Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-21 13:39:00

Szétesik vagy megerősödik Bajnai pártja?

Önálló karakter kialakítására törekszenek az Együtt - a Korszakváltók Pártja szombati taggyűlésének résztvevői. Erről Juhász Péter társelnök beszélt újságíróknak a tisztújítással és szervezetátalakítással foglalkozó rendezvény szünetében. Közben a Magyar Szolidaritás Mozgalom közleményben jelezte, visszatérne a gyökereihez.

Juhász Péter hangsúlyozta, azt szeretnék elérni, hogy demokratizálódjon a mindeddig választási pártként és ebből adódóan felülről irányítottan működő Együtt.

Juhász Péter megerősítette, tisztában vannak azzal, hogy rossz kompromisszumok eredményezték a baloldali összefogás áprilisi választási vereségét, az európai parlamenti választáson önállóan elért sikerük azonban azt mutatja: a céljaikon nem szabad változtatni, de azokat alapvetően önállóan kell képviselnie pártjának.

A politikus a polgárosodás és az európai értékek iránt elkötelezett szavazók pártjaként definiálta az Együttet.

Kiemelte, az egységes arculat kialakítása érdekében megszüntetik az eddigi platformokat és mindenki számára elérhetővé teszik a tagságot. Juhász Péter közlése szerint mozgalmi típusú párt létrehozását tervezik, ennek lényege, hogy teret engednek az alulról jövő kezdeményezéseknek, a helyi szervezetek tagsága ennek érdekében pedig könnyen elérheti majd a párt vezetőségét.

Szólt arról is, hogy a taggyűlés szombaton várhatóan felállítja majd a párt országos politikai tanácsát, amelynek feladata az elnökség munkájának véleményezése és ellenőrzése lesz.

Juhász Péter kérdésre válaszolva közölte, a tisztújításon társelnöki pozícióra pályázott.

Beszélt arról is, hogy bár az önkormányzati választások nem szerepelnek a gyűlés napirendjén, biztos abban, hogy az Együtt alapvetően önállóan kíván indulni az őszi helyhatósági voksoláson, ugyanakkor elsődleges céljuk, a Fidesz leváltása érdekében bizonyos helyeken elképzelhetőnek nevezte a koordinált jelöltállítást és a közös listaállítást.

Az Együtt várhatóan szombat estig elhúzódó taggyűlése három társelnököt és hat elnökségi tagot választ, továbbá a párt jövőbeni választmányaként létrehozza az országos politikai tanácsot, amelynek egy elnöke, két alelnöke és 47 tagja lesz.

A pozíciókra jelölteket titkos szavazással választják meg a taggyűlésen megjelentek.

Vissza a gyökerekhez

A Magyar Szolidaritás Mozgalom, a párt egyik alapító szervezete a kongresszus alatt közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta, hogy továbbra is közösen készül az őszi önkormányzati választásokra az Együtt – a Korszakváltók Pártjával, és támogatja jelöltjeit az őszi önkormányzati választásokon.

Azonban a közleményben kitérnek arra is, hogy a Szolidaritás Mozgalom készülve a 2018-as országgyűlési választásokra, vissza akar találni a gyökereihez, ahhoz a politizáláshoz, amellyel megalakulásakor a hétköznapi embereket, az elesetteket, az önhibájukon kívül a társadalom szélére kerülteket, a vidéken élőket tudta megszólítani.

„A Magyar Szolidaritás Mozgalom számára alapvető: érteni kell az emberek
problémáit, és ezek megoldására világos üzeneteket kell megfogalmazni. Ez
az eddigiekhez képest egy markánsabb, radikálisabb, sokkal erőteljesebb -
akár utcai - politizálást is igényel” – folytatja a közlemény.

A Szolidaritás hangsúlyozza: számukra alapvető partner az Együtt – a Korszakváltók Pártja, de a néppárti jelleg kialakítását az állampolgárok megszólításával, a egy országos hálózatra építve kell elkezdeni.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom továbbra is támogatja Kónya Pétert, aki az
Együtt tisztújításán nem vállal semmilyen tisztséget, mert parlamenti
munkája mellett elsősorban a Mozgalom építésén kíván dolgozni, hiszen a
politikának nem csak a politika világáról, hanem az emberekről, az
emberekért is kell szólnia - zárja a közlemény.

MTI / atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink