Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-03 09:01:00

Kórházi körkép: nincs WC-papír, kevés az étel, panaszkodnak a betegek

14-15 milliárd forintot kapnak a kórházak még a nyáron - mondta az ATV Híradónak az egészségügyi államtitkár. Zombor Gábor szerint ez még csak a működéshez nyújtott támogatás, de év végéig átvizsgálják a kórházak működését. Azt keresik, hogy miért halmozódik évről-évre újra az adósság. A Kórházszövetség elnöke szerint azért, mert 7 éve nem emelték az egyes betegségek után járó díjakat. Részletek a videóban.

A betegek szinte mindenhol panaszkodnak eraz ebéd mennyiségére, vagy épp azért, mert nincs például WC-papír, vagy kézmosó. A Kórházszövetség elnöke szerint mindezeken könnyen változtathatnának, ha lenne rá pénz. Csakhogy nincs. Velkey György azt mondta, sokszor már a gyógyszergyártóknál is kuncsorogni kell, hogy a tartozások ellenére adjanak gyógyszert. "Az egy-egy betegség után kapott díjtételek már 7 éve állandóak, ami nyilvánvaló mindenki előtt, hogy tarthatatlan, hiszen azóta minimálbér-emelés, infláció, sok minden érte a kórházi szférát, amit muszáj ellentételezni, vagyis alacsony a forrás"- magyarázta az elnök.

A kórházaknak jelenleg 62 milliárd forint a lejárt tartozása, az egészségügyi államtitkár szerint azonban kapnak pénzt. "Ez a nagyságrend 14-15 milliárd forint"- jelentette ki Zombor Gábor, aki a Semmelweis-díjak átadása után beszélt arról, hogy plusztámogatást minden kórház kap, utána viszont átnézik az intézmények működését. Az egészségügyi államtitkár szerint meg kell akadályozni, hogy a kórházak adósságot halmozzanak fel.

"Most egy gyors támogatást szeretnénk adni, év végén a kasszaseprés során újabb forrásokhoz juthatnak a kórházak és menet közben kell elkészíteni azt az anyagot, ami alapján strukturáltan tudunk konszolidálni"- fogalmazott Zombor. Azt is hangsúlyozta, hogy kórházakat nem kell bezárni.

Közel 60 ezren a várólistákon

Közben a Magyar Nemzet arról írt, hogy az országos várólista nyilvántartás alapján több mint 58 ezren várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra. A lap csütörtöki cikke ismerteti: Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) június végi adatai szerint az előjegyzett - akik saját kérésükre a lehetséges ellátási időponthoz képest egy későbbit kértek - és a várólistán lévő betegek száma a szürkehályog-szemműtét esetében a legnagyobb, erre a beavatkozásra csaknem 27 ezer embert regisztráltak, ez majdnem ezerrel több a januárban dokumentáltnál.

A sorban a következő a térdprotézis-operáció, amelynél nagyjából 9900 a várakozók száma. Itt valamelyest rövidült a várólista az év elejéhez képest, akkor 10 270 beteget tartottak nyilván. A csípőprotézis-műtétre feliratkozók száma csaknem eléri a 8400-at, ám ez esetben is több százzal kevesebben vannak, mint korábban. Az utóbbi két beavatkozásnál az év elején csaknem 1,6 milliárd forintos forrás érkezett a várólista rövidítésére, ebből a pénzből a legrégebben várakozó 1300 beteget tudták megoperálni - emlékeztet a lap.

Az OEP adatai alapján jelentősen megugrott a mandula-, orrmandula-műtétre regisztráltak aránya: jelenleg 2450, az év első hónapjában tapasztalthoz képest ezerrel több ember várja, hogy sorra kerüljön. A szívkatéteres kezelések esetében több mint 2300 beteget tartanak nyilván, és hasonló a szám az epekövesség miatti beavatkozásoknál is (több mint 2200). Utóbbinál szintén valamelyest javult a helyzet. A valamilyen sérvműtétre várók száma több mint 3000, gerincstabilizáló operációért pedig csaknem kilencszázan állnak sorban. Utóbbira az év elején - szintén egy kormányzati döntés nyomán - 860 millió forint érkezett - írja az újság.

Szóljon hozzá:

atv.hu / MTI

További belföldi híreink