Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-27 14:40:00

Így működött a Seszták-féle cégrendszer

Az ezredfordulón csak magyar cégek közbeiktatásával lehetett Amway termékeket keletre juttatni, a cégalapításokban pedig magyar ügyvédek vettek részt. Egy akkori szereplő szerint nem károsodott a költségvetés.

Nem hétszáz, hanem mintegy kétezer betéti társaságot alapítottak 1996 és 2004 között Kelet-Magyarországon abban az „MLM történetben”, ami a fejlesztési miniszterré kinevezett Seszták Miklós kapcsán került ismét az érdeklődés homlokterébe, tudta meg az atv.hu.

A Figyelő már 2005-ben megírta, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán két családi házban összesen hétszáz vállalkozás volt bejelentve, majd az Index tegnap nyilvánosságra hozta, hogy a gazdasági társaságok bejegyzésében Seszták Miklós jelenleg fejlesztési miniszter segédkezett ügyvédként, továbbá ő látta el a cégek jogi képviseletét.

A lap azt írta, hogy az orosz és ukrán állampolgárok nevére írt cégek rövid és kevéssé átlátható működésük után végül szinte egytől-egyig cégtemetőkben tűntek el, soknál behajthatatlan köztartozás maradt fenn.    

A cikk után kereste meg szerkesztőségünket egy az akkori eseményeket jól ismerő Kelet-Magyarországi olvasónk, a történtek aktív szereplője. Elmondása szerint az említett betéti társaságokat azért hozták létre, mert ukrán és orosz állampolgárok csatlakozni akartak az Amway nevű közvetlen értékesítéssel foglalkozó világcéghez, hogy termékeit – vegyszerek, kozmetikumok, étrend kiegészítők, stb. - Oroszországban és Ukrajnában is értékesítsék. Az érintett orosz és ukrán állampolgároknak azonban két akadályt is le kellett küzdeni: az Amway 2004 előtt nem volt jelen az adott országokban, a magyarországi vállalatához, az Amway Hungaria kft-hez viszont külföldi állampolgárok nem csatlakozhattak.  Ezért kezdtek tömeges betéti társaságalapításba Magyarországon, ennek következtében jött létre az adott időszakban mintegy kétezer BT, melyek közül valóban sokat – de közel sem hétszázat - Seszták Miklós jegyzett be. Forrásunk szerint az ukránok és az oroszok kerestek ügyvédeket, tehát nem arról volt szó, hogy az ügyvédek alapítottak pénzeltüntetésre alkalmas, külföldiek nevére írt cégeket. Ezek a BT-k legálisan csatlakozhattak a magyarországi Amway-hez. Forrásunk szerint a cégek valós gazdasági tevékenységet folytattak: a magyar vállalattól vásárolt termékeket egy arra jogosult exportcégnek adták tovább, ami aztán Oroszországban és Ukrajnában értékesítette az árut.

Forrásunk szerint az adóhatóság (akkori nevén: APEH) tisztában volt a rendszer működésével, és folyamatosan ellenőrizte a cégeket. Állítása szerint a kelet felé irányuló forgalom az ukránok és az oroszok belépése révén a magyarországi forgalom tízszerese volt, 2001 és 2004 között „dübörgött az üzlet”. Azt követően azonban a BT-k léte feleslegessé vált, mert az Amway hivatalosan is megjelent Ukrajnában és Oroszországban, így onnantól kezdve nem volt szükség a közbülső láncszemekre. Olvasónk szerint ez magyarázza, hogy az orosz és ukrán BT-tagok hagyták elhalni feleslegessé vált cégeiket: nem nyújtottak be adóbevallást, így végül a cégeket felszámolták.

Forrásunk azt mondta, működésük során az említett cégek sok bevételt termeltek a magyar költségvetésnek, ráadásul a turizmust is fejlesztették, hiszen rendszerint tartottak az MLM világában megszokott többezres konferenciákat a nyíregyházi sportcsarnokban.

Ajánlom

További belföldi híreink