Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-04 07:22:00

Hetek óta főztek a fertőzött húsból Tiszafüreden

Amint az atv.hu reggel megírta, Tiszafüreden lépfene fertőzést észleltek. Több szarvasmarha elpusztult, öt embert pedig kórházban ápolnak. A fertőzés egy állattartó telepről indult, a jegyző szerint a farmról származó húsból hetek óta főzött a várost ellátó cég.

Lépfene fertőz Tiszafüreden, tudta meg az atv.hu. Pintér Erika polgármester megerősítette értesülésünket, és arról tájékoztatta lapunkat, hogy hivatalos szervek is megerősítették a fertőzés tényét.  

A katasztrófavédelmi hatóságok gyanúja szerint húsételeken keresztül a környék közétkeztetésébe is bekerülhetett a fertőzés, ezért soron kívüli testületi ülésen döntöttek róla, hogy felbontják a szerződést a húst értékesítő vállalkozóval. A polgármester elmondása szerint egy közeli állattartó telepen ütötte fel a fejét a megbetegedés.

Pintér úgy tudja: öt személy van kórházban a bőr-anthraxnak is hívott megbetegedéssel, A fertőzés gócpontja Tiszafüred külterületén található Kócsújfalu, ahol tegnap este rendkívüli fórumon tájékoztatták a lakosságot. A vélhetően fertőzött hús miatt azonban az egész környék, így Tiszaújváros is veszélyeztetett.

Az érintett állattartó telep egyik tulajdonosa szerint napokkal ezelőtt vették észre, hogy sorra betegednek meg az állataik. Nagy József, a Cityfarm kft tulajdonosa az ATV Híradónak azt mondta, a múlt héten több szarvasmarhájuk is elpusztult, ezért vizsgálatot kértek, ami kimutatta, hogy lépfene okozta a bajt.

A fertőzés átterjedt a cég két dolgozójára, két gulyásra, akiknek a kezén foltok keletkeztek. Őket jelenleg Debrecenben kezelik.

A fertőzés híre már tegnap elterjedt Tiszafüreden, ám hivatalosan akkor még senki sem erősítette meg. Annyit lehetett tudni, hogy a katasztrófavédelem vizsgálódik a telepen.

Spisák György jegyző szerint feketevágásból került fertőzött hús az egyik közétkeztetést végző céghez. A cég az elmúlt hetekben ebből főzött. A vállalkozás vezetője nem akart nyilatkozni.

Gőgös Zoltán szocialista politikus, volt agrárállamtitkár (az élelmiszer biztonság is ehhez a tárcához tartozik) arról tájékoztatta lapunkat, hogy tudomása szerint az ügynek lehet politikai szála is. A politikus információi szerint lehetséges, hogy román eredetű állatok feketevágása során került az élelmiszerláncba a méreganyag. Gőgös a mai nap folyamán rendkívüli sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra információit.

Update: Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A kórházba került emberek az illegális szarvasmarhavágás során fertőződhettek meg - írták. A NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot.

Update2: Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, Fazekas Sándornak, mint helyi országgyűlési képviselőnek, komoly politikai felelőssége van abban, hogy "a hatóságok eltitkolnak egy ilyen problémát". A szocialista politikus úgy tudja, az első beteg már 3-4 napja kórházba került, a helyi védelmi bizottság elnökét és a lakosokat mégis csak csütörtök este értesítették. Gőgös szerint kérdés, hogy a földművelésügyi miniszter tudott-e a történtekről, adott-e utasítást a hatóságoknak, hogyan járjanak el az ügyben. Azt is megkérdezte, Fazekas Sándor nem gondol-e a lemondásra. Amennyiben nem távozik, Orbán Viktor miniszterelnöknek kellene felmentenie miniszterét - jelentette ki a szocialista politikus.

Szóljon hozzá:

Kezelni kell, mert halálhoz vezethet

A bőr-anthrax az egyik leggyakoribb lépfene megbetegedési forma. A bakteriális fertőzést követően a bőrön rovarcsípéshez hasonló, viszkető, apró piros csomó jelentkezik, amiből 1-2 nap elteltével hólyagocska fejlődik. A betegség során egyre több ilyen hólyag jelenik meg, melyek 1-3 cm-es átmérőjű lépfene-karbunkulussá (pokolvar) olvadnak össze. Ezek közepe később feketésen elszíneződik. Kezeletlen esetben nagy a veszélye a véráramfertőzés kialakulásának, ezért a kezeletlen bőr-anthrax esetek 20 százalékban vezetnek halálhoz, de antibiotikum kezelés mellett a betegség jól gyógyul. A kórokozó emberről emberre nem terjed.

Jobban vannak a betegek

A lépfenével fertőzött betegek néhány napon belül elhagyhatják a debreceni kórházat. Az ÁNTSZ közlése szerint két illegálisan levágott szarvasmarha miatt terjedhet a baktérium.

Jó általános állapotban vannak, várhatóan néhány napon belül elhagyhatják a kórházat a lépfenével fertőzött betegek - közölte Várkonyi István, a debreceni Kenézy kórház infektológiai intézetének főorvosa pénteken.

Hat beteget kezelnek az intézetben lépfenefertőzéssel, ők antibiotikumot kapnak. A kórházban megfelelően fertőtlenítettek, elvégezték a szükséges higiénés eljárásokat, így a betegek nem jelentenek veszélyt a környezetükre.

A Kenézy kórház infektológiai intézete felkészült esetleges további betegek felvételére is, folyamatos kapcsolatban áll a szakhatósággal.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken közölte, hogy lépfenefertőzés gyanúja miatt öt Jász-Nagykun-Szolnok megyei ember került a debtreceni kórházba. A közlemény szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan.

Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A kórházba került emberek az illegális vágás során fertőződhettek meg - írták.

FM: a hatóságok időben intézkedtek

Az illetékes hatóságok időben megtettek minden szükséges intézkedést, amikor kiderült, hogy Tiszafüreden lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy feldolgozáskor azok húsával többen is megfertőződhettek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) péntek délután az MTI-vel.

Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert a hatóságok a szokásos hivatali úton folyamatosan tájékoztatják a vizsgálatok állásáról.

Az FM közleményében kiemelte: sajnálattal tapasztalják, hogy "egyes politikai szereplők képesek egy ilyen ügyet is politikai hangulatkeltésre használni". Az eljáró hatóságok és hivatalok a mostani ügyben is megfelelő higgadtsággal, szaktudással, körültekintéssel látják el feladatukat - tették hozzá.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink