Pedig neki elsődleges kötelessége lenne a független igazságszolgáltatásba vetett hitet védeni és erősíteni. Ennek ellenére tétlenségével csak erősíti azt a benyomást, hogy a Fidesz Magyarországán a hatalom emberei kijátszhatják a szabályokat, és bármit megtehetnek. A Liberálisok azt várják el egy jogállam igazságügy miniszterétől, hogy ilyen hírt hallva maga kezdjen vizsgálatot, hallgassa meg Hernádi Zsoltot, kérjen tájékoztatást a lengyel féltől, járjon az ügy végére, hogy megnyugtathassa a nyilvánosságot, vagy jogtalanság gyanúja esetén lépéseket tegyen.

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter válaszát meglepőnek találjuk, amiért a miniszter nem érzi kínosnak Magyarország számára azt, hogy felmerül annak gyanúja, hogy az egyik legnagyobb állami cég vezetője kirakatpert indított maga ellen, hogy így kerülje el a valódi felelősségre vonást. Korábbi igazságügy miniszterként több megértésre számítottunk Navracsics Tibortól, hiszen az ügy az igazságszolgáltatás függetlenségébe és pártatlanságába vetett közbizalmat rombolja.

Polt Péter válaszát azért nem tartjuk kielégítőnek, mert az ügy komolyan felveti annak gyanúját, hogy a kirakatper megindítása az ügyészséggel egyeztetve történt. A legfőbb ügyésznek morális és jogi kötelessége lenne ezt a gyanút saját kezdeményezésre kivizsgáltatni.

A Magyar Liberális Párt véleménye szerint az említett minisztereknek és a legfőbb ügyésznek kötelessége lenne saját területükön vizsgálatokat kezdeményezni az ügy részleteinek felderítésére, az egyes állami szervek szerepének tisztázására. Csak ezzel tudnák megmenteni a teljes magyar igazságszolgáltatás hitelét és a bírói rendszerbe vetett bizalmat. Hernádi Zsolt kirakatperének látszata egyelőre ugyanis azt jelzi elemi erővel, hogy egyesek megtehetnek feltételezhetően súlyos bűncselekményeket is anélkül, hogy következményei lennének.

Ajánlom

További belföldi híreink