Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-04 05:10:00

Szanyi: Orbán, Simicska, Csányi, Puch, Gyurcsány és Bajnai is oligarcha

Balra, magyar! címmel megpályázta az MSZP elnökhelyettesi posztját Szanyi Tibor. Az aspiráns markáns baloldali pártot akar létrehozni, olyat, amelyik nem az oligarchák pénzeszsákjaira kacsingat. Itt a pályázat.

„Minthogy elegem van abból, hogy a jelentősebb magyar pártok gyakorlatilag multi-milliárdos oligarchák (értsd: privilegizált üzletekre szert tevők) kvázi rajongói klubjaikként működnek, valamint abból, hogy a hatalmuk árnyékában ugyanezek és/vagy hasonlók szponzorálásával, ösztönzésével egyéb üzleti-politikai formációk (ún. "biznisz-pártok") veszik el a levegőt baloldal elől, úgy döntöttem, hogy megpályázom a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettesi tisztségét” – írja pályázatában Szanyi Tibor, a párt EP-képviselője.

Az atv.hu birtokába jutott szöveg címe: Balra, magyar!

Szanyi Tibor négy pontba szedi, miért akar elnökhelyettes lenni.

1)

Az elnöki teendőket szerinte olyan embernek kell most felvállalnia, aki hosszú évek óta tisztában van a párt operatív működésével, hagyatékaival, ugyanis a pénzügyi konszolidációiránti igény minden mást megelőz. „Ha ez nincs, akkor az MSZP (és a Népszava) bezár” – írja a politikus.

Szanyi szerint elengedhetetlen az MSZP mozgalmi felfrissülése, amihez új tagokra és új támogatókra van – égető – szükség.  

2)

Az első pontból következően Szanyi szervezeti céljai között prioritást élvez az utánpótlás-nevelés, a képzés, valamint a közösségépítés.

3)

Politikai célként az MSZP modern, európai és baloldali karakterének felépítését említi Szanyi, aki elképesztő hibának tartja, hogy míg Európában a markáns bal- és jobboldali nézetek adják a politikai küzdelmek lendületét, addig a szocialisták idehaza „szemérmes centristaként kapják a pofonokat úgy az orbáni rezsimtől, mint a szélsőjobbtól, továbbá a szövetségesnek tekinthető pártoktól, s a sajtó szinte minden szegletéből.”

Szanyi ebben pontban a „hazai baloldali teret lenyúló”, „politikailag belőlünk felépült oligarchák” kifejezés kapcsán definiálja az oligarcha szót: oligarcha szerinte az, aki kiváltságokkal bír a privilegizált üzletek megszerzésében. Név szerint: Orbán, Simicska, Csányi, Puch, Gyurcsány, Kóka vagy Bajnai. „Például.”

Mert Szanyi ma egyetlen olyan piaci szereplőt sem ismer, aki pusztán szakmai versenyképességével akár egyetlen olyan üzlethez is hozzájuthatna, mint amilyeneket a fent nevezettek futtatnak.

Az aspiráns azt írja, az MSZP múltját és a jelenét is az mérgezte meg, hogy „az oligarchák pénzeszsákjaira kacsingat”.
„Elég volt a pártpénzek ’zsonglőreinek’ uralmából!” - olvasható még mindig a 3. pontban.

4)

Szanyi itt arról ír, hogy a pártelnök mellé úgy is súlyt szeretne adni, hogy „méltó módon képviselje a pártunkat a nemzetközi színtereken”. Már csak azért is mert az elnökségre jelentkezők között „alig látni ezt a kapacitást, márpedig pártunkat jelenleg csak a külvilág szolidaritása képes megmenteni.”  

Szanyi ellensúly is kíván lenni, mégpedig a jelenlegi egyetlen elnökjelölt, Tóbiás József sajátos ellensúlya. De, teszi hozzá, mindenekelőtt megbocsájtja neki, hogy „oktalanul elhatárolódott” tőle.

A pályázatból végül az is kiderül, milyen MSZP-t szeretne az aspiráns.

Röviden: Olyat, amilyen ma sajnos még nincs.

Hosszabban: a munkájukból élni kívánó, a munkájukból élő, illetve a munkájuk révén nyugdíjat szerző nemzeti többséget képviselő pártot.

Továbbá: Lokálpatrióta és szolidáris MSZP-t akar.

És végül három „igen nagy” feladatot nevesít Szanyi:

1,

A vidéki és a fővárosi érdekeink politikai integrációja.

2,

A generációs béke: „Nekem ebben a pártban senki ne öregezzen, vagy fiatalozzon!”

3,

A nemiség: „Igazi szerepeket akarok a nőknek, igazi politikai befolyást!”

Miért éppen Szanyi?

„Van közgazdasági diplomám, doktorátusom, számos nyelvismeretem, fogható nemzetközi tekintélyem, vidéki jártasságom, médiaérzékenységem, konszolidált családi helyzetem, politikai tapasztalatom. Anyagi helyzetem rendezett, másfél évtizede nyilvános vagyonnyilatkozatokkal alátámasztva. Cégekben, spekulatív pénzügyi műveletekben nem vagyok érdekelt, vád alatt nem álltam. A szélsőjobbról táplált magánéleti piszkoskodásokkal pedig egyszerűen nem törődöm.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink