Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-15 17:05:00

Norvég-ügy: ultimátum a Kehitől, jön az újabb csapás

Péntekig, félmilliós bírság belengetésével kaptak időt a Kehitől a Norvég Civil Alap ügyében érintett civil szervezetek hiánypótlásra a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól – értesült több forrásból az atv.hu.

E hét péntekig, azaz július 18-ig kaptak időt a Norvég Civil Alap által támogatott civil szervezetek a Kehitől, hogy pótolják az első körben nem átadott dokumentumokat. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, 500 ezer forintos bírságra számíthatnak.

Mindenkinek ugyanazt?

A Kehi levelében az a pikáns, hogy éppúgy megköszönték az eddigi együttműködést azoknak a szervezeteknek, amelyek eleget tettek első körben az adatszolgáltatásra felszólító Kehi-levélben foglaltaknak, és azoknak is, amelyek (mint a Krétakör) megtagadták az adatszolgáltatást.

„Láthatóan egyenlevelet kaptunk, a Kehi nemhogy nem dolgozta fel az elküldött anyagokat, de a jelek szerint azt se ellenőrizte, hogy egyáltalán kitől kapott dokumentumokat” – értékelte a Kehi válaszát az egyik érintett szervezet vezetője az atv.hu kérdésére.

Az általunk megkérdezett érintetteknek egyelőre nincs határozott álláspontjuk a Kehi levelével kapcsolatban. „Az világos, hogy a levélben foglaltaknak fizikailag lehetetlen péntekig eleget tenni” – mondta egyikük, de a félmilliós bírsággal súlyosbított követelést szerinte nem lehet félvállról venni.

Ez lehet a vég

„Egy, vagy maximum két ilyen bírságot még ki tudunk fizetni, de a harmadik már a működés végét jelenti” – mondta az atv.hu-nak egy neve elhallgatását kérő civil szervezeti vezető.

Mint arról korábban beszámoltunk: sikkasztás, illetve szervezett bűnözés gyanúját veti fel Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára szerint a Norvég Civil Alap pénzeinek magyarországi elosztása.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy sajtóértesülések (azaz a Heti Válasz cikke) szerint a norvég alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) korábban vizsgálatot rendelt az Ernst and Young cégtől a 2008-2010 közötti időszakról.

A helyettes államtitkár szerint a vizsgálat megállapításai a magyar kormány kifogásait erősítik. Ezek a kifogások a következők:

-          nem biztosított a bíráló bizottságok függetlensége

-          az értékelőket a konzorcium a saját köreiből választotta ki

-          utólag belenyúltak a pontszámokba különösebb indokok nélkül

-          az alacsonyabb pontszámú pályázatok nyertek, a magasabbak nem kaptak támogatást.

Csepreghy úgy látja: amennyiben a sajtóértesülések megerősítést nyernek, a magyar kormánynak nem lesz más lehetősége, mint büntető feljelentést tenni, mert a sajtóban megjelent információk bűncselekményekre utalnak.

A Kehinek megvolt a jelentés

Amint annak idején az atv.hu beszámolt róla, az EY jelentésének nem végleges változata már az előtt megvolt a kormánynak, hogy a jelentés tartalmát a Heti Válasz nyilvánosságra hozta volna.

Móra Veronika, a Norvég Civil Alap magyarországi pályázatainak elbírálásában közreműködő Ökotárs Alapítvány igazgatója az atv.hu-nak azt mondta: az Ernst & Young 2011 elején elkészült, a norvég pénzek 2008 és 2010 közötti elosztásával foglalkozó jelentésének végleges változaza a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Irodánál van, az Ökotárs annak idején egy nem végleges változatot kapott véleményezésre a könyvvizsgálótól.

Ezt a draftot Móra beszámolója szerint az Ökotárs átadta a Kehinek, amikor az ellenőrök megjelentek az Ökotársnál. Azt nem tudni, hogy a Válaszhoz a Kehi-nél vagy a brüsszeli irodában megtalálható változat került.

atv.hu

További belföldi híreink