Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-03 10:12:00

Four Seasons, Kempinski, Nobu: hol tárgyalnak a magyar politikusok?

A lengyel lehallgatási botrány nyomán a Figyelő annak járt utána, hogy Magyarországon elképzelhető-e hasonló történet? Hová járnak a hazai gazdasági és politikai élet főszereplői, s tartanak-e attól, hogy lehallgatják őket?

A lap többnyire név nélkül nyilatkozó forrásai szerint a magyar elitre nem jellemző, hogy nagyon titokban szeretné tartani a nem hivatalos találkozókon elhangzottakat. Nem tartanak attól, hogy egyszer esetleg felhasználhatják ellenük ezeket az információkat. A nagyobb cégek irodáiban mindig van kontrollált és védett terem, igaz, esetleg a vendég éppen ezeket szeretné elkerülni, jobban szereti a semleges helyszínt. Van olyan tárgyaló, ahol a megbeszélés elején elmondja a házigazda, hogy senki ne próbálkozzon felvétel készítésével, minden elektromos mozgást jelez egy készülék. A fóbiásabbak kivitetik a telefonokat, akkut vetetnek ki, bekapcsolják a tévét, zavaró jelként, még olyan is akad, aki szó elhangzása nélkül tárgyal: a képernyő elé kell leülni vele, ahol a mondatait beírja, majd visszatörli azokat.

A politikusok körében közkedvelt helyek a belvárosi szállodák kávézói, lounge-jai, csakúgy, mint a wellness szállodák, ahol a jakuzzi bugyborgása belezavar az esetleges felvételekbe. A profi távközlésben járatos informatikus is a Széchenyi vagy a Rudas fürdőre esküszik. Vannak ugyan vízálló mikrofonok, ám azokat a fürdőben nem csak nehéz elrejteni, de a csobogó víz hangját szinte lehetetlen kiszűrni egy efféle felvételről. A népszerű közterek közül a Figyelő beszélgető partnerei szerint a nagyfiúk egyik legfontosabb játszótere a Four Seasons. Korábban állítólag Orbán Viktor is fogadott itt embereket. A fáma szerint ő nem a kávézóban, hanem volt külön szobája. A nyílt terepen viszont sokszor megfordul a Fidesz vezetéséből Rogán Antal V. kerületi, Kósa Lajos debreceni polgármester, vagy Lázár János kancelláriaminiszter, akik előszeretettel beszélnek meg találkozókat a szálloda kávézójába. A Four Seasons a Fidesz fontos háttéremberének, Habony Árpádnak is kedves terepe. De Lázár szereti az MTA éttermét is, Habonyt pedig sokat látják az I. és az V. kerület több luxuséttermében, vagy a Kempinskiben, s a Nobuban. Utóbbiban Rogán Antal szintén sokat bukkan fel, Andy Vajna közismerten a barátja, írja a Figyelő, amely külön cikkben rajzolja meg a lengyel lehallgatási botrány kapcsán a hírek középpontjába került milliomos, Marek Falenta portréját.

atv.hu / Figyelő

Ajánlom

További belföldi híreink