Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-10 10:06:00

Közvetlen államfő-választás: Hazudott a Forsense?

Két hete még tagadta az intézet, hogy kutatást végzett az államfő-választás témakörben.

A Forsense Intézet az elmúlt hetekben megszondázta, milyen fogadtatása lenne, ha átalakítanák az ország közjogi berendezkedését, írja az Index. A lap szerint a rendszeres állami megrendeléseket teljesítő közvélemény-kutató cég telefonos felmérésben kérdezett a direkt, nép általi köztársaságielnök-választásról, és arról, hogy az emberek Orbán Viktort vagy Áder Jánost tartanák-e jobb elnöknek.

Havasi Márta, a Forsense Kft. vezetője az Index megkeresésére azt mondta, nem adhat felvilágosítást a cég megrendeléseiről. A telefonban nem cáfolta, hogy végeztek ilyen kutatást, később viszont emailben azt írták: „Nem végzünk ilyen kutatást a Miniszterelnökség megbízásából.” Az Indexnek arra a kérdésére, hogy más megbízásából készült-e ilyen kutatás, már nem válaszoltak.

A kutatás híre korábban az atv.hu-hoz is eljutott. Június 26-án e-mailben kerestük meg a céget. Ezt írtuk:  

„Tisztelt Forsense!

Az atv.hu értesülései szerint cégük állítólag megbízást kapott egy
közvélemény-kutatásra, amely arra vonatkozik, hogy támogatnák-e a megkérdezettek Magyarországon a közvetlen államfő-választást, illetve azt is hallottuk, hogy a kérdésben szerepel a 9 éves államfői ciklus lehetősége is.

Kérjük, hogy kommentálják információnkat, hogy igazak, részben igazak, vagy teljességgel alaptalanok?”

A cég négy nappal később válaszolt:

„Tisztelt Szlazsánszky Ferenc Úr!

Az Ön által említett témára vonatkozóan, cégünk nem kapott megbízást közvélemény-kutatásra.

Üdvözlettel: Schön Mihály”

A Forsense mellett a Századvéget is megkerestük június 26-án, mert úgy hallottuk, ez a cég bízta meg a Forsense-t a kutatással. G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója akkor azt mondta, ők senkinek nem adtak megbízást ilyen kutatásra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink