Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-23 19:21:00

„A vízminőség kiváló” Tömeges megbetegedés Balatonfüreden

Tömegesen betegedtek meg azok a profi és amatőr sportolók, akik rajthoz álltak a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatonfüredi versenyen szombaton. A betegek között van Risztov Éva olimpiai bajnok és Gyurta Gergely Európa-bajnok, akik a szombati hosszútávú Európa Kupát meg is nyerték. Csaknem 300 enyhébb és súlyosabb betegről tudni. A tünetek: hányás és hasmenés.

"Az utolsó előtti vízvizsgálat két héttel ezelőtt történt meg, az utolsó meg éppen ma. A biológiai vízminőség továbbra is kiváló”- nyilatkozta Présing Mátyás, a Tihanyi Limnológiai Intézet osztályvezetője. Szerinte a vízzel semmilyen probléma nincs. „Mint fürdővíz, mint biológiai szisztéma, vagy ökotest, kiváló a víz. Nagyon kevés alga van benne és ennek a változásnak az iránya, ami az alga fajösszetételét mutatja, is pozitív irányba mutat”- magyarázta Présing.

Ugyanezt erősíti meg a Veszprém megyei kormányhivatal közleménye is, amely szerint a hat nappal ezelőtt vett hatósági vízminta is kiváló minőségű vizet tartalmazott. Sajtóértesülések szerint a korábbi garda pusztulás okozhatta a tömeges megbetegedéseket, amit Balatonfüred polgármestere elképzelhetetlennek tart. „Ha ez a garda pusztulással összefüggésben jönne elő, akkor ennek meg kellett volna jelennie a városi strandokon is, vagy más fürdőhelyeken is, de sem az ügyeleten, tehát a balatonfüredi ügyeleten, sem máshonnan visszajelzést nem kaptunk, hogy az átlagnál nagyobb lett volna a betegszám”- mondta Bóka István.

Az mno.hu szerint a befolyó tisztítatlan szennyvíz is okozhatta a fertőzést. Bóka István szerint ez is elképzelhetetlen. „A Balaton-törvény tiltja még a tisztított szennyvíznek is a Balatonba vezetését. Ezek a szennyvizek a tisztított és tisztítatlan formában is elkerülnek Balatonfüredről”- tette hozzá.

A szakemberek egyelőre nem kívánnak találgatni a bajok eredetéről. Azt mondják, hogy mindenképpen meg kell várni a laborvizsgálatok eredményét és majd annak ismeretében lehet arról beszélni, hogy mi is történhetett a füredi rendezvényen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink