Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-30 19:44:00

Megtalálták az elrabolt izraeli tinédzserek holttesteit

Megtalálták a 18 napja eltűnt három izraeli fiatal holttestét hétfő este. A hatóságok értesítették a fiúk családtagjait- közölte a Haaretz.

Naftali Fraenkel, Gilad Shaar és Eyal Yifrah holttestét egy aknában találták meg, eltűnésük helyéről mindössze néhány kilométerre- közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A holttesteket Hebronhoz közel, Halhul települése mellett találták meg- tette hozzá a szóvivő.

a három elrabolt és meggyilkolt fiatal: naftali frenkel, gilad shaar és eyal yifrachA három elrabolt és meggyilkolt fiatal: Naftali Frenkel, Gilad Shaar és Eyal Yifrach

A nap folyamán Hebrontól északra folytattak kiterjedt keresést a fiatalok után. Hétfő estére Izraelben összehívták a kormányt rendkívüli ülésre. Ezt követően Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte: "a gyilkosságokért a Hamasz felelős, amely fizetni fog tettéért". Netanjahu korábban arról is beszélt: egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy a Hamász felelős az emberrablásért.

A három ultraortodox vallásos fiatal - akik közül kettő 16, egyikük 19 éves volt - a jesivájukból hazafelé stopoltak Gush Etzionban, ekkor rabolták el őket. Ezt követően az izraei biztonsági erők több ezer főt mozgattak meg, hogy megtalálják a fiúkat.

izraeli rendőrök hebron közelébenIzraeli rendőrök Hebron közelében

A biztonsági szakemberek szerint csak rövid idő telt el az áldozatok elrablása és megölésük között. Az eltűnést követő napon az izraeli nyomozók már tudták, hogy két, a Hamászhoz tartozó fegyveres hurcolta el a fiatalokat, de az elkövetőknek is nyomuk veszett.

a két hamaszos elkövető: marwan qawasmeh és amer abu aishehA két hamaszos elkövető: Marwan Qawasmeh és Amer Abu Aisheh

A gyilkossággal gyanúsított huszonkilenc és harminchárom éves palesztin férfi már éveket töltött izraeli börtönökben. Palesztin források szerint az izraeli katonák rajtaütöttek a gyanúsítottak hebroni házain, akik a feltételezések szerint azért ölték meg az izraelieket, majd ásták el holttestüket, hogy később kiadatásukért fogolycsere-tárgyalásokat kezdjenek az izraeli börtönök palesztin rabjaiért. A Hamász tagadta közvetlen részvételét az akcióban.

Az izraeli hadsereg egyébként hétfő éjjel lerombolta annak a két palesztin férfinak a házait, akiket a három holtan megtalált izraeli tinédzser elrablásával gyanúsítanak - jelentette az AFP francia hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

Június 12-e, az emberrablás óta több száz palesztin radikálist fogtak el az izraeli biztonsági erők, hogy az eltűnt izraeliek nyomára bukkanjanak.

Az izraeli média beszámolója szerint hétfőn késő délután összecsapások törtek ki az izraeli biztonsági erők és a hamaszosok között. A Jerusalem Post kedd reggeli beszámolója szerint öt rakétát lőttek ki Izrael területére Gázából hétfő éjjel és kedd hajnalban, ezekre válaszolul az izraeli gépek 34, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetekhez tartozó célpontot támadtak.

"Magyarország Izrael népe mellett áll"

Magyarországot megdöbbentette a három elrabolt izraeli fiatal hidegvérű meggyilkolása, és a leghatározottabban elítéli a szörnyű bűntettet, bárki és bármilyen céllal követte is el - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn este az MTI-vel. A KKM közleményében azt írta: a fiatalok életét "azok oltották ki, akik tagadják az izraeliek és a palesztinok közötti megértést". "Az áldozatok ahhoz a fiatal nemzedékhez tartoznak, amelynek feladata és joga lenne a béke felelősségének felvállalása és eredményeinek megélése. A gyilkossággal megtagadták alapvető emberi jogaikat és a béke vízióját is" - tette hozzá a KKM. Mint írták, ebben a szomorú pillanatban Magyarország a fiatal áldozatok családjai és Izrael egész népe mellett áll. "Meggyőződésünk, hogy az önvédelem jogának gyakorlása közben a bölcs és visszafogott reakció a megfelelő válasz a szélsőségesek provokációjára. A béke megteremtése bizonyítja majd, hogy nem volt igazuk" - írták.

atv.hu / Haaretz / BBC / MTI

(nyitókép: Haaretz)

Ajánlom

További belföldi híreink